שתף קטע נבחר

 

ההצעה ששרים ימנו יועצים משפטיים: "חשש לעיגול פינות"

דעות חלוקות בקרב משפטנים בנוגע להצעת החוק של ח"כ אמיר אוחנה, שפורסמה לראשונה ב-ynet, שלפיה שרים יבחרו בעצמם את יועציהם. ד"ר שוקי שגב: "אי אפשר לפסול את הדבר הזה מיד". ד"ר אדם שנער: "המטרה היא לא שהשר יבוא למשרד ויעשה כל מה שהוא רוצה"

 

שרים ימנו יועצים משפטיים? צפו בדיון באולפן    (צילום: אורי דוידוביץ', עידו ארז, אבי חי)

שרים ימנו יועצים משפטיים? צפו בדיון באולפן    (צילום: אורי דוידוביץ', עידו ארז, אבי חי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הצעת חוק חדשה של ח"כ אמיר אוחנה מהליכוד שמבקשת לשנות את שיטת בחירתם של היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה, כך שייבחרו על ידי השרים כמשרת אמון, מעוררת סערה ביממה האחרונה וכבר זכתה להתנגדות נחרצת של היועמ"ש אביחי מנדלבליט. "אם תובטח הכשירות של היועצים המשפטיים, וייבחרו אנשים בעלי ניסיון ורקע מתאימים, אי אפשר לפסול את הדבר הזה מיד", טוען ד"ר שוקי שגב, משפטן מהמכללה האקדמית נתניה, על הצעת החוק שפורסמה לראשונה ב-ynet.

 

בתוך כך, נשיאת בית המשפט העליון לשעבר דורית ביניש התייחסה להצעת החוק בכנס במכון הישראלי לדמוקרטיה: "אני חוששת מבחירת שופטים 'משלנו' בעלי השקפת עולם פוליטית קרובה לממנים, כמו חשש מבחירת יועצים משפטיים למשרדים 'משלנו'. מגמה זו חותרת תחת השיטה שעליה מושתת שלטון החוק".

 

"למערכת יש תגובה פבלובית כך שהדבר הראשון הוא להתנגד לכל רפורמה שמוצעת, בטענה לפגיעה בשלטון החוק והדמוקרטיה. בסופו של דבר חשוב לבדוק את הפרטים הקטנים", מוסיף ד"ר שגב.

 

ד"ר אדם שנער, מומחה למשפט חוקתי מהמרכז הבינתחומי הרצליה, מתייחס לטענות על העדר משילות: "מטרת המשילות היא לא שהשר יבוא למשרד ויעשה כל מה שהוא רוצה. היועץ המשפטי, שאגב כפוף ליועץ המשפטי לממשלה, אמור להגיד לשר מה הוא יכול לעשות ומה לא, מה חוקי ומה לא".

יוזם הצעת החוק, ח"כ אמיר אוחנה (צילום: דוברות הכנסת) (צילום: דוברות הכנסת)
יוזם הצעת החוק, ח"כ אמיר אוחנה(צילום: דוברות הכנסת)

"מה החשש?", מוסיף ד"ר שנער, "שברגע שהשר ממנה מישהו שהוא איש שלומו להיות היועץ המשפטי שלו, אז האינטרסים של היועץ לא בהכרח יעלו בקנה אחד עם אינטרס הציבור, שזה האינטרס של כל עובדי הציבור במדינת ישראל, אלא ינסה לעגל פינות במקומות שבהם לא ראוי".

 

ד"ר שגב טוען כי "בישראל היועצים המשפטיים הם ממזמן כבר לא שומרי הסף ולא שומרי החומות - הם מנהלים את העיר. מרבית ההחלטות של היועצים המשפטיים הן לא לגבי סמכות פורמלית, אלא לגבי מה ראוי, נכון, שוויוני ודמוקרטי. אין להם איזושהי הנחיה כתובה שאותה הם מפרשים על-פי כללי פרשנות משפטיים רגילים, ולכן אני חושב שחלק מהדאגות שד"ר שנער מצביע עליהן הן ראויות".

 

"ראוי שתהיה ועדת איתור שתדאג שתהיה כשירות", מציג ד"ר שגב, ומציין כי "בסופו של דבר צריך לזכור שהכפיפות המקצועית של אותם יועצים משפטיים עדיין נשמרת ליועץ המשפטי לממשלה. לכן, למרות שלשר יש איזשהו רצון שלא ייכנס יועץ לעומתי, עדיין זו שיטה של איזונים ובלמים, והיועץ המשפטי, ברגע שהוא ממונה, תהיה לו עצמאות משפטית".

 

האם הצעת החוק תעבור? ד"ר שנער מטיל בכך ספק גדול: "זו שאלה פוליטית של אם אפשר לגבש את הרוב הנדרש, אבל אני מניח שהדרגים המקצועיים במשרד המשפטים יתקוממו נגד ההצעה וינסו לא לתת לה לעבור, משום שגם האינטרסים המקצועיים שלהם כאן עומדים על כפות המאזניים. אני לא בטוח שזה יעבור".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טל שחר
ח"כ אמיר אוחנה
צילום: טל שחר
מומלצים