שתף קטע נבחר

 

יום השואה הבינלאומי: זכויות כספיות לניצולים

יום השואה הבינלאומי שחל השבוע הוא הזדמנות להזכיר את הזכויות הכספיות ממדינות שונות, המגיעות לניצולים שעוד נותרו. מדריך

בשנים האחרונות חל שיפור בנושא מתן הזכויות לניצולי השואה בישראל. מעגל מקבלי הזכויות וההטבות הורחב באופן משמעותי, תקציבים משמעותיים הוקדשו לתיקון עוולות היסטוריות, וחסמים ביורוקרטיים רבים שעמדו בדרך למימוש הזכויות על ידי הניצולים - הוסרו. ועדיין, מידי שנה ביום הזיכרון לשואה ולגבורה אנחנו שומעים על קשישים ששרדו את זוועות הנאצים - אך נאלצים לחיות את שנות הזיקנה בעוני.

 (קרדיט: Shutterstock) (קרדיט: Shutterstock)
(קרדיט: Shutterstock)
 

יש לזכור שני דברים: ראשית, מאחר וזכויות אלו ניתנות על ידי מספר גופים שונים בארץ ובחו"ל, כמחצית מניצולי השואה כלל אינם מודעים למכלול הזכויות וההטבות להן הם זכאים על פי חוק, ועל כן לא פועלים להשיגן.

 

שנית, גם אלו המודעים לזכויותיהם נדרשים לעיתים להתמודד עם ביורוקרטיה לא פשוטה, המחייבת לעיתים חיפוש מסמכים בני עשרות שנים ותרגומם לשפות זרות. מדובר במשימה לא פשוטה גם עבור אנשים צעירים, על אחת כמה וכמה כאשר מדובר בניצולי השואה הקשישים ולמודי הביורוקרטיה, שגילם הממוצע הוא 80, ושחלקם סובלים מבעיות רפואיות קשות. בשורה התחתונה, העברת התקציבים אינה מבטיחה כי כל הזכויות הקיימות יגיעו לכדי מימושן על ידי ניצולי השואה. לעיתים זו רק תחילתה של דרך ארוכה.

 

מלבד הזכויות המוענקות לניצולי השואה במדינת ישראל, ניצולים רבים זכאים גם לזכויות ומענקים ממדינות אירופאיות שונות – אך כאמור ניצולים רבים אינם מודעים לכך, וגם אלו שמודעים אינם מתעדכנים בשינויים שעושות אותן מדינות בזכאות לזכויות – או שאינם מצליחים להתמודד עם הביורוקרטיה הכרוכה בהשגתן.

 

אז אילו זכויות מגיעות לניצולי השואה ממדינות העולם?

 

אוסטריה:

קרן הסיוע לניצולים אוסטרים: עד לסכום של 7,000 דולר אחת ל-12 חודשים, לטיפול בבעיות רפואיות, לרבות עזרים/ציוד רפואי, העסקת מטפלים /ות וכיו"ב ועבור סיוע חירום משלים אחר.

 

הפונה חייב להיות קורבן יהודי של רדיפות הנאצים, או יהודי שעזב את אוסטריה כדי לברוח מהרדיפות. אנשים אלה או הוריהם שהיו אזרחים אוסטרים, או שחיו באוסטריה 10 שנים לפני 13 במרס 1938; או ילדים שנולדו במחנות, גטאות או במסתור לפני ה- 9 מאי 1945 להורים העומדים בקריטריון זה; או אלמנים ואלמנות של קורבנות המשטר הנאצי באוסטריה שבני/בנות זוגם/ן עומדים בקריטריונים הנ"ל - רשאים לפנות לקבלת סיוע במסגרת תוכנית זו על אף שהם עצמם אינם נפגעי המשטר הנאצי באוסטריה.

 

בנוסף, אם בני הזוג של ניצולי שואה אוסטרים סובלים מבעיות בריאותיות קשות, הניצול עצמו יכול לפנות ולבקש סיוע עבור בן או בת הזוג, וזאת במסגרת הסכום השנתי המקסימאלי שהניצול יוכל לקבל.

 

גרמניה:

מענק ילדות אבודה: מענק חד פעמי בגובה של 2,500 אירו לו זכאים ניצולי שואה שנולדו החל מ-1.1.1928 עד מועד סיום הרדיפות במקום בו שהו, ונרדפו כיהודים במחנות או גטאות (גם יום אחד) או תחת זהות בדויה או במחבוא תקופה של 6 חודשים לפחות באזורים שהיו תחת הכיבוש הגרמני, או 12 חודשים במדינות שהיו תחת השראה גרמנית (תנאי הזכאות של ועידת התביעות למסתור או זהות בדויה הינם מאוד ספציפיים ולא כל מקום בו התקיימו שהות במסתור או בזהות בדויה, מוכר לעניין זה). הבקשות למענק מוגשות לוועידת התביעות.

 

קרן הפיצוי הגרמנית עבור עבודה בגטו: תשלום חד פעמי בסך 2,000 אירו מממשלת גרמניה לו זכאים מי שהוחזק בגטו סגור או פתוח תחת שלטון גרמני, סיפוח גרמני או באזור תחת השפעה גרמנית, ועבד "ברצון וללא כפיה". - מומלץ לניצולי שואה שקיבלו את הפיצוי החד פעמי ושלא הגישו בקשה לקבלת רנטה סוציאלית על עבודה בגטו, להגיש תביעה לקבלת רנטה זו.

 

רנטה סוציאלית עבור עבודה בגטו (ZRBG): רנטה סוציאלית מגרמניה שנקבעת בין השאר לפי גיל וזמן שהות בגטו (ולא נחשבת כהכנסה לצורך השלמת הכנסה מביטוח לאומי). זכאים לה מי שהוחזקו בגטו סגור או פתוח תחת שלטון או סיפוח גרמני, או באזור תחת השפעה גרמנית , ושעבדו בגטו "ברצון וללא כפיה", וקיבלו תמורה על עבודתו (גם סמלית ביותר וגם אם הועברה ליודנראט).

 

לאור תיקון לחוק הגטאות הגרמני - גם ניצולים שעבדו בגטאות שהיו בשטח תחת ההשפעה של הרייך הגרמני (כמו למשל סלובקיה, רומניה ושנחאי) עשויים להיות זכאים לרנטה סוציאלית על עבודה בגטו. רשימת הגטאות עצמה מתעדכנת מזמן לזמן, וניצולים רבים שלא היו זכאים בעבר מוספים לרשימת מקבלי הקצבאות מידי שנה.

 

פולין:

תגמול חודשי לניצולי שואה יוצאי פולין: תגמול חודשי בסכום של כ-95 אירו. הקריטריונים לקבלת התגמול הם למי שבשנים 1956-1939 היו וטרנים שהשתתפו במאמץ המלחמתי לעצמאותה של פולין, בצבא הפולני הרשמי וביחידות של בעלות הברית; או נרדפים עקב דת, לאום, גזע או השקפה פוליטית אשר גורשו ונכלאו במחנות, גטאות, בתי סוהר ומחנות לעובדי כפייה בגרמניה (לרבות נרדפים אשר ברחו לשטחי ברית המועצות הריבונית ושם נכלאו במחנות לעובדי כפייה).

 

תנאי סף לזכאות הוא שהמבקש היה אזרח פולין במהלך ההשתתפות במאמץ המלחמתי או הרדיפות.

 

צרפת:

פיצויים ליתומים מצרפת: סכום חד-פעמי מטעם ממשלת צרפת בסך של כ-31,000 אירו או רנטה חודשית עד סוף החיים בסך של כ-500 אירו לחודש. זכאים מי שאחד מהוריו גורש מצרפת כתוצאה מרדיפות אנטישמיות בזמן הכיבוש והורה זה מת במהלך גירושו או נספה בתוך צרפת עצמה עקב הרדיפות, ושהיה לכל היותר בן 21 בעת גירוש הוריו.

 

הכותבת היא מייסדת עמותת אביב לניצולי השואה. ניתן למצוא את הזכויות המעודכנות בארץ ובחו"ל באתר החדש של עמותת אביב לניצולי השואה

 

לקבלת סיוע ללא תשלום במיצוי הזכויות בארץ ובחו"ל ניתן לפנות לעמותה באמצעות האתר או במוקד הטלפוני של העמותה: 072-2424404

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: יח"צ
אביבה סילברמן
צילום: יח"צ
מומלצים