הנחיות חדשות: מותר להשאיר תינוק עם חום בגן
האיגוד האמריקני לרפואת ילדים פרסם הנחיות חדשות הקובעות באילו מחלות יש צורך להימנע משהות בגן ובבית הספר ומתי הילד יכול להמשיך בלימודים. החידוש: אפשר להשאיר ילד מעל גיל 4 חודשים בגן אם יש חום ללא תסמינים נוספים. חום מעתה מוגדר - מעל 38.3 מעלות
את הסיפור הזה כל הורה מכיר: הגננת מזעיקה אתכם מהעבודה כי "הילד נגע באוזן", "הילד לא בסדר" או "לילד היה חום". מתי באמת צריך להוציא ילד מהגן או מבית הספר ומתי להשאירו בבית? האיגוד האמריקני לרפואת ילדים הוציא את מסמך ההנחיות המעודכן לשנת 2017. בין החידושים: מותר להשאיר תינוק עם חום בגן, אם אינו סובל מתסמינים נוספים. בנוסף, הגדרת החום השתנתה והיא מעתה מעל 38.3 מעלות צלזיוס.
רגע לפני שאתם מתרגזים על הגננת, כדאי לזכור שילד החולה במחלה מדבקת עלול להדביק בקלות גן שלם. לכן לעתים החשש של הגננות מוצדק. הן אינן יודעות רפואה ואינן בטוחות האם מדובר במחלה או לא. אלא שבמקרים רבים הורים מוזעקים לגן ללא סיבה רפואית מוצדקת, כשהילד יכול להמשיך ולהישאר בלימודיו שם או בבית הספר.
אף שהורים רבים נלחצים כשהילד חולה פעמים רבות בשנה, מדגישים מומחי האיגוד האמריקני לרפואת ילדים שאצל רוב הפעוטות והילדים שנמצאים במסגרת גן או בית ספר, מתרחשות אפיזודות של תסמיני הצטננות ושיעול 8-12 פעמים בשנה. תדירות זו היא תקינה ואינה מעידה על בעיה במערכת החיסון. לאחר השנה הראשונה לחיים, מספר ארועי התחלואה מצטמצם, כך שלקראת השנה השנייה והשלישית לחיים, ישנן כארבע אפיזודות של תחלואה בשנה. שלשול מתרחש כפעם עד פעמיים בשנה ומדובר בתופעה שכיחה.
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
מתי בכל זאת יש להוציא ילד מהגן?
1. כל ילד הסובל משילוב של חום יחד עם שיעול, נזלת או כאבים בגרון. מותר לשוב לגן 24 שעות לאחר ירידת החום.
2. כשהילד נראה במצב כללי ירוד: אם הוא אינו מגיב, עצבני, בוכה ללא הפסקה, מתקשה לנשום או שמופיעה על גופו פריחה ההולכת ומתפשטת במהירות.
3. שלשול: מוגדר כיציאות צואה תדירות מימיות. אם הילד אינו גמול מחיתול, יש להוציאו מהגן עד חלוף השלשולים.
4. דיזנטריה: מוגדרת כשלשול דמי או רירי. במצב כזה יש להוציא את הילד מהגן ולגשת לבדיקה רפואית. החזרה מותרת לאחר הפסקת השלשול הדמי או הרירי.
5. הקאות פעמיים או יותר בתוך 24 שעות: במקרה כזה קיים חשש להתייבשות. יש להוציא את הילד ממסגרת הלימודים, לתת לו תמיסת מינרלים (דוגמת "מינרלי" או "אלקטרורייס") ולהחזירו לגן לאחר שההקאות פסקו. סימנים הדורשים בדיקת רופא, כוללים: יובש בפה ובלשון, מיעוט במתן שתן, בכי ללא דמעות, ירידה במצב ההכרה או ישנוניות יתר.
6. פטכיות: פריחה נקודתית אדומה שאינה נעלמת בלחיצה. מקרה זה דורש תמיד בדיקת רופא.
7. פצעים על העור מפרישי נוזל: דורשים בדיקת רופא וחזרה לגן רק לאחר אישורו.
8. דלקת עיניים חיידקית המתבטאת בהפרשה עכורה ירוקה או צהובה: מותר לחזור לאחר שתי מנות של טיפות אנטיביוטיקה.
9. דלקת גרון מחיידק סטרפטוקוק: מתרחשת אחרי גיל שלוש. לפני גיל זה ברוב המוחלט של המקרים החיידק אינו גורם למחלה בפעוטות. במידה וקיימת דלקת גרון חיידקית מוכחת, מותר לחזור למוסד הלימודים לאחר שתי מנות של האנטיביוטיקה.
10. כינים, סקביאס, תולעים: מותר לחזור לגן לאחר הטיפול הראשון.
11. אבעבועות רוח: מותר לחזור לגן לאחר שהפצע האחרון התייבש או הגליד ולא נוצרו נגעים חדשים. לרוב לאחר 6 ימים מפרוץ הפריחה.
12. אדמת: מותר לחזור לאחר שבוע מפרוץ הפריחה.
13. שעלת: מותר לחזור לאחר 5 ימים של טיפול אנטיביוטי. אצל ילד שאינו מטופל אנטיביוטית, מותר לחזור ללימודים לאחר 21 ימים.
14. חזרת: החזרה מותרת לאחר 5 ימים מתחילת הנפיחות של הבלוטות.
15. חצבת: החזרה מותרת לאחר 4 ימים מפרוץ הפריחה.
בזכות החיסונים: מרבית תחלואת הילדים קלה
השינוי בגישת האיגוד האמריקני לרפואת ילדים, הנחשב למתווה המרכזי בעולם להנחיות והמלצות הרפואיות בגיל הרך ילדים ומתבגרים, נובע בין היתר מהתמורות המשמעותיות שחלו בעולם המערבי בזכות החיסונים.
מאז כניסתם של החיסונים לשגרה והשיעור הגבוה יחסית של הילדים המחוסנים בעולם וגם בישראל, הופחת משמעותית הסיכון למחלות מסוכנות. כך למשל, החיסון לאבעבועות רוח הפחית דרמטית את מספר הפצעים על הגוף מכ-300 פצעים מפושטים וסיכון מוגבר לדלקת קרום המוח, הפכה אבעבועות למחלה קלה של כחמישה פצעים. עם זאת, אבעבועות רוח היא מחלה מדבקת מאוד ותמיד חייבת שחרור הילד לביתו עד שהפצע האחרון הגליד.
גם דלקת ריאות מחיידק הפנאומוקוק הקטלני הפכה כיום לשכיחה פחות בזכות החיסון "פרבנר" הניתן לתינוקות בטיפת חלב. כך, במרבית המקרים החיידק אינו גורם למחלה קשה או לזיהום בדם אצל הילדים המחוסנים.
אולי יעניין אותך גם:
מה יהיה? הילד קם מוקדם מאז שחזר לגן
הילד עוד לא הולך? הפעולות שיעזרו לו
לגדל שלישיית בנות - לראות ולא להאמין
מחלות נוספות הוכחדו מהנוף הישראלי והעולמי בזכות החיסונים, ובהן אבעבועות שחורות, הפטיטיס A, פוליו ואחרות. כפי שניתן לראות בהנחיות החדשות, תופעות רבות כלל אינן דורשות היעדרות של הילד ממסגרת הלימודים, למשל - אדמומיות בעיניים או הפרשה שקופה, המעידים או על מחלה ויראלית קלה או על תגובה אלרגית. גם נזלת איננה אינדיקציה להוצאת ילד ממסגרת הלימודים.
ואולי ההבדל המרכזי בהנחיות החדשות הצפויות על פי ההערכה להתקבל גם בישראל, נובע מההבנה בשנים האחרונות, שעליית חום עצמה אינה מסוכנת לגוף, ומה שבאמת חשוב הוא מצבו הכללי של הילד. כאשר הוא חיוני, עירני, משחק, מחייך, עוקב, אוכל היטב ניתן ברוב המקרים להשגיח עליו ולהחזירו למסגרת הלימודים 24 שעות אחרי ירידת החום.
מהאיגוד הישראלי לרפואת ילדים, הפועל על פי רוב בהתאם להנחיות האיגוד האמריקני, נמסר בתגובה: "האיגוד יבחן את ההמלצות החדשות בצורה מפורטת ויקבע את התייחסותו לנושא בהמשך".
הכותב הוא מומחה לרפואת ילדים וכתב הבריאות של ynet
60 שניות איך לזהות את החיידק הקטלני באמצעות כוס. צפו: