שתף קטע נבחר

 

עימות המנהרות: תמלילים חדשים מהדיונים בקבינט בצוק איתן

לפיד תקף את בנט בנוגע לאיום המנהרות ("כאן זה לא פורום מג"דים"), נתניהו טען כי אין מענה לבעיית המנהרות החדשה ויעלון מצידו השיב: "אנחנו מוכנים עם תוכניות". "ידיעות אחרונות" חושף עוד תמלילים מהדיונים הטעונים בקבינט וגם את הוויכוח על הפסקת האש לפני המבצע הקרקעי בעזה שבו אמר יעלון: "חמאס מורתע, הם לא יפרו את הפסקת האש"

האשמות חריפות, ויכוחים סוערים ועקיצות הדדיות: כך ניהלו חברי הקבינט המדיני-ביטחוני את מבצע צוק איתן ביולי 2014, וכך קיבלו את ההחלטות הגורליות של אותם ימים. לאחר שחלק מתמלילי אותן שיחות נחשפו כאן ב"ידיעות אחרונות" ביום שלישי, והציגו בין היתר את עוצמת העימות בין שר הביטחון דאז משה (בוגי) יעלון ושר הכלכלה דאז נפתלי בנט, נחשפים כעת תמלולים נוספים, שבמרכזם עימות בין בנט לבין מי שהיה בעל בריתו הבכיר כשאותה ממשלה הוקמה, שר האוצר דאז יאיר לפיד.

 

1 ביולי 2014 -"אנחנו מוכנים עם תוכניות"

זה היה יום מתוח מאוד. יממה קודם לכן אותרו גופותיהם של נפתלי פרנקל, גיל-עד שער ואייל יפרח, שלושת הנערים שנחטפו בגוש עציון ונרצחו בידי מחבלי חמאס. המתח הזה הוביל לעימות בקבינט בין בנט ליעלון, שבמהלכו האשים שר הכלכלה את שר הביטחון: "התגובה עד עכשיו רפה וביזיונית".

 

יממה לאחר מכן, כפי שנחשף כעת, היה זה תורו של לפיד, "האח" של בנט, להצטרף לעימות, על רקע מעורבותו של האחרון באופן ניהולו של הצבא ונטייתו לרדת בדיון לפרטים מבצעיים. באותם ימים נקט לפיד קו זהיר ומרוסן, ותמך כמעט תמיד בהצעות הפעולה של הצבא. בנט, מצידו, דגל בגישה התקפית, בין היתר כתשובה לירי הרקטות מרצועת עזה והאיום שנשקף מפירי המנהרות, וזה היה הרקע לוויכוח שהתפתח בחדר, שבמהלכו ניכר חוסר התיאום לכאורה בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לבין שר הביטחון יעלון בכל הנוגע לאיום המנהרות, והתנגדותו של הרמטכ"ל דאז, רב-אלוף בני גנץ, לפעילות נרחבת ברצועת עזה.

התעמתו בקבינט. בנט ולפיד (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
התעמתו בקבינט. בנט ולפיד(צילום: gettyimages)

בנט: "אני דורש תוכנית לגבי הפירים".

 

נתניהו: "בעיית המנהרות חדשה ואין לנו מענה".

 

יעלון: "אנחנו מוכנים עם תוכניות" .

 

גנץ: "אני לא רואה הכרח לפעול בעזה".

 

לפיד (לבנט): "דיון שלילת המנהרות הוא לא לקבינט. כאן זה לא פורום מג"דים".

 

בנט: "זה ממש לא למג"דים, זה לקבינט".

 

לפיד: "תפסיק לשחק עם הגנרלים".

 

כארבעה שבועות לאחר מכן, ב-27 ביולי, ולאחר שעשרות לוחמים נהרגו במהלך הפעולה הקרקעית בעזה, האשים יעלון את בנט שהוא עוסק ביצירת קשר עם קצינים בכירים בשטח מאחורי גבו ובחתירה תחתיו. "אתה לא תנהל לי את הצבא, אתה לא תבוא לי מהשטח ותגיד לי עושים ככה או לא עושים ככה, שמעת?" הוא הטיח בו, כפי שפורסם כאן ביום שלישי, ובנט השיב לו: "אני כן, אם לא מדווחים אמת".

 

15 ביולי 2014 - "למעשה לא ניצחנו"

שבוע לאחר תחילת המבצע ויומיים לפני פתיחת המבצע הקרקעי בעזה, עסקה הדיון בקבינטב הצעה להפסקת אש, אחת משש במהלך ימי הלחימה, נוסף על כמה הפוגות — ומבט בדיעבד על הנאמר בו חושף את האופן שבו ניתחו חברי הקבינט ובכירי הצמרת הביטחונית את המתרחש בשטח באותם ימים קריטיים, ואת ההערכה של מרביתם כי ניתן לסיים את הלחימה באותו יום ולא 43 ימים לאחר מכן, כפי שקרה בפועל. כך, למשל, טוען במהלך השיחה שר הביטחון יעלון כי בכירי חמאס יכולים לחזור על מילות הסיכום של מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה בסופה של מלחמת לבנון השנייה בקיץ 2006: "אילו הייתי יודע איך זה ייגמר, לא הייתי נכנס לזה".

 

יעלון: "לא רואה את צוק איתן ככישלון"    (צילום: עידו ארז)

יעלון: "לא רואה את צוק איתן ככישלון"    (צילום: עידו ארז)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מי שמתנגדים להפסקת האש בנקודה זו הם בנט ושר החוץ דאז אביגדור ליברמן. מנגד גם התומכים בהם, בהם שר התקשורת דאז גלעד ארדן ושר המדע דאז יעקב פרי, שנכח בדיוני הקבינט המדיני-ביטחוני במעמד של משקיף, דרשו בתמורה השגת ביטחונות לביטול איום המנהרות וירי הרקטות. ראשון הדוברים היה ראש אמ"ן דאז אביב כוכבי, שמכהן כיום כאלוף פיקוד הצפון ובקרוב ייכנס לתפקיד סגן הרמטכ"ל.

 

כוכבי: "יש רצון בחמאס לסיים את ההסלמה, זה ברור".

 

גנץ: "הישגי צה”ל מצוינים. עכשיו צריך להכריע אם מקבלים את הפסקת האש".

 

יעלון: "צריך לקבל את הצעת הפסקת האש. אם חמאס עושה את הסיכום שלו, הוא היה אומר את האמירה של נסראללה לאחר המלחמה".

 

נתניהו: "ניצחנו, הסבנו להם 180 אבידות. צריך לדרוש פירוז מנהרות והוצאת הטילים".

 

פרי: "אני בעד הפסקת האש, אבל צריך להביא לפירוז המנהרות והרקטות".

 

בנט: "אני מתנגד. המנהרות לא הושמדו, חייבים להשמיד אותן לפני".

 

ארדן: "אני תומך, אבל יש פגיעה בהרתעה הישראלית — כי למעשה לא ניצחנו".

 

ליברמן (מתנגד): "צריך למוטט את שלטון חמאס".

 

יעלון: "אנחנו חיים בין הפוגות, אין מכה אחת שמנצחת. יש פוטנציאל להפסקת האש וצריך לנצל אותו".

נתניהו, יעלון וגנץ בצוק איתן (צילום: קובי גדעון, לע"מ) (צילום: קובי גדעון, לע
נתניהו, יעלון וגנץ בצוק איתן(צילום: קובי גדעון, לע"מ)

בסופו של הדיון, וברוב של שישה תומכים מול שני מתנגדים, החליט הקבינט לומר כן להצעת הפסקת האש. אלא שהפסקת האש הזו החזיקה מעמד פחות מחמש שעות, לפני שחמאס שב לירות — וכך, בערב שלמחרת, נאלצו חברי הקבינט המדיני-ביטחוני לבצע הערכה מחדש של המצב, יחד עם נציגי המודיעין. גם בדיון זה הוביל בנט את הקו הלוחמני, ועל רקע זה נכנס לעימות עם שר הביטחון.

 

כוכבי: "הדלת עדיין לא נסגרה. הם לא רוצים הסלמה, אלא שיפור תנאים".

 

יעלון: "חמאס לא מתכוון להפר את הפסקת האש".

 

בנט: "דווקא כשהם במצור צריך להכות בהם".

 

יעלון: "הם מורתעים".

 

ששת השבועות של הלחימה שהגיעו לאחר מכן מעידים על הבעייתיות שבקריאת כוונות חמאס באותם ימים, לפחות כפי שקריאה זו הוצגה באותו דיון.

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים