שתף קטע נבחר

 

טראמפ עוצר כניסת מוסלמים, האו"ם: "עזור לפליטים"

נשיא ארה"ב חתם על צו המונע זמנית קליטת פליטים מסוריה, איראן ועוד חמש מדינות מוסלמיות: "נרחיק מחבלים", הסביר. בסוכנות הפליטים של האו"ם מודאגים: "הפליטים עוברים בדיקות קפדניות יותר מרוב הנכנסים לארה"ב. הם זקוקים לעזרה יותר מאי פעם, על אמריקה לסייע להם כפי שעשתה שנים"

סוכנות הפליטים של האו"ם והארגון הבינלאומי למהגרים נזעקו היום (שבת) נגד החלטתו נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לעצור לארבעה חודשים את כניסתם של פליטים לארה"ב, ולאסור זמנית את הכניסה של נוסעים מסוריה ומשש מדינות אחרות שהן בעלות רוב מוסלמי לארה"ב. שני הארגונים האלה קראו לטראמפ להמשיך להציע מקלט לאנשים הבורחים ממלחמות ומרדיפה, והדגישו כי תוכנית היישוב מחדש של הפליטים בארה"ב חיונית.

 

טראמפ הכריז על המהלך אתמול, וטען כי הוא נחוץ לשם ההגנה על אזרחי ארה"ב. בהודעה המשותפת של סוכנות הפליטים וארגון המהגרים היום בז'נבה נאמר כי "צורכיהם של פליטים ומהגרים ברחבי העולם מעולם לא היו גדולים יותר, ותוכנית היישוב מחדש של ארה"ב היא אחת החשובות בעולם".

טראמפ חותם על צווים נישאותיים אמש. "נקבל כאן רק את מי שתומך בארה"ב" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
טראמפ חותם על צווים נישאותיים אמש. "נקבל כאן רק את מי שתומך בארה"ב"(צילום: רויטרס)

טראמפ אסר כניסתם של נוסעים לא רק מסוריה, אלא גם מעיראק, איראן, סודן, לוב, סומליה ותימן, וקבע שההחלטה הזו תהיה בתוקף ל-30 יום לפחות. הוא אמר כי הממשל שלו זקוק לזמן הזה כדי לגבש הליכי בדיקה נוקשים יותר לפליטים, למהגרים ולמבקרים בארה"ב.

 

סוכנות הפליטים והארגון הבינלאומי למהגרים הדגישו כי הם עדיין מחויבים לשתף פעולה עם הממשל האמריקני החדש כדי להשיג את המטרה המשותפת של מציאת פתרון בטוח למהגרים. "יש לנו אמונה עמוקה שפליטים צריכים לקבל טיפול שווה לצורכי הגנה וסיוע, ולקבל הזדמנות להתיישב במקום חדש בלי קשר לדתם, ללאום שלהם או לגזע שלהם", נמסר משני הארגונים. "אנחנו מקווים שארה"ב תמשיך למלא תפקיד הנהגתי מרכזי בהגנה על האנשים הבורחים ממלחמות ומרדיפות ותדבק במסורת הארוכה שלה בתחום זה".

 

כ-25 אלף פליטים נקלטו ושוכנו בארה"ב בחודשים אוקטובר-דצמבר במסגרת תוכנית הסיוע של סוכנות הפליטים של האו"ם. בסוכנות הפליטים הדגישו כי גופים רבים של הממשל הפדרלי בארה"ב מנהלים בדיקות רקע מעמיקות לפליטים האלה. "אני חושבת שהוגן לומר שהפליטים שבאים לארה"ב כדי למצוא לעצמם מקום חדש לחיות בו עוברים בדיקות קפדניות יותר מרוב האנשים שנכנסים לארה"ב", אמרה דוברת סוכנות הפליטים של האו"ם, ונינה מסטרצ'י.

 

במעמד החתימה על הצו המונע זמנית כניסת פליטים מכמה מדינות מוסלמיות אמר אמש טראמפ: "אני הולך לחתום על צעדים חדשים שירחיקו מחבלים איסלאמיסטיים קיצוניים מארה"ב. אנחנו לא רוצים אותם כאן. אנחנו רוצים שיבואו לכאן רק אלו שתומכים במדינה ואוהבים את אנשיה". בצו נקבע כי המושל של כל מדינה בארה"ב יהיה רשאי לקבוע היכן מותר למהגרים להשתכן בתחומי מדינתו.

נשיא ארה"ב החדש בפגישה המדינית הראשונה שלו בתפקיד - עם ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי, אמש (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נשיא ארה"ב החדש בפגישה המדינית הראשונה שלו בתפקיד - עם ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי, אמש(צילום: EPA)

הצו גם משהה ל-120 יום את פעילותה של "התוכנית לכניסת מהגרים לארצות הברית" (USRAP), ואחר כך תינתן עדיפות לקליטת מהגרים המשתייכים לקבוצות מיעוט הנרדפות על רקע דתי. עוד משהה הצו באופן מיידי את התוכנית לוויתור על ראיון אישי לצורך קבלת ויזה לארה"ב. על פי דיווחים, הצו ככל הנראה גם מגביל את מספר המהגרים שיורשו בסופו של דבר להיכנס לארה"ב במהלך 2017 ל-50 אלף מהגרים לכל היותר. מוקדם יותר אמש התראיין טראמפ לרשת השידור הנוצרית האמריקנית CBN ואמר כי נוצרים שנרדפים בסוריה יקבלו עדיפות בכל הקשור לבקשת מקלט בארה"ב.

 

מייסד פייסבוק מארק צוקרברג התייחס הלילה לצווים החדשים, וכתב בדף הפייסבוק שלו כי "ארה"ב היא מדינה של מהגרים ואנו צריכים להתגאות בכך. גם אני, כמו רבים מכם, מודאג מהצווים שעליהם חתם הנשיא". הוא הוסיף: "עלינו לשמור על המדינה בטוחה, אבל צריך לעשות זאת תוך זיהוי מי שבאמת מהווה איום".

 

טראמפ התבטא רבות במהלך המרוץ לנשיאות בנושא ההגירה למדינה, והדגיש באופן ספציפי כי הוא מתכוון לפעול להגבלת כניסתם של מוסלמים למדינה. כמו כן התבטא הנשיא נחרצות נגד תופעת ההסתננות הבלתי חוקית ממכסיקו, ואחת מהבטחותיו הבולטות ביותר בקמפיין הייתה הקמת חומה בגבול שבין שתי המדינות. שלשום, פחות משבוע אחרי כניסתו לתפקיד, חתם טראמפ על צווים המורים להקים את החומה המובטחת, והצהיר במעמד החתימה: "אנחנו מחזירים את השליטה בגבול".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
טראמפ אמש. האו"ם: "הפליטים צריכים עזרה יותר מאי פעם"
צילום: רויטרס
מומלצים