מאה שנים של כישלון: תעלומת הכתב הקדום
פילים, קרנפים וחדי קרן על חותמות זעירות: עשרות שיטות נוסו - אבל כתב הסתרים ההודי העתיק טרם פוענח. מחשבים יובילו לפתרון התעלומה?
כבר יותר ממאה שנים מנסים לפענח את כתב הסתרים העתיק הזה - וללא הצלחה. כעת, מאמר מקיף באתר "The Verge" מסביר כי החוקרים עוברים למחשבים ולשיטות סטטיסטיות כדי לנסות ולפתור את תעלומת הכתב ההודי הקדום.
ב-1872 גנרל בריטי בשם אלכסנדר קנינגהאם, שחפר בצפון הודו שהייתה אז תחת שליטה בריטית, גילה משהו יוצא דופן. הוא איתר חתיכה מרובעת בגודל של 2.5 ס"מ על 2.5 של אבן שחורה ועליה מגולפים סימנים מוזרים - קווים, אליפסות, משהו שנראה כמו דג ומתחת חרוט מה שנראה כמו שור.
הגנרל, שלא הכיר את הסימנים וזיהה שהשור לא דומה לחיות הודיות אחרות, העריך כי החפץ אינו הודי, אלא מטבע זר שהגיע למקום. האבן, ואחרות שנמצאו בשנים שלאחר מכן, הובאה למוזיאון הבריטי. בשנות העשרים של המאה שעברה נמצאים עוד חפצים דומים – אז כבר התברר כי מדובר בחותמות - ואלו זוהו כשייכים לתרבות עתיקה מלפני 4,000 שנה, שכיום ידועה כתרבות עמק האינדוס, ציביליזציה שפרחה לאורך נהר האינדוס ובאזורים נוספים, בשטח שהיום שייך לפקיסטן ולהודו. זו הציביליזציה ההודית הקדומה ביותר שמוכרת לחוקרים.
בתי השימוש הראשונים בהיסטוריה
מאז, התגלו אלפים נוספים של אותן חותמות קטנות. רבות מהן הכילו שורת סמלים אחת בראשם (צורות גאומטריות, דגים, כדים ועוד), לצד תמונה - לרוב של חיה - מגולפת מתחת. בין החיות המגולפות ניתן למנות שוורים, פילים, קרנפים - ואפילו חדי-קרן. החותמות, שהתגלו לאורך נתיבי מסחר ואפילו בעיראק הרחוקה, נמצאו על כלי חרס, כלי עבודה, לוחיות נחושת ועוד.
אף שהחוקרים מכירים אלפי דוגמאות לאותם סימנים, הם אינם יודעים כלל מה פירוש אותם סימנים. יותר ממאה שנה לאחר החשיפה של קנינגהאם, החותמות עדיין לא מפוענחות. האם האותיות הן חלק משפה עתיקה? או שאלו רק סימנים דתיים, משפחתיים או פוליטיים? השאלות הללו הובילו למחלוקות בין החוקרים, אבל מחקרים חדשים שבהם נעשה שימוש באלגוריתמים מורכבים, במדעים קוגניטיביים ובלמידה חישובית - תחום בבינה מלאכותית העוסקת בפיתוח כלים המאפשרים למחשב ללמוד מתוך דוגמאות – מנסים להביא לפתרון התעלומה.
בין השנים 2600 ל-1900 לפני הספירה תרבות עמק האינדוס הייתה גדולה יותר ממצרים וממסופוטמיה. היא השתרעה על פני יותר ממיליון קמ"ר, עריה היו מתוכננות היטב, היו בה תשתיות מורכבות כמערכות מים וניקוז, ואפילו כמה מבתי השימוש הראשונים בהיסטוריה.
אבל בניגוד לתרבויות אחרות מתקופת הברונזה, ב-The Verge נכתב כי בעמק האינדוס אין עדויות לנוכחות שליטים רבי עוצמה ולאייקונים דתיים. לא נמצאו ארמונות ופסלי ענק, וגם לא מונומנטים כמו הפירמידות במצרים. גם אין כמעט עדויות ללחימה, פרט לחודי חניתות ולראשי חצים שהתגלו. למעשה, החוקרים כמעט ולא יודעים דבר.
עובדות אלטרנטיביות
"אם תשאל ארכיאולוג, הוא לא יכול לומר לך בוודאות מהיכן החלה תרבות עמק האינדוס, איך היא נגמרה או מה אנשיה עשו", אמר הארכיאולוג בריאן וולס. והסמלים מסתוריים לא פחות מהתרבות. החוקרים מסבירים כי פענוחם קשה במיוחד עקב העובדה שהטקסטים קצרים מאוד, ועל כל חפץ יש לרוב לא יותר מחמישה סמלים. פרט לכך, לא ברור לאיזו משפחה משתייכת השפה שעל הסמלים, אם בכלל. בנוסף, הארכיאולוגים לא מצאו טקסט ובו כמה שפות, כמו באבן הרוזטה, מה שהיה המפתח לפענוח כתב החרטומים המצרי.
הסמלים אמנם לא פוענחו, אך אין זה אומר שלא היה ניסיון לפענחם. "יש שקוראים לזה 'הטקסט הכי מפוענח', כי יש יותר מ-100 דרכי פענוח שונות", אמר וולס, אך מבהיר שאין הסכמה על אף אחת מהן. בעקבות זאת, לאחרונה עברו המפענחים לשיטות סטטיסטיות וממוחשבות, בתקווה שהן יביאו לשינוי. אחת מהן דומה לחיפוש בגוגל - השלמת הסימנים למעין משפט מוכר שהופיע בעבר, אם האבן נמצאה בחלקה. דרך אחרת היא שימוש בתוכנה שיכולה לזהות סמל שנמצא כעת או נבחן כרגע - בעזרת מאגר תמונות ענק קיים. כעת נבחנת יצירת אפליקציה כזו, שתעזור לארכיאולוגים באתרי החפירות השונים.
אבל לא כולם מסכימים שהסימנים בכלל יוצרים שפה. מאמר ברוח זו נכתב ב-2004 על ידי כמה חוקרים ובהם סטיב פרמאר, וקיבל ביקורות קשות מהחוקרים המתחרים. "עדיף לקבל ייעוץ רפואי מפועל זבל מאשר להקשיב לסטיב פרמאר בנושא זה", אמר וולס. "המאמר שלהם אומר למעשה - אנחנו כל כך חכמים ועדיין לא מצליחים לפענח, אז זה לא יכול להיות כתב. זה מגוחך". החוקר אף השווה את פרמאר לדונלד טראמפ: "אתה חייב לבדוק כל עובדה שהוא מציג, כי רובן לא נכונות".