שתף קטע נבחר

 

טראמפ השיב חוק מיושן נגד הפלות: "נשים יסבלו"

מוקף בגברים בלבד בחדר הסגלגל, חתם נשיא ארה"ב החדש על צו האוסר על ארגונים זרים שמקבלים מימון אמריקני לבצע או לתמוך בהפלות - יומיים לאחר שמיליונים הפגינו למען זכויות נשים. "זו מתקפה ברורה נגד שירותי הבריאות וחופש הביטוי", זעמו פעילי זכויות אמריקנים

 

הנשיא טראמפ חותם על הצו, אתמול (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הנשיא טראמפ חותם על הצו, אתמול(צילום: AFP)

ימיו הראשונים של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ בתפקיד עמוסים וסוערים. לצד ניצול הרגעים הראשונים בבית הלבן למען הנעת ביטול רפורמת הבריאות של קודמו בתפקיד, ברק אובמה, וביטול הסכם הסחר הטראנס-פסיפי, חתם אתמול (יום ב') הנשיא הטרי גם על צו נשיאותי האוסר על מימון אמריקני עבור ארגונים בינלאומיים שתומכים בהפלות או מקדמים את ביצוען. מדובר במדיניות שהונחלה לראשונה ב-1984 על ידי הנשיא דאז, רונלד רייגן, אך בוטלה על ידי אובמה ב-2009.

 

"הנשיא, זה לא סוד, הבהיר כבר שהוא נגד הפלות. הוא רוצה לתמוך בכל האמריקנים, לרבות אלו שטרם נולדו", אמר דובר הבית הלבן החדש, שון ספייסר לאחר החתימה על הצו. "החזרת המדיניות הזו לא רק מהדהדת את הערכים האלו, אלא גם מכבדת את כספם של משלמי המסים".

 

הפגנות הענק בסוף השבוע נגד טראמפ (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפגנות הענק בסוף השבוע נגד טראמפ(צילום: AFP)
 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

ההגבלות שעליהן חתם הנשיא טראמפ אוסרות על ארגונים זרים שאינם ממשלתיים ונמצאים מחוץ לארה"ב, אך מקבלים סיוע כספי אמריקני, לבצע או לתמוך בהפלות, אפילו על ידי הענקת מידע, ייעוץ או הפניות בנושא. לאחר צו זה, הארגונים הללו מנועים גם מקידום פומבי של הפלות.

 

הנשיא טראמפ חתם על ההגבלות הללו רק יומיים לאחר שיותר מ-3 מיליון נשים ב-300 ערים שונות במדינה מחו נגד אפליית נשים, ובין היתר הגנו על זכותן להפלה. כמו כן מועד החתימה על הצו מעורר המחלוקת אירע יום לאחר יום השנה ה-44 לפסק הדין "רו נגד וייד" – הפסיקה ההיסטורית של בית המשפט העליון האמריקני שהתירה לראשונה הפלות בשנת 1973.

 

"נשים בכל העולם יסבלו"

המהלך של טראמפ העמיק, באופן טבעי, את החשש בקרב ארגוני זכויות נשים ותכנון משפחה בארה"ב . "הנשים הפגיעות ביותר בעולם יסבלו באופן ישיר כתוצאה מהמדיניות הזו, שחותרת תחת שנים ארוכות של מאמצים לשפר את בריאותן של הנשים", אמרה ססיל ריצ'ארדס, נשיאת ארגון Planned Parenthood.

טראמפ אוחז את הצו הנשיאותי על ההגבלות על מימון ארגונים זרים התומכים בהפלות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
טראמפ אוחז את הצו הנשיאותי על ההגבלות על מימון ארגונים זרים התומכים בהפלות(צילום: AFP)
 

"זה יגרום לסגירת מרפאות בכל העולם – ויביא ליותר הריונות בלתי מתוכננים והפלות שאינן בטוחות, פשוטו כמשמעו". ריצ'ארדס הבטיחה כי הארגון שהיא עומדת בראשו – הגדול ביותר בתחומו בארה"ב – "לעולם לא יפסיק להילחם" למען גישה לשירותי בריאות ופוריות.

 

מהאגודה האמריקנית לזכויות האזרח נמסר כי הצו הנשיאותי של טראמפ "הוא מתקפה ברורה הן נגד שירותי הבריאות והן נגד חופש הביטוי". סטני הוייר, חבר קונגרס דמוקרטי, סיקר גם הוא בחריפות את טראמפ, שלטענתו מנצל את ימיו הראשונים בהכונה "כדי לתקוף את בריאותן של נשים".

 

"אין זו הפתעה למיליוני נשים וגברים שהשתתפו בהפגנות בסוף השבוע האחרון בכל המדינה – ובכל העולם – שהרפובליקנים מתמקדים יותר בלהקשות את גישתן של נשים לשירותי בריאות מאשר להתמקד בסוגיות כלכליות וביטחוניות רציניות העומדות בפנינו", אמר.

 

"כך הופכים את אמריקה לגדולה שוב"

אך במקביל, פעילים הנאבקים נגד הפלות בירכו על המהלך. "להכיר באידיאל האוניברסלי שלכל בני האדם יש כבוד וערך שטבוע בהם הוא חלק מרכזי בהפיכת אמריקה לגדולה שוב", צייץ טוני פרקינס, העומד בראש הוועדה לחקר המשפחה, ארגון נוצרי ושמרני.

 

ההגבלות המדוברות נכנסו לראשונה לתוקף בשנת 1984 על ידי הנשיא הרפובליקני דאז רונלד רייגן. לאחר מכן בוטלו ההגבלות על ידי הנשיא הדמוקרטי ביל קלינטון, הושבו שוב על ידי יורשו בתפקיד, הנשיא הרפובליקני ג'ורג' בוש, ואז שוב בוטלו על ידי קודמו של טראמפ בתפקיד – הנשיא הדמוקרטי ברק אובמה.

 

הנשיא החדש, שהתבטא לא פעם בחריפות נגד הפלות, הקיף את עצמו בבכירים המתנגדים נחרצות גם הם לזכות להפיל. בעת שחתם על הצו הנשיאותי אתמול, הוא היה מוקף על ידי כ-10 גברים, ובהם סגנו מייק פנס, שזה זמן רב פועל לנסות ולהקפיא מימון פדרלי לארגון Planned Parenthood. כמו כן התחייב טראמפ כי ימנה שופט חדש המתנגד להפלות לבית המשפט העליון – שיכול גם להפוך את פסיקת רו נגד וייד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
טראמפ בעת החתימה על הצו הנשיאותי, אתמול בחדר הסגלגל
צילום: AFP
מומלצים