רוע מצולם: כך סומנו הקורבנות במחנות הריכוז
תצלום משולש, שם המחנה, מספר האסיר: לפחות 9 מיליון לא-יהודים - בהם נכים, צוענים והומואים - רצחו הנאצים. בראיון לאולפן ynet לציון יום השואה הבינלאומי מתואר מחקר על שיטת הצילומים: "הופכים אנשים רגילים לפושעים"
נכים, צוענים, הומואים. מלבד שישה מיליון היהודים שנרצחו בשואה, רצחו הנאצים גם לפחות תשעה מיליון בני דתות ולאומים אחרים. בצילומי האסירים הלא-יהודים במחנות הריכוז משתקפים פני הרוע הנאצי. "ברגע שהאסירים צולמו באופן הזה הם קיבלו זהות חדשה - מאנשים רגילים הם הפכו להיות פושעים", אומרת לאולפן ynet ד"ר בתיה ברוטין, בראיון לרגל יום הזיכרון הבינלאומי לשואה.
נשים וגברים, נערים ומבוגרים, כולם צולמו באופן זהה - תצלום משולש הכולל מבט פרונטלי, מבט צדי ופרופיל. בלוח נלווה נכתבו שם המחנה, מספר האסיר וראשי תיבות שסימנו את השיוך של האסיר לקבוצה מסוימת. על בגד האסיר משולש צבעוני שהשלים את התיוג: צהוב ליהודים, אדום לאסירים פוליטיים, שחור לא-סוציאלים (כולל צוענים), ורוד להומואים, ירוק לאסירים פליליים, סגול לעדי יהוה, כחול למהגרים (לוחמי הרפובליקה הספרדית) וחום (מאוחר יותר) לצוענים.
לדברי ברוטין, קיימת מחלוקת בנוגע למספר הנרצחים הלא-יהודים במלחמת העולם השנייה. "אנחנו מדברים על בין תשעה מיליון ל-20 מיליון איש", אומרת ברוטין, ראש התכנית להוראת השואה בחברה הישראלית מהמכללה האקדמית בית ברל. "כבר ב-1939 התחילו הנאצים ברצח גרמנים 'לא כשרים', כמו נכים, מפגרים ולוקים בנפשם, בכדי לדאוג ל'טיהור הגזע הארי'. לאחר כיבוש פולין החלו ברצח האינטליגנציה הפולנית כדי לעקור את התרבות ולהפוך אותם למשרתי הנאצים. כשפלשו לברית המועצות נרצחו מיליוני אזרחים סובייטים וגם 3.5 מיליון שבויים רוסים".
בהמשך, היא מרחיבה, רצחו הנאצים בשיטתיות את המיעוט הצועני, וכן הומואים וקבוצות חברתיות ואידיאולוגיות כבונים החופשיים ועדי יהוה: "הם חיסלו את ההומואים בגלל ערכי המשפחה, את הסרבים והצוענים בגלל שלא הסכימו לוותר על זהותם הגזעית ואת עדי יהוה כי לא רצו לשנות את תפיסת העולם האידיאולוגית והחברתית שלהם כדי להכפיף אותה לנאציזם".
ד"ר ברוטין, שמששת שמשמשת גם כיו"ר כנס העיון בנושא שיתקיים במכללה האקדמית בית ברל, סבורה כי הגיעה העת לעסוק גם בשיח הציבורי וגם במחקר בקורבנות הלא-יהודים. "היום יש נטייה לעסוק בנושא השואה באופן אוניברסלי. העיסוק בקורבנות הלא-יהודים נותן לנו את האפשרות להביט בשואה באופן רחב יותר, פתוח יותר. בעצם הרחבת המעגל אנחנו מקבלים תמונה היסטורית יותר מלאה".
"פה בארץ לא כל כך מדברים על זה ומתרכזים בקורבנות היהודים וזה הגיוני, אבל מאוד חשוב כדי להבין את השואה ומה קרה ליהודים מתקופת המלחמה גם להבין שהמכלול רחב בהרבה, ובאותו מכלול צריך לכלול גם את קורבנות המשטר הנאצי", מוסיפה איילה ונגרוביץ פלר מהתוכנית להוראת שואה במהמכללה האקדמית בית ברל, שערכה מחקר מקיף על שיטת התצלומים של הקורבנות בקליטתם במחנות הריכוז.
"לקחתי את התצלומים וניתחתי אותם, ודרכם אני מנסה להבין את ההקשר ההיסטורי", מסבירה פלר. "כל האסירים צולמו באותה דרך, באופן של קטלוג שמצביע על ביורוקרטיה סדורה שבה לכל אסיר יש כרטסת. כך קל יותר להעביר אסירים ממחנה עבודה אחד לאחר. כל צילום מחולק לשלושה. זה מזכיר בית סוהר ולא במקרה. האנשים האלה לא פושעים, אבל סימנו אותם כפושעים. בשפה של המשטר הנאצי זה אומר שכל האנשים השייכים לאוכלוסיות האלו הופכים להיות פושעים".
מחקרה של ד"ר פלר גילה שהמערכת המשומנת של תיעוד ותיוג פעלה הן מחוץ והן בתוך המחנות, והיא כללה מנגנון טכנולוגי תומך של מתקני צילום מיועדים רק למטרה זו, צלמים מקצועיים, צלמים אסירים וכן מעבדות. "צילום האסיר בזוויות שונות היא המשך למסורת של תבנית צילום שהתפתח במאה ה-19 בצרפת וקשורה לצילום הפלילי", היא אומרת. "צילום אזרחים בתבנית זו מקבע אותם בזהות חדשה, ממקם אותם במעמד של פושעים".
ברחבי העולם מציינים היום את יום השואה הבינלאומי. בישראל התקיים טקס במכון הבינלאומי ללימודי השואה "משואה" שבו נשאה דברים שרת המשפטים איילת שקד שהתייחסה לבעיות שעמן מתמודד העם היהודי כיום.
"העולם מעלים עין מהטבח בסוריה בתמיכה איראנית ומבקר כל פעם את המדינה היחידה במזרח התיכון שמקדשת חיי אדם", אמרה שקד. "ארבעה חיילי צה"ל נרצחו בפיגוע דריסה רק בשל היותם יהודים. הרשות הפלסטינית בראשות אבו מאזן הפכה למומחית באנטישמיות מודרנית ובהסתה כלפי רצח יהודים. ישראל שמה על דגלה להילחם בהסתה ואני קוראת לכל העולם להצטרף למאבק נגד הסתה, טרור וגזענות".