שתף קטע נבחר

 

מפעל לעיוורים בדרך לתחתית אצטדיון: "כמו מצורעים"

35 עובדי מפעל מוגן לעיוורים ברמת גן מוחים על הכוונה להעביר את מיקום המפעל לתחתית האצטדיון העירוני. "רוצים שנלך למקום בלתי נגיש ואפל", אמרה אחת העובדות לאולפן ynet. משרד הרווחה: "המבנה הנוכחי מסכן את שלום העיוורים". העירייה: "המפעילה מחזיקה את העיוורים כבני ערובה"

 

עובדת במפעל: "רוצים שנעבור למקום חשוך"    (צילום: אורי דוידוביץ)

עובדת במפעל: "רוצים שנעבור למקום חשוך"    (צילום: אורי דוידוביץ)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

עשרות עיוורים, לקויי ראייה ונכים נוספים, שמועסקים במפעל מוגן ברמת גן, פתחו במאבק נגד כוונת העירייה להעתיק את מיקומו של המפעל למרתף התחתון באצטדיון העירוני. במסגרת המאבק בהחלטת העירייה, צפויים מנהלי "העמותה למען העיוור גוש דן" והנכים להפגין היום (ד') מול לשכת שר הרווחה חיים כץ בירושלים. בעיריית רמת גן ובמשרד הרווחה דחו את הטענות.

 

"אנחנו לא עוזבים את הבית! ומסרבים להיות ציבור מוחלש שדעתו אינה נשמעת, ומושלך אל תחתית האצטדיון כעדת מצורעים", צוין בהודעת העובדים והנהלת העמותה שמפעילה את המפעל. "במשך 60 שנה הקמנו מפעל לתפארת, ראינו בעמותה מקום עבודה, מקום חברתי, בית של ממש. זה המקום שלנו! אנחנו לא סומכים על עיריית רמת גן".

עובדים במפעל הנוכחי (צילום: אבי חי) (צילום: אבי חי)
עובדים במפעל הנוכחי(צילום: אבי חי)

35 עובדי המפעל המוגן שממוקם בשיכון ותיקים בעיר טוענים כי ההחלטה תביא, הלכה למעשה, לסיום הפעילות שנעשית מכורח התקשרות ישירה של העמותה עם משרד הרווחה. "לא נאפשר למשרד הרווחה להתנער מהתקשרות ישירה מול העמותה כפי שהיה ב-60 השנים האחרונות. לא נאפשר למשרד הרווחה להטיל את האחריות לגורלנו בידי עיריית רמת גן, אשר חפצה להשליכנו לתוך מרתף חשוך בתחתית אצטדיון רמת גן", נמסר בהודעה שהופצה לקראת ההפגנה.

 

בדומה לעשרות מפעלים מוגנים אחרים ברחבי הארץ, המפעל המוגן ברמת גן מתנהל על ידי זכיין המתקשר עם משרד הרווחה. העובדים, נכים בדרגות שונות, מועסקים חמש שעות ביום חמישה ימים בשבוע. כל זאת, תמורת שכר, שאינו מגיע לשכר המינימום, כך על פי תקנות משרד הרווחה.

 

"כמו חממה עבורנו" 

לימור מועלם, עיוורת שעובדת במפעל כשמונה שנים, סיפרה בראיון לאולפן ynet על חששותיה: "המקום הזה הוא כמו משפחה עבורנו. המקום הזה לא נמצא במקום תעשייתי הומה אדם, זה במקום שקט, נגיש לנו העיוורים. זה כמו חממה עבורנו. רוצים להעביר אותנו למקום מרוחק, לא נגיש, שלא מותאם לנו כעיוורים וכבדי ראייה. מקום אפל בתוך מרתף".

 

מועלם אמרה עוד כי "משרד הרווחה, הגוף שהכי אמור להגן עלינו, מתנער מכל אחריות כלפינו. אנחנו נתקלים באוזניים אטומות. זה לא מעניין אותם בכלל, הם החליטו וזהו. אנחנו מתכוונים להיאבק בכוחות האחרונים שנשארו לנו כי כל הדלתות נסגרו בפנינו. מי ששומע אותי, חברי כנסת או אחרים, תירתמו למענינו ותעזרו לנו. אנחנו רוצים להתפרנס בכבוד ולהרגיש כשווים בין שווים".

מחאת העיוורים במפעל המוגן ברמת גן (צילום: אבי חי) (צילום: אבי חי)
מחאת העיוורים במפעל המוגן ברמת גן(צילום: אבי חי)

 (צילום: אבי חי) (צילום: אבי חי)
(צילום: אבי חי)

אירית זיו, מנכ"לית "העמותה למען העיוור גוש דן", סיפרה כי העמותה הפעילה את המפעל מאז שנות השישים ועד שנת 2014 כזכיין של משרד הרווחה. ב-2014, כך לדברי זיו, פרסם משרד הרווחה מכרז חדש. העמותה הייתה היחידה שניגשה למכרז, אולם לא זכתה בו מאחר שבמבנה נמצאו כשלים.

 

"עם זאת", אמרה זיו, "באותה העת הושגו הסכמות עם עיריית רמת גן שלפיהם יוקם באותו המיקום מבנה חדש. מאז, ומאחר שלא היה זכיין, ההתקשרות עם העמותה נמשכה כשמועד הסיום שלה הוא בחודש הבא". זיו הסבירה עוד כי מאז, משרד הרווחה הטיל את האחריות לקיום המכרז על עיריית רמת גן, בטענה שלא ניתן לקיים התקשרות ללא מכרז.

 

לדבריה, בחודש האחרון עיריית רמת גן הוציאה מכרז שתנאי הסף בו אינם מאפשרים לעמותה להפעיל את המפעל: "בתנאי הסף למכרז נקבע רף של מחזור כספים מאוד גבוה ששום עמותה אינה יכולה לעמוד בהם, כך שהמכרז מתאים רק לחברות פרטיות. זהו תרגיל מסריח של העירייה ומשרד הרווחה".

 

זיו הוסיפה כי "העירייה הכשירה את המבנה החדש באצטדיון כמיקום זמני למפעל עד שייבנה מבנה חדש אך בינתיים העירייה הוציאה מכרז חדש שקובע שהמפעל יפעל במיקום של האצטדיון. כל זאת שברור שהאצטדיון ייהרס בעתיד ואז ייאלצו להעביר שוב את המפעל והנכים. שיפצנו את המבנה בשיכון ותיקים ,בנינו שם מפעל לתפארת ואילו המבנה באצטדיון הוא קטן נטול חלונות, חדר אוכל ומטבח. כמו כן מדובר במבנה בלתי נגיש לעיוורים".

 (צילום: אבי חי) (צילום: אבי חי)
(צילום: אבי חי)

עיריית רמת גן הציגה בפני ynet את התוכניות המאושרות למבנה החלופי באיצטדיון שמהם עולה, לטענת העירייה, כי אין במקום בעיית נגישות וכי קיים בו מטבח.

 

עוד טענו בעירייה כי מתוך 35 העובדים במפעל, רק 10 הם תושבי העיר רמת גן. בכירים ברשות המקומית ציינו כי לעירייה "היה קל יותר לפזר את העיוורים הללו במפעלים מוגנים בערים אחרות מאשר לדאוג למקום חלופי ולבניית מפעל קבע חדש, אולם העירייה רואה את טובת העיוורים אל מול עיניה ועל כן לא ויתרה על המפעל המוגן לעיוורים".

 

עוד אמרו בעירייה כי "מנהלי העמותה אינם מקבלים כל תמיכה כלכלית זה חודשים ארוכים ממשרד הרווחה. זאת לאור העובדה שהם אינם עונים על הקריטריונים שמשרד הרווחה דורש (וזו הסיבה שיצאנו למכרז)". בנוסף נמסר: "אם הם רוצים סיכוי כלשהו במכרז הזה, היה ראוי לפחות שייגשו אליו. דבר שלא נעשה עד כה בכלל. המכרז נסגר בסוף החודש ויהיו בו מתמודדים נוספים".

 

משרד הרווחה: "אין אישור בטיחות" 

ממשרד הרווחה נמסר בתגובה כי "בבדיקת מבנה האגודה למען העיוור לצורך מכרז שהוציא המשרד, נמצא כי המבנה מסכן את שלומם של העיוורים ומיקומו גורם לכך שהכנסותיהם יישארו זעומות, ועם כך המשרד לא יכול להשלים. למבנה לא היה אישור בטיחות, אישור תקינות מערכת הגז, אישור כבאות אש והיתר בנייה. והסחורה מונחת בצדי המסדרון בשל היעדר מחסן הולם. יש לזכור שמדובר באנשים עיוורים שזה מהווה מכשול של ממש עבורם".

 

עוד אמרו במשרד הרווחה כי "מתוך מחויבות למשתקמים, פנה מנכ"ל המשרד, מר אליעזר יבלון ז"ל, אל מנכ"ל עיריית רמת גן בבקשה לאתר למשתקמים מבנה חלופי שבו יוכלו להמשיך עבודתם במקום שאינו מסכן אותם. העירייה נענתה מיידית, איתרה ושיפצה מבנה הולם באיזור ראוי במתחם קניון איילון. חרף כל המאמצים שנעשו, הן מצד עיריית רמת גן והן מצד מנכ"ל המשרד יבלון ז"ל, המבנה החלופי, עומד ריק עד היום אולם האגודה מסרבת להיכנס אליו".

 

עיריית רמת גן: "דאגנו לבית ראוי"

מעיריית רמת גן נמסר בתגובה כי "טענות העמותה הן משוללות כל יסוד וצר לנו כי הנהלת העמותה מחזיקה את העיוורים כבני ערובה תחת התנהלות כוחנית, שכל מטרתה לוודא כי העמותה תיהנה מבחינה כלכלית ונדל"נית - מהמשך הפעילות.

המפעל המוגן לעיוורים הוכרז בעבר כמקום מסוכן שאינו בטיחותי לעיוורים הנמצאים בו. לאור זאת, ובמטרה לאפשר את המשך פעילות העמותה במקום, דאגה העירייה לבית חלופי, בטיחותי וראוי עבורם, ששופץ על חשבון העירייה ביותר מחצי מיליון שקל. כל זאת במטרה לאפשר לעמותה להמשיך לפעול למרות הנחיית משרד הרווחה לעצור את פעילותה באופן מיידי כבר ב-2014.

 

"למרות שהנהלת העמותה הייתה שותפה מלאה להחלטה על המעבר למקום החלופי ולתכנונו, היא החליטה בתום השיפוץ שלא לעבור ולהפקיר את העיוורים במבנה הישן שהוכרז כמסוכן ואין לו עד כה כל אישור בטיחות. הנהלת העמותה מנסה להפעיל לחץ על העירייה לשנות את תנאי המכרז - המוכתב על ידי משרד הרווחה - באופן שיבטיח לה זכייה בו, בניגוד לכללי המנהל התקין ולמרות שבמכרזים קודמים שנערכו על ידי משרד הרווחה הפסידה העמותה. כל המאבק הזה, מתנהל - לגנותה של העמותה- על חשבון העיוורים שהמפעל המוגן הוקם בעבורם".

 

בעירייה אמרו עוד כי "היה והעמותה חושבת שאחד מתנאי המכרז מונע ממנה לגשת, היא מוזמנת לפנות לאגף הרכש בעירייה - כפי שנעשה במכרזים רבים אחרים - ולבקש לבחון סעיף זה או אחר. דבר שלא נעשה עד כה. יובהר, כי העירייה מתכוונת להמשיך ולעמוד בהתחייבותה, כי המקום החלופי ששופץ עבורם, יהווה מקום חלופי בלבד עד לבניית מפעל מוגן רב נכותי ברחוב הנרקיסים, שישמש לא רק את העיוורים אלא בעלי נכויות שונים שייהנו מהמקום החשוב.

 

"במקום לברך על היוזמה, רואה העמותה רק את צרכיה שלה, הנובעים מאינטרסים כלכליים גרידא, ובוודאי שאינם שמים את טובת העיוורים בראש סדר העדיפויות. ההתנהלות הכוחנית והמבזה של העמותה לא תניא את העירייה מכוונתה להביא לסיום הליך המכרז, כנדרש על ידי משרד הרווחה, ובוודאי שלא תאפשר לעמותה להמשיך ולפגוע בעיוורים המטופלים במפעל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי חי
העיוורים במפעל הנוכחי
צילום: אבי חי
מומלצים