שתף קטע נבחר

 

השר יבחר את היועץ המשפטי: "הצעה מסוכנת"

חברי כנסת באופוזיציה מתחו ביקורת חריפה על הצעת החוק של ח"כ אוחנה מהליכוד, שפורסמה לראשונה ב-ynet, להפוך את תפקיד היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה למשרות אמון. ח"כ שמולי: "שר הוא לא מלך". ח"כ סמוטריץ' הביע תמיכה: "יחזק את הרשות המבצעת"

 

הצעה של ח"כ אמיר אוחנה  (צילום: דוברות הכנסת) (צילום: דוברות הכנסת)
הצעה של ח"כ אמיר אוחנה (צילום: דוברות הכנסת)

 

ביקורת באופוזיציה על הצעת החוק שהגיש היום (ד') ח"כ אמיר אוחנה אשר מבקשת לשנות את שיטת בחירתם של היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה, כך שייבחרו על ידי השרים כמשרת אמון. "זו הצעה מסוכנת", אמר ח"כ איציק שמולי מהמחנה הציוני. "שר הוא לא מלך ושמירה על החוק לא מוכפפת להגשמת חלומותיו. היועצים המשפטיים אכן עושים חיים קשים, וטוב שכך. איך מי שתפרו לו ג'וב יעז לעמוד מול השר בשם החוק?".

 

חברתו של שמולי במחנה הציוני, ח"כ סתיו שפיר, הוסיפה כי "ממשלת נתניהו רוצה להפוך את ישראל למדינת מאפיה, שבה עברייני הממשלה שמים את מקורביהם כחוקרים שלהם, כמפקחים עליהם וככלי התקשורת שלהם. ניסיונות החקיקה של הליכוד נועדו למטרה אחת: לזרוע אימה בלבם של גורמי אכיפת החוק על מנת לשתק את היכולת לחקור את השחיתויות של נתניהו וממשלתו. זה מסע הפחדה שמרסק את הדמוקרטיה ויגרום נזק לדורות, וכל מטרתו להגן על שלטון נתניהו, נגד כל האינטרסים של מדינת ישראל".

ח"כ איציק שמולי (צילום: חגי דקל ויוגב אטיאס) (צילום: חגי דקל ויוגב אטיאס)
ח"כ איציק שמולי(צילום: חגי דקל ויוגב אטיאס)
 

ח"כ סתיו שפיר (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ח"כ סתיו שפיר(צילום: גיל יוחנן)
 

יו"ר הוועדה לענייני ביקורת המדינה, ח"כ קארין אלהרר מיש עתיד, אמרה כי "יועץ משפטי הוא שומר סף וזו למעשה החשיבות שלו מעבר להכשרתו המקצועית. מדינת ישראל מושתת על יסודות דמוקרטיים וככאלה שומר הסף חיוני בה ואינו מחליף את תפקידו של מבקר המדינה, הכנסת או מבקר המשרד.

 

"אני מבינה את חשיבות אנשי אמונך למען קידום אג'נדה שלשמה נבחרת, אך אלו קיימים בדמות יועצים נוספים בלשכת השר. עורכי דין פרטיים בשירות השר מבטלת את עיקרון שמירת הסף על הדמוקרטיה והופכת את היועץ המשפטי לשכיר חרב".

ח"כ קארין אלהרר (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ח"כ קארין אלהרר(צילום: גיל יוחנן)
 

ח"כ יואל חסון (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ח"כ יואל חסון(צילום: גיל יוחנן)

סגן יו"ר הכנסת ח"כ יואל חסון אמר כי "שליחיו של נתניהו ממשיכים לנסות ולמוטט עוד אחד מעמודי התווך של מדינת ישראל כמדינה דמוקרטית. זהו עוד חוק אומלל מבית מדרשו של ראש הממשלה היוצא נתניהו שמטרתו היחידה היא להרתיע את מערכות האכיפה והחוק. נתניהו ושליחיו לא יודעים שובע ורוצים להפוך את מדינת ישראל למדינת קיסרים - אסור להתעלם וצריך להתעורר".

 

חסון הוסיף ואמר: "אני קורא לשרת המשפטים איילת שקד לא לתת יד להצעת החוק האומללה של ח"כ אוחנה, הצעת חוק שנועדה להפוך את היועצים המשפטיים משומרי סף לבובות מריונטה".

 

אוחנה עצמו הסביר את הגשת הצעת החוק כשטען כי "יש אובר משפטיזציה בממשלה. יועץ נועד לסייע - ולא לטרפד". לדבריו, "יועץ משפטי אמור לסייע לשר להגשים את המדיניות בהתאם להשקפת עולמו ולא להיות שר-על שמטרפד ומסנדל. שר שלא 'מתיישר' לפי היועמ"ש למעשה לא יכול להזיז אותו והוא מוצא את עצמו מסונדל למשך שנות כהונתו עם מעט מאוד יכולת תמרון".

 

ח"כ בצלאל סמוטריץ' (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ח"כ בצלאל סמוטריץ'(צילום: גיל יוחנן)

ח"כ אורן חזן (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ח"כ אורן חזן(צילום: גיל יוחנן)
 

ח"כ בצלאל סמוטריץ' מהבית היהודי הביע תמיכה בהצעה, ואמר: "זה חוק חיובי וחשוב שיתמוך במשילות ויחזק את הרשות המבצעת ואת שלטון העם".

 

ח"כ אורן חזן מהליכוד בירך גם הוא על הצעת החוק, ואמר: "מדובר בהצעת חוק הגיונית ונכונה. אין כל ספק שרצוי שיועץ משפטי יהיה איש אמון של השר כדי שהשר יוכל לממש את המדיניות שלו בצורה הטובה ביותר. יחד עם זאת, שורש הבעיה הוא לא ביועצים המשפטיים כי אם בחלק מהשרים. יש לא מעט שרים שבוחרים להתחבא מאחורי חוות דעת משפטיות שפוטרות אותם מלקבל החלטות במקום לדרוש מהיועץ המשפטי שיספק להם דרך לעשות זאת".

 

ביקורת על ההצעה נשמעה גם מחוץ לכנסת. המשנה לפרקליט המדינה לשעבר, עו"ד יהושוע רזניק, מתח ביקורת על הצעת החוק, ואמר: "יועץ משפטי אמר להיות אחד משומרי הסף, לשומר הסף יש אחריות גדולה שמשרדים או הפעילויות המיניסטריליות יהיו כשרות ולא נגועות, ובהחלט זו לא צריכה להיות משרת אמון כדי שיצייתו לאדוניהם או שיכינו חוות דעות נוחות, שאחרת אם יכתבו דבר שלא מוצא חן ישלחו הביתה עוד באותו היום. זהו רעיון עיוועים שנובע מרצון להמשיך ולהשריש את השחיתות עמוק יותר באדמת ארץ הקודש ממה שהיא היום, ואני בטוח שהיועץ המשפטי לממשלה לא ייתן ידו לדבר".

 

השופט בדימוס עודד מודריק, לשעבר סגן נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב והיועץ המשפטי של משטרת ישראל, אמר כי יועץ משפטי במשרד ממשלתי לא צריך להיות מועסק במשרת אמון. "משרת אמון פירושה שהיועץ המשפטי מתחלף ככלל אימת שמתחלף השר", אמר מודריק. "היועץ המשפטי הוא אחד משומרי הסף החשובים ביותר בכל ממשרד ממשלתי, אזי המשרה צריכה להיות קבועה על מנת שיהיה לו אומץ לומר את מה שהוא חושב שמשקף את החוק. אין מקום לכך שיועץ המשפטי יהיה מונחה על פי מדיניות ורעיונות שמכתיב לו השר. הוא צריך להיות זה שבוחן את התנהלות המשרד באופן אובייקטיבי".

 

פרופ' דוד ליבאי, לשעבר שר המשפטים בממשלת רבין, תקף אף הוא: "אני שולל את הצעת החוק של ח"כ אוחנה כי היא פוגעת בשלטון החוק במדינה. יועץ משפטי של משרד אינו איש אמון של השר. כאיש מקצוע אין הוא כפוף להוראותיו. היועץ המשפטי של כל משרד ממשלתי כפוף מקצועית להנחיות היועץ המשפטי לממשלה. - נכון שעל יועץ משפטי של משרד לא להסתפק בשלילת הצעות המשרד. אלא להציע כיצד ניתן ליישם את מדיניות השר בהתאם לחוק כאשר זה אפשרי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
ח"כ איציק שמולי
צילום: גיל יוחנן
מומלצים