שתף קטע נבחר

 

מזכ"ל האו"ם ביום השואה: "האנטישמיות חיה ובועטת"

עיתונאי "ידיעות אחרונות" נח קליגר, ששרד את התופת באושוויץ, היה הדובר המרכזי בטקס הרשמי לציון יום השואה הבינלאומי בעצרת האו"ם: "יש ללמד את הדור צעיר על הפרק הנורא בהיסטוריה כדי למנוע ממנו לקרות שוב". בתחילת הטקס מחאו כפיים לניצולים בקהל

 

העיתונאי נח קליגר נואם בפני עצרת האו"ם ()
העיתונאי נח קליגר נואם בפני עצרת האו"ם

 

העצרת הכללית של האו"ם התכנסה אמש (יום ו') לטקס השנתי לציון יום השואה הבינלאומי. הנואם המרכזי בטקס, הוא ניצול השואה והעיתונאי נח קליגר, כתב "ידיעות אחרונות", ששרד את התופת באושוויץ והפך לסמל ישראלי לזיכרון השואה והנצחת הקורבנות. בטקס משתתפים גם שגריר ישראל באו"ם דני דנון ומזכ"ל הארגון אנטוניו גוטרש. ynet העביר את הטקס בשידור חי מעצרת האו"ם בניו יורק.

 

קליגר נאם על בימת העצרת: "כשהייתי באושוויץ היו לי שלושה חלומות: לשרוד את הגהנום הזה, לספר לכמה שיותר אנשים מה עוללו הנאצים ליהודים ולעזור ליהודים להשיב את ארצם שממנה הם הוגלו. החלום שלי התגשם, וישראל, מולדו ההיסטורית של העם היהודי, קמה לתחייה".

 

קליגר המשיך והוסיף: "בעוד כמה שנים כבר לא יהיו ניצולים שיוכלו לספר על רצח העם הנורא ביותר שידעה האנושות. מי יספר את הסיפורים האלה אחרי שנלך? עכשיו הגיע הזמן שהאו"ם ינקוט צעד נוסף ויאמץ החלטה שמעודדת את מדינות העולם ללמד את הדור הצעיר על הפרק הנורא בהיסטוריה האנושית כדי למנוע ממנה לקרות שוב".

 

מזכ"ל האו"ם גוטרש בנאומו בטקס לציון יום השואה הבינלאומי ()
מזכ"ל האו"ם גוטרש בנאומו בטקס לציון יום השואה הבינלאומי
 

"השואה הייתה השילוב של מה שאנחנו קוראים לו היום אנטישמיות", אמר מזכ"ל האו"ם גוטרש בפתח נאומו בטקס. "האנטישמיות תמיד נוטה לחזור, וגבירותיי ורבותיי – האנטישמיות חוזרת. יהודים נאלצים להתמודד עם מציאות של הפסד-הפסד. האנטישמיות היא חיה ובועטת. אנחנו עדיין רואים את ההשפעות של השואה את הניסיון לשכתב את ההיסטוריה".

 

הוא הוסיף: "השנאה שמתחילה ביהודים לעולם לא מסתיימת ביהודים. אנחנו צרכים להשקיע בחינוך, אנחנו צריכים לעשות יותר לדאוג לזכויות אדם. אני אהיה בשורה הראשונה שתילחם נגד אנטישמיות. הדרך הטובה ביותר לכבד את הנספים מהשואה היא להילחם באנטישמיות ולדאוג שהם לעולם לא יישכחו.

 

"זו תהיה טעות מסוכנת לחשוב שהשואה היא תוצאה של אי-שפיות של קבוצת פושעים נאצים. ההיפך הוא הנכון, השואה היא למעשה השיא של אלף שנות שנאה ואפליה שהופנו נגד היהודים. ההיסטוריה ממשיכה לנוע קדימה אך האנטישמיות ממשיכה לנוע אחורה. ישנה מגמה חדשה של נסיונות לשכתב את היסטוריית השואה".

ניצולי שואה הוזמנו לקחת חלק בטקס ()
ניצולי שואה הוזמנו לקחת חלק בטקס
שגריר ישראל לאו"ם דני דנון ()
שגריר ישראל לאו"ם דני דנון

שגריר ישראל באו"ם, דני דנון, נאם בהמשך בפני העצרת ואמר: "אנחנו זוכרים את ההיסטוריה שלנו, כואבת ככל שתהיה, כדי שנלמד ממנה ולא ניתן לה לחזור על עצמה לעולם. אנחנו זוכרים את קורבנות הנאצים ואת גבורת הניצולים, את אותם גיבורים וגיבורות, שחומקים מאיתנו ומפצירים בדורות הבאים, ללמוד את הלקח מהתקופה החשוכה ביותר בשתי מילים פשוטות: 'לעולם לא לשכוח'".

 

דנון ציין את העיתונאי נח קליגר לפני נאומו בעצרת, וסיפר: "נח קליגר הקדיש את חייו כדי לחנך ולהזהיר את האנושות מפני הרשע. הוא גיבור בכל כך הרבה דרכים, לא רק ששרד את אושוויץ, הוא גם עלה ארצה ונלחם למען עצמאותה של ישראל. נח נלחם עד היום. הנכונות שלו להפיץ את האמת היא השראה לכולנו, נוכחתו כאן מזכירה לנו שלא ניתן להכחיש או לשכוח את השואה". 

 

חולקים כבוד בעצרת האו"ם לניצולי השואה

חולקים כבוד בעצרת האו"ם לניצולי השואה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הטקס הראשי במטה האו"ם בניו יורק התקיים במקביל לעשרות טקסים נוספים שמקיים הארגון ביותר מ-30 מדינות ברחבי העולם. בתחילת הטקס בעצרת האו"ם ביקשה מנחת האירוע, תת-מזכ"ל האו"ם כריסטינה גלאש, מניצולי השואה בקהל לעמוד על רגליהם. האולם כולו חלק להם כבוד ומחא כפיים לכבודם.

 

השגריר באו"ם דנון אמר לקראת האירוע: "האו"ם מוכרח לקחת תפקיד מרכזי במאבק נגד האנטישמיות ובהנצחת השואה". דנון הוסיף כי "על חברי האו"ם להשמיע קול חזק וברור נגד השנאה ולא לאפשר לאו"ם להוות במה לאנטישמיות".

 

בטקס נאמו גם נשיא העצרת הכללית פיטר תומסון, וכן סגנית ראש המשלחת האמריקנית לאו"ם, השגרירה מישל סיסון. שלשום הדליקו קליגר והשגריר דנון יחדיו נר לזכר הנספים באולם העצרת הכללית של האו"ם.

 

ניצולי שואה באושוויץ, אתמול (צילום: AP) (צילום: AP)
ניצולי שואה באושוויץ, אתמול(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

נח קליגר. ינאם בטקס (צילום: דנה קופל) (צילום: דנה קופל)
נח קליגר. ינאם בטקס(צילום: דנה קופל)

העולם ציין אתמול את יום השואה הבינלאומי - בתאריך שחרור מחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו על-ידי הצבא האדום לפני 72 שנה. עשרות ניצולי שואה חזרו היום למחנה כדי לזכור את יקיריהם שאיבדו את חייהם במחנה והניחו פרחים. גם בגרמניה ציינו את היום בדיון מיוחד שהתקיים בפרלמנט, הבונדסטאג. דגל גרמניה שמתנוסס מעל בניין הפרלמנט הורד לחצי התורן. "אנחנו מחויבים לזכור את רצח העם, לכבד את זכרון הקורבנות ולקבל אחריות על הפשעים", אמר שר החוץ הגרמני פרנק וולטר שטיינמאייר.

הדגל הורד לחצי התורן בפרלמנט הגרמני (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הדגל הורד לחצי התורן בפרלמנט הגרמני(צילום: AFP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, אמר בהודעה לרגל יום השואה הבינלאומי: "בלב כבד ומחשבות קשות, אנחנו זוכרים ומכבדים את הקורבנות, הניצולים והגיבורים מהשואה. אי אפשר לתפוש באופן מלא את הזוועות שבוצעו על אנשים חפים מפשע על ידי הטרור הנאצי. אך אנו יודעים שבשעות האפלות ביותר של האנושות - האור זורח באופן הבוהק ביותר. בעוד אנו זוכרים את אלו שנספו, אנו מודים לאלו שהקריבו את חייהם כדי להגן על החפים מפשע. בשם אלו שנספו, אני מתחייב לעשות את מה שכוחי מאפשר במהלך נשיאותי, וחיי, כדי להבטיח שכוחות הרשע לעולם לא יביסו את כוחות הטוב. ביחד, נהפוך את האהבה והסובלנות לנפוצים ברחבי תבל".

 

לראשונה מאז הפיוס בין טורקיה לישראל, גם השלטון הטורקי ציין את יום השואה הבינלאומי. "אנחנו מכבדים את זכר המיליונים שאיבדו את חייהם בשואה", נאמר בהודעת משרד החוץ הטורקי. "טורקיה תמשיך במאבק נגד אנטישמיות וגזענות, שלצערנו התפרסה ברחבי העולם. זו המחויבות שלנו לעשות הכול כדי למנוע שואה נוספת".

 

בישראל התקיים טקס במכון הבינלאומי ללימודי השואה "משואה" שבו נשאה דברים שרת המשפטים איילת שקד שהתייחסה לבעיות שעמן מתמודד העם היהודי כיום. "העולם מעלים עין מהטבח בסוריה בתמיכה איראנית ומבקר כל פעם את המדינה היחידה במזרח התיכון שמקדשת חיי אדם", אמרה שקד. "ארבעה חיילי צה"ל נרצחו בפיגוע דריסה רק בשל היותם יהודים. הרשות הפלסטינית בראשות אבו מאזן הפכה למומחית באנטישמיות מודרנית ובהסתה כלפי רצח יהודים. ישראל שמה על דגלה להילחם בהסתה ואני קוראת לכל העולם להצטרף למאבק נגד הסתה, טרור וגזענות".


פורסם לראשונה 27/01/2017 18:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
העיתונאי נח קליגר בעצרת הכללית של האו"ם
מומלצים