בריטניה: ראש הממשלה הסתירה ניסוי כושל בטיל גרעיני
תרזה מיי ביקשה מחברי הפרלמנט לאשר 50 מיליארד דולר עבור תוכנית הגרעין של המדינה, אך לא דיווחה להם על האסון שנמנע שבוע בלבד לפני כן במהלך שיגור טיל בליסטי מצוללת. ראש הממשלה התחמקה מהנושא בראיון ל-BBC, אך הדוברת שלה אישרה כי ידעה על הכישלון בטרם הנאום
ראש ממשלת בריטניה, תרזה מיי, ידעה על הניסוי הכושל בטיל הגרעיני, בטרם שכנעה את הפרלמנט להקצות 40 מיליארד ליש"ט (כ-50 מיליארד דולר) לחידוש תוכנית הגרעין של המדינה. כך אישרה אתמול (ב') הדוברת שלה. מיי נתונה בימים האחרונים תחת ביקורת קשה, בעקבות חשיפתו של העיתון "סאנדיי טיימס" על התקלה החמורה שאירעה בחודש יוני האחרון, במהלך ניסוי של שיגור טיל גרעיני לא חמוש מסוג "טריידנט" מצוללת של הצי המלכותי, והטענות כי טייחה את הכישלון והסתירה אותו מפני חברי הפרלמנט.
מקור בחיל הים הבריטי סיפר לעיתון כי הטיל, ששוגר מחופי פלורידה שבארצות הברית, סטה ממסלולו והתקדם לעבר שטחה היבשתי של ארה"ב, במקום להמשיך ליעדו המתוכנן באוקיינוס, סמוך למערב אפריקה. סיבת התקלה נותרה חסויה. הטיל היה ללא ראש נפץ קרבי, ואסון גדול נמנע. מדובר בניסוי נדיר מסוגו של בריטניה, שנערך בפעם הראשונה לאחר ארבע שנים. בשל העלות הגבוהה של השיגורים, שעומדת על 17 מיליון ליש"ט לטיל, בוצעו רק ארבעה ניסויים כאלה משנת 2000.
מיי קראה לחברי הפרלמנט, במסגרת נאומה הראשון כראש ממשלה, להצביע על אישור התקציב לרכישת ארבע צוללות גרעיניות חדשות, מבלי לעדכנם על הניסוי הכושל שנערך בסך הכל כשבוע לפני כן. הפרלמנט אכן אישר את התוכנית, שלא עמדה ביעדי הניסוי שהוסתר מהמחוקקים. מיי, שהתראיינה שלשום ל-BBC, נשאלה ארבע פעמים מדוע לא דיווחה לפרלמנט על הנושא, אך התחמקה. היא אמרה: "יש לי אמון מוחלט בטילי ה'טריידנט'. כשאמרתי בפרלמנט שיש לחדש את התוכנית, לא אמרתי אם צריך או לא טילי 'טריידנט'". הניסויים הללו מתקיימים כל הזמן, כחלק מההרתעה הגרעינית שלנו".
הדוברת, שכאמור אישרה אתמול כי מיי ידעה על הניסוי הכושל בטרם נאומה בפרלמנט, ציינה שבסופו של דבר הצוללות קיבלו את ההסמכה הנדרשת. בהצהרה רשמית נמסר: "היכולות והאפקטיביות של טילי 'טריידנט' אינן מוטלות בספק. בחודש יוני האחרון חיל הים המלכותי ערך ניסוי לשיגור טיל מצוללת גרעינית. הצוללת וצוותה עמדו במבחן בהצלחה והצוללת חזרה לשירות. יש לנו ביטחון מוחלט ביכולת ההרתעה הגרעינית שלה".