שתף קטע נבחר

 

חשוב להכיר: הטבות המס שתקבלו בחיסכון

למרות שרוב ציבור העובדים בישראל הם שכירים בעלי חיסכון פנסיוני או קרן השתלמות, חלק גדול מהם לא מבינים ממה בדיוק מורכב הסכום הצבור, ועוד יותר גרוע - לא יודעים על הטבות המס המגיעות להם, שיכולות להגיע עד לכדי מיליארדי שקלים. כדי לעשות סדר בבלגן - לפניכם כל מה שחשוב לדעת

למרות שהחיסכון הפנסיוני בישראל הינו אחד הנושאים החשובים ביותר בחיי כל אזרח, מחקרים שונים קובעים כי חלק גדול מציבור השכירים בישראל נמנע מלנסות ולהבין את הנושא בכלל, והטבות המס שמגיעות לו בפרט. כדאי לזכור שמדובר בהרבה מאוד כסף, ולכן מומלץ להכיר את הטבות המס שאתם מקבלים בחיסכון הפנסיוני ובקרן ההשתלמות שלכם.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה

 

החיסכון הפנסיוני

ככלל, כספי החיסכון מופקדים באחד משלושה מוצרים: קופת גמל, קרן פנסיה וביטוח מנהלים. ובחיסכון פנסיוני לשכיר מופקדים לרוב שלושה מרכיבים:

תגמולי עובד - החלק שמנכים משכרו של העובד לטובת החיסכון הפנסיוני.

תגמולי מעסיק - החלק שהמעסיק מפקיד לטובת החיסכון הפנסיוני של העובד.

פיצויים - החלק שמפקיד המעסיק בגין כספי פיצויים.

 

כספי התגמולים מיועדים למשיכה כקצבה, ואילו כספי הפיצויים מיועדים למשיכה בעת עזיבת מקום העבודה. עם זאת, חשוב לציין כי מומלץ שלא למשוך את כספי הפיצויים בעת עזיבת מקום העבודה, אלא לייעדם למשיכה כקצבה בעתיד. משיכה כקצבה ניתנת לביצוע החל מגיל 60, ככל שמשיכת הקצבה תידחה לגיל מאוחר יותר כך סכומה יגדל לכשיימשך.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

באשר לגודל הסכום  הכסף שיופקד, הוא ביחס למשכורת המבוטחת של השכיר. עבור תגמולי עובד, שכיר יכול להפקיד עד 7% ממשכורתו, עבור תגמולי מעסיק ניתן להפקיד עד 7.5% ועבור הפיצויים עד 8.33%.

 

בהקשר זה יצוין כי שיעורי הפקדות לפי צו ההרחבה לפנסיה חובה הינם 6% תגמולי עובד, 6.5% תגמולי מעסיק ו-6% פיצויים. השכר בגינו חלה חובה על המעסיק להפקיד הינו החל מגובה שכר העובד ועד לתקרת השכר הממוצע במשק (9,673 שקל נכון לשנת 2017).

 

הטבות מס על כספי תגמולי עובד

נכון לשנת 2017, כל הפקדה חודשית בסכום של עד 602 שקל מקנה הטבת מס בדמות זיכוי, שמשמעותה הפחתת המס לתשלום. כלומר, המדינה מחזירה תשלום מס בשיעור של 35% מהסכום שהופקד לחיסכון הפנסיוני או בשפה פשוטה: בגין כל שקל שהופקדו לחיסכון הפנסיוני יקבל השכיר החזר מס של 35 אגורות.

 

העובד אינו נדרש לעשות מאומה בכדי לקבל את הטבת המס, היות והחזר מס זה מבוצע אוטומטית בתלוש השכר של העובד. בהקשר זה יצוין כי שכיר שאינו משלם מס הכנסה לא יהיה זכאי ליהנות מהטבת המס כאמור.

 

אני מפקיד לחלק תגמולי העובד 6%. האם אוכל להגדיל ל-7%?

בהחלט. כל עובד רשאי, ללא צורך באישור מעסיקו, להגדיל את הפקדותיו לעד 7% משכרו לטובת הגדלת החיסכון הפנסיוני שלו. כל שצריך הוא לבקש ממחלקת השכר במקום העבודה להגדיל את שיעורי ההפקדות.

 

בהקשר זה יצוין כי במקרה וסכום ההפקדה החודשית של חלק תגמולי העובד עולה על 602 שקל, אזי כאשר העובד ימשוך את הכספים כקצבה בבוא העת, כספים 'עודפים' אלו יהיו פטורים לחלוטין ממס.

 

מנגד, לא הרבה יודעים זאת, אך בעלי שכר גבוה יחויבו במס הכנסה, ביטוח לאומי וביטוח בריאות במקרה בו הפקדת כספי תגמולי המעסיק החודשית עולה על 1,814 שקל. מס זה יחול כבר בעת הפקדת הכספים. גם במקרה זה, כאשר העובד ימשוך את הכספים כקצבה בבוא העת, כספים אלו יהיו פטורים לחלוטין ממס.

 

כמו כן נציין כי עד שנת 2016, כל הפקדה של כספי פיצויים הייתה פטורה ממס בעת ההפקדה. בעקבות הרפורמה שהוביל משרד האוצר, החל מ-2017, הוחלט כי בעלי שכר גבוה יחויבו במס הכנסה, ביטוח לאומי וביטוח בריאות במקרה בו הפקדת כספי הפיצויים החודשית עלתה על 2,667 שקל. מס זה יחול כבר בעת הפקדת הכספים.

 

חשוב לדעת, כי בעת משיכת כספים אלו העובד לא יחויב במס פעם נוספת, למעט תשלום מס רווחי הון בשיעור 15% על הרווחים שנצברו. כמו כן, אם העובד יחליט למשוך את הכספים כקצבה בבוא העת, כספים אלו יהיו פטורים לחלוטין ממס.

 

קרן השתלמות

בקרן השתלמות לשכיר מופקדים 2 מרכיבים:

תשלומי עובד - החלק שמנכים משכרו של העובד לטובת קרן ההשתלמות.

תשלומי מעסיק - החלק שהמעסיק מפקיד לטובת קרן ההשתלמות.

אייל סיאני ()
אייל סיאני
 

סכום הכסף המופקד הינו ביחס למשכורת של השכיר. שיעורי ההפקדה הנפוצים כיום הם 2.5% תשלומי עובד ו-7.5% תשלומי מעסיק. עם זאת, יצוין כי הן העובד והן המעסיק יכולים להפקיד כל סכום שברצונם להפקיד, ובלבד שהפקדת העובד תהיה לפחות 1/3 מהפקדת המעסיק.

 

כך לדוגמה, עובד שמפקיד לקרן ההשתלמות 2.5% משכרו, במקביל ל-7.5% של המעסיק, רשאי להגדיל את הפקדותיו לכל סכום שירצה. כל שצריך בכדי שזה יתקיים הוא לפנות למחלקת השכר במקום העבודה ולבקש זאת.

 

שכיר לא נהנה מהטבות מס בגין הפקדותיו עבור קרן השתלמות, אך ראוי לציין כי תשלומי המעסיק (עד תקרה של 7.5% משכר חודשי של 15,712) אינם נחשבים כהכנסה בידי העובד. כך שלמעשה העובד מקבל כסף מהמעסיק ואינו משלם עליו מס הכנסה, ביטוח לאומי וביטוח בריאות.

 

בשונה ממכשירי חיסכון האחרים, מדינת ישראל מקנה בקרן השתלמות פטור ממס רווח הון. פטור זה הינו משמעותי ויכול להסתכם ברבות השנים לעשרות אלפי שקלים. פטור זה מוקנה עבור הסכומים הבאים:

תשלומי עובד - עבור 2.5% משכר עד 15,712 שקל.

תשלומי מעסיק - עבור 7.5% משכר עד 15,712 שקל.

 

כל סכום כסף אחר יהיה חייב במס רווח הון, בדומה למכשירי חיסכון האחרים, בשיעור של 25% על הרווחים הריאליים שקרן ההשתלמות השיגה לעובד.

 

הכותב הוא מנהל מקצועי וממונה ציות ואכיפה בהלמן-אלדובי קופות גמל ופנסיה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים