שתף קטע נבחר
 

האם אפשר לפטר עובד בגלל פוסט בפייסבוק?

פרסמתם פוסט בפייסבוק שהבוס לא אהב או עשייתם לייק לעמוד בוטה מדי? יכול להיות שתאבדו את העבודה בניגוד לחוק. כך תדעו מתי חציתם את הגבול ומתי המעסיק פוגע בחופש הביטוי שלכם. מדריך

ללכת הביתה בגלל פוסט: זכותו של האדם להתבטא בחופשיות עלולה להתנגש בזכות המעסיק לשמור על שמו הטוב או בחוקי המדינה ולהביא לפיטורים.

 

כתבות נוספות בנושא זכויות עובדים בערוץ הקריירה 

נשים שויתרו על חופשת לידה: "החיים ממשיכים"

עובדים מהבית ונפצעתם? כך תקבלו פיצוי

הסעיף בחוזה שיהפוך אתכם למובטלים

 

פיטוריה של שדרנית גלגל"צ, חן אלמליח, בעקבות פוסט שפרסמה בפייסבוק מעלים שאלות רבות בכל הקשור לעילות פיטורים אל מול גבולות חופש הביטוי של עובדים. במצב כזה, חשוב שהעובדים ידעו את זכויותיהם טרם ההתבטאות, כך שיוכלו לעמוד על שלהם ולדעת מה מגיע להם במסגרת החוק.

 

האם ניתן לפטר עובד בשל התבטאות ברשתות החברתיות?

ההחלטה לפטר עובד בשל פרסום פוסט בפייסבוק, תלויה מאוד בתוכן הפוסט ויש לבחון האם בעצם פרסום הפוסט קיימת פגיעה במעסיק או במקום העבודה. אם מעסיק נחשף בצורה כלשהי לפוסט מסוים בעניין מקום העבודה אותו פרסם עובד, יש מקום לבחון האם אותו פוסט היווה הפרת חובת סודיות או פגיעה בשם הטוב של המקום.

 

   (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

במקרים בהם העובד פגע במקום העבודה באמצעות הדברים שפרסם ברשת החברתית, המעסיק יוכל לפטרו. עילת הפיטורים תקפה גם במקרים בהם העובד לא פגע ישירות במעסיק או בעסק, אלא פרסם פוסט בלתי חוקי בעליל, דוגמת פוסט שיש בו דברי הסתה ואיום או פוסט הפוגע בביטחון המדינה. במקרים אלו, לא רק שהמעסיק רשאי לפטרו, חובה עליו להגיש תלונה במשטרה כנגד העובד.

 

פיטורי עובד או כל סנקציה אחרת בשל התבטאות שאינה עומדת בקריטריונים הללו, אינה חוקית והוא יכול לפנות לבית הדין לעבודה בבקשה לבטל את המעשה או לחייב את המעסיק לשלם לו פיצוי ראוי. לאחר מבצע "צוק איתן" מעסיקים רבים פיטרו עובדים אשר התבטאו ברשתות החברתיות אודות הלחימה ובמרבית המקרים בתי הדין לעבודה הורו על השבת העובדים לעבודה.

 

האם זה חוקי להודיע לעובד על פיטוריו באמצעי התקשורת?

אסור למעסיק להמיר את ההודעה לפיטורי עובד בהודעה בכלי התקשורת, כולל באמצעות הרשתות החברתיות. כמו כן, חל איסור מוחלט על העובד לפרסם את דבר פיטוריו, לפני שקיבל את כל המידע שנוגע אליו.

 

באילו מקרים הפיטורים אינם חוקיים?

הפיטורים יחשבו בלתי חוקיים במקרים בהם נעשו בפומבי, ללא עריכת שימוע, בעקבות השקפת עולמו של העובד, כלפי אישה בהריון או מנימוקים בלתי סבירים.

 

האם מעסיק חייב להחזיק במדיניות של התנהלות עובדים ברשתות החברתיות?

מעסיק יכול להחליט על מדיניות התנהלות ברשתות, דוגמת איסור על העובד להיכנס לפייסבוק בזמן העבודה או על חשבון שעות העבודה, אך אין זה הכרחי.

 

האם גם שיתוף פוסט יכול להוות עילה לפיטורין?

על פי חוק יסוד "כבוד האדם וחירותו" למעסיק אין דריסת רגל בחייו הפרטיים של העובד והוא אינו רשאי לבלוש אחריו. בתי הדין האזוריים נתנו התייחסות שונה בפסקי דין למקרים בהם אדם עשה לייק או שיתוף פוסט לבין כתיבת הפוסט בעצמו, המשקפת את עמדתו האישית.

 

לצד כל אלו, זכותו של מעסיק להחתים את העובד על הסכם עבודה, בו ייקבעו גבולות ברורים באשר להתבטאויות ברשת, בין אם שנעשו על ידו ובין אם שיתף התבטאויות של אדם אחר.

 

האם כלל העובדים שווים?

דינו של עובד המועסק במגזר הציבורי שונה מדינו של עובד המועסק במגזר הפרטי, ולרוב המגבלות שיחולו על עובד ציבור בכל הנוגע להתבטאויות ברשתות החברתיות הן מחמירות יותר.

מתוקף תפקידו ומעמדו כעובד ציבור, מצופה ממנו להימנע מהתבטאויות שיכולות לפגוע או להעליב חלקים מהציבור אותו הוא משרת.

 

לעומת זאת, במגזר הפרטי, יהיה ניסיון להביא לאיזון בין זכות המעסיק לשמור על שמו הטוב לבין זכות העובד לחופש הביטוי.

 

הכותבת היא מומחית לדיני עבודה, עומדת בראש משרד עורכי הדין נעמי לנדאו ושות' וראשת האגודה הישראלית לחקר יחסי עבודה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
צילום: Shutterstock
צילום: סטודיו גילי ומירית
עו"ד נעמי לנדאו
צילום: סטודיו גילי ומירית
מומלצים