טראמפ חתם על צו שמגביל כניסת מוסלמים: "עדיפות לנוצרים"
מיד לאחר השבעתו של מזכיר ההגנה החדש ג'יימס מאטיס בפנטגון, חתם הנשיא על צווים להחלת שינויים בהרכב הצבא ולסינון "קיצוני" של פליטים ממדינות מוסלמיות. בין ההגבלות: השהיית כניסת מהגרים סורים לארה"ב והסמכת מושלי מדינות לקבוע היכן מותר למהגרים להשתכן
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ חתם אמש (יום ו') על שני צווים נשיאותיים – ובהם צו מעורר מחלוקת המטיל איסור זמני על כניסת פליטים מכמה מדינות שהן מוסלמיות ברובן ועל החלת הליך "סינון קיצוני". על הצווים חתם טראמפ מיד לאחר שיחד עם סגנו, מייק פנס, השביעו את מזכיר ההגנה החדש, ג'יימס מאטיס, לתפקידו.
"אני הולך לחתום על צעדים חדשים שירחיקו מחבלים איסלאמיסטיים קיצוניים מארה"ב", אמר הנשיא האמריקני לפני החתימה על שני הצווים הנשיאותיים החדשים. "אנחנו לא רוצים אותם כאן. אנחנו רק רוצים שיבואו לכאן אלו שתומכים במדינה ואוהבים את אנשיה".
תוכן הצו המדויק לא נמסר מייד עם החתימה, אך בהמשך פורסם כי הצו, בין היתר, משהה את כניסתם של פליטים סורים לארצות הברית עד להודעה חדשה. כמו כן, בניגוד להבטחתו של טראמפ, אין בצו התייחסות לאזורים מוגנים שיוקצו לשיכון פליטים בשטח סוריה. עוד נקבע כי מושל של כל מדינה בארה"ב יהיה רשאי לקבוע היכן מותר למהגרים להשתכן בתחומי מדינתו. בנוסף, הצו משהה לשלושה חודשים כניסת מבקרים משש מדינות מוסלמיות - איראן, עיראק, לוב, סומליה, סודן ותימן.
כמו כן משהה הצו את פעילותה של "התוכנית לכניסת מהגרים לארצות הברית" (USRAP) ל-120 יום, כאשר בסיומם תינתן עדיפות לקליטת מהגרים שמשתייכים לקבוצות מיעוט הנרדפות על רקע דתי. עוד משהה הצו באופן מיידי את התוכנית לוויתור על ראיון אישי לצורך קבלת ויזה לארה"ב. על פי דיווחים, הצו ככל הנראה גם מגביל את מספר המהגרים שיורשו בסופו של דבר להיכנס לארה"ב במהלך 2017 ל-50 אלף מהגרים לכל היותר.
מייסד פייסבוק מארק צוקרברג התייחס לצווים החדשים, וכתב בדף הפייסבוק שלו כי "ארה"ב היא מדינה של מהגרים ואנו צריכים להתגאות בכך. גם אני, כמו רבים מכם, מודאג מהצווים שעליהם חתם הנשיא". הוא הוסיף: "עלינו לשמור על המדינה בטוחה, אבל צריך לעשות זאת תוך זיהוי מי שבאמת מהווה איום".
מוקדם יותר אמש התראיין טראמפ לרשת השידור הנוצרית האמריקנית CBN ואמר כי נוצרים שנרדפים בסוריה יקבלו עדיפות בנוגע לבקשת מקלט בארה"ב. חלק מקטעי הראיון שהגיעו לידי סוכנות הידיעות רויטרס. "עם כל הכבוד, הם ערפו שם את הראשים של כולם, אבל עשו את זה יותר מנוצרים", הצהיר הנשיא הטרי בראיון.
לפי ממצאי מרכז המחקר "פיו" באוקטובר האחרון, 38,901 פליטים מוסלמים נכנסו לארה"ב במהלך 2016 מכל המדינות, מספר שהוא כמעט זהה לכמות הפליטים הנוצרים שהגיעו למדינה באותה התקופה – 37,521.
טראמפ התבטא רבות במהלך המרוץ לנשיאות בנושא ההגירה למדינה, וחידד באופן ספציפי כי הוא מתכוון לפעול להגבלת כניסתם של מוסלמים למדינה. כמו כן התבטא הנשיא נחרצות נגד תופעת ההסתננות הבלתי חוקית ממכסיקו, ואחת מהבטחותיו הבולטות ביותר בקמפיין הייתה הקמת חומה בגבול שבין שתי המדינות. שלשום, פחות משבוע לכניסתו תפקיד, חתם טראמפ על צווים להקמת החומה המובטחת, והצהיר במעמד החתימה: "אנחנו מחזירים את השליטה בגבול".
מוקדם יותר אתמול, טראמפ ונשיא מכסיקו אנריקה פניה נייטו קיימו שיחת טלפון בת שעה, שלפניה הצהיר טראמפ כי "מכסיקו ניצלה אותנו מספיק זמן". זאת לאחר שהנשיא המכסיקני הודיע על ביטול הפגישה שתוכננה לשבוע הבא על רקע המחלוקת בין שני המנהיגים בעניין הקמת החומה בגבול בין המדינות והתשלום עליה. בהודעת הבית הלבן על השיחה לא נמסר על מה דיברו השניים.
מאוחר יותר במסיבת העיתונאים שקיים יחד עם ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי, אמר טראמפ בנוגע לסוגיה המכסיקנית כי "אני לא חצוף כמו שאתם חושבים". הוא הוסיף כי בשיחת הטלפון שקיים עם נשיא מכסיקו אמר ש"יעבוד למען יחסים הוגנים וחדשים, אבל אסור לארצות הברית לאבד עסקים ומקומות עבודה. מכסיקו היכתה בנו עד זוב דם בנושא המסחר. אבל – אני מצפה בקוצר רוח למשא ומתן בחודשים הקרובים".
ממשלת מכסיקו הודיעה זמן קצר לאחר מכן שבמהלך השיחה שני הנשיאים התחייבו לא לדון בפומבי באופן התשלום על החומה שטראמפ מתכנן לבנות בגבול בין המדינות.