אין לנו בירה אחרת
השארת השגרירות האמריקנית בתל-אביב היא הצהרה: לא נכיר בישיבת הקבע של ישראל בירושלים, כי אולי יום אחד תיווצר מציאות חדשה. אלא שלכל התעלמות ממציאות יש מחיר
כדבר איש אל חבריו, אני מבקש מכם ידידיי האמריקנים: אנא העבירו את שגרירותכם בישראל מתל-אביב לירושלים.
ירושלים היא בירתנו. היא בירת עמנו זה 3,000 שנה. שום מדינה או ציוויליזציה אחרת בהיסטוריה לא קבעו את בירתן בירושלים. מאז 1948 היא משמשת בירתה של מדינת ישראל.
השארת השגרירות האמריקנית בתל-אביב היא הצהרה: לא נכיר בישיבת הקבע של ישראל בירושלים, כי אולי יום אחד תיווצר מציאות חדשה. אלא שלכל התעלמות ממציאות יש מחיר.
אנו הישראלים יודעים מהו המחיר שישראל משלמת על התעקשות בעלות-בריתה להחזיק את שגרירויותיהן בתל-אביב ולא בירושלים. הדבר מעודד את מדינות ערב שלא להכיר בישראל כעובדה בת-קיימא. משתמע ממנו שנוכחות ישראל בירושלים היא זמנית, שיום אחד עלולים הישראלים להיות מסולקים מירושלים - אפילו ממערב ירושלים. בסופו של דבר, הוא מטפח את הנוראות בתקוותיהם של אויבי ישראל: שיום יבוא וישראל תחדל להתקיים.
בשיח המדיני בנושא הזה, יש נטייה להתעלם מכמה שיקולים גיאוגרפיים שכדאי לציינם. אין שום ויכוח על כך שמערב ירושלים היא חלק מישראל. נכון, יש טענות לגבי חלקים אחרים בעיר. אבל גם הנלהבים שבתומכי חלוקת הארץ בין ישראלים לערבים יצטרכו להודות שמערב ירושלים היא חלק בלתי נפרד מישראל.
בקביעת השגרירות האמריקנית במערב ירושלים אין משום נקיטת עמדה באשר לעתיד העיר העתיקה או המקומות הקדושים. גלום בה רק מסר אמריקני אחד: שמדינת ישראל היא עובדה קבועה.
זה יהיה מסר ברור להנהגה הפלסטינית הנוכחית - זו המכחישה כי מערב ירושלים הוא חלק מישראל, ומסרבת לומר לפלסטינים שכדי לקבל עצמאות הם יצטרכו להתפשר. המעבר יאותת להם כי המציאות תכובד, ושהכרה מצדם במדינת ישראל חיונית להשגת שלום בעתיד.
אינני רוצה להרצות באוזני האמריקנים על החוקים שלהם ועל האינטרסים שלהם. כן, ב-1995 החליט הקונגרס ברוב מכריע להעביר את השגרירות; לא, אינני רואה איך העמדת פנים מצד וושינגטון כאילו לבעלת בריתה הקרובה ביותר במזרח התיכון אין זכויות מדיניות בבירתה שלה משרתת את האינטרסים האמריקניים. אבל את הטיעונים האלה אשאיר לאמריקנים להשמיע. כישראלי, הטיעון שלי פשוט: באזור שאני חי בו לא ייתכנו פשרה ושלום בלי הכרה במציאות. והמציאות היא שירושלים היא בירת ישראל.
עמיעד כהן הוא מנכ"ל קרן "תקווה" ומו"ל כתב העת "השילוח"
הטור פורסם ב"ניו יורק טיימס"