שתף קטע נבחר

 

פליטים עצורים בארה"ב, זעם בעולם: "משפילים מוסלמים"

פאניקה ובלבול בשדות התעופה בעקבות החלטת טראמפ למנוע כניסת מוסלמים משבע מדינות. פליטים נעצרו בניו יורק, גם בעלי גרין קארד לא יכולים להיכנס: "לעולם לא חשבנו שזה יקרה באמריקה". חברת "גוגל" קוראת לעובדיה הזרים לחזור לארה"ב. איראן מיישמת צעדי גומלין ולא תכניס אמריקנים. חברת KLM ההולנדית לא נתנה למוסלמים לטוס: "הסברנו שאין טעם"

ההחלטה הדרמטית של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאסור על כניסה זמנית של נוסעים משבע מדינות מוסלמיות גרמה היום (שבת) לפאניקה ולבלבול בשדות התעופה. עורכי דין לענייני הגירה בארה"ב מגישים תביעות בבתי המשפט האמריקניים ואמרו כי פליטים מוחזקים במעצר בשדות תעופה בארה"ב.

 

הצו המנהלי עורר זעם בקרב נוסעים מוסלמים מהמזרח התיכון ומצפון אפריקה, שאומרים שמדובר בהחלטה משפילה ומפלה. גורם במשרד החוץ האיראני אמר כי בתגובה גם המדינה תאסור על כניסת אמריקנים לשטחה. "זה עלבון כלפי העולם המוסלמי והאומה האיראנית", אמרו בטהרן. גם בקרב בעלות בריתה של ארה"ב מחו על ההחלטה.

אישה מוסלמית מחכה לקרוביה היום בשדה התעופה JFK בניו יורק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אישה מוסלמית מחכה לקרוביה היום בשדה התעופה JFK בניו יורק(צילום: רויטרס)

משפחה מדובאי היום בשדה בניו יורק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
משפחה מדובאי היום בשדה בניו יורק

ז'אן-מארק אירו, שר החוץ הצרפתי, אמר כי מדובר בהחלטה מדאיגה. "לקלוט פליטים שבורחים ממלחמה ודיכוי זו חלק מהחובה שלנו". זיגמר גבריאל, הסגן של הקנצלרית אנגלה מרקל, אמר כי המסורת הנוצרית היא לעזור לשונה. "זה מה שמאחד אותנו כמערב". מנהיגה מערבית שסירבה לגנות את החלטתו של טראמפ היא תרזה מיי, ראש ממשלת בריטניה, שפגשה השבוע את טראמפ ובמידה גדולה תלויה בארה"ב ובהסכמי סחר איתה לקראת הפרישה המתוכננת מהאיחוד האירופי ואחריה.

 

הבמאי האיראני שמועמד לאוסקר לא יוכל להגיע לטקס

"זו החלטה מטופשת ואיומה שתפגע בעם האמריקני יותר מכולם בגלל שזה מראה שהנשיא הזה לא יודע להתייחס לבני אדם ולהתנהל בפוליטיקה וביחסים בינלאומיים", אמר נג'יד היידרי, מנהל ביטחוני תימני-אמריקני בחברת נפט בבירת תימן צנעא. האיסור פוגע במבקרים עם דרכונים מאיראן, עיראק, לוב, סומליה, סודן, סוריה, תימן ואפילו תקף על מחזיקי הגרין קארד מאותן מדינות שקיבלו רשות לחיות זמנית בארה"ב ולעבוד בה.

 

עוד בין נפגעי ההחלטה: הבמאי האיראני זוכה האוסקר אסגר פרהאדי, שמועמד השנה פעם נוספת בקטגוריית הסרט הזר, ועלול להיעדר מהטקס בחודש הבא. פרהאדי זכה עם הסרט "פרידה" ב-2012, והשנה מועמד עם הסרט "הסוכן".

פרהאדי בטקס האוסקר ב-2012 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
פרהאדי בטקס האוסקר ב-2012(צילום: MCT)
 

טראמפ מימש אתמול את אחת מהבטחות הבחירות המרכזיות שלו, ואולי הכי שנויה במחלוקת. הוא חתם על צו שמורה לעצור לארבעה חודשים את כניסת פליטים לארה"ב, ולאסור זמנית את הכניסה של נוסעים משבע המדינות המוזכרות ל-90 יום – עד שיגובשו הליכי בדיקה נוקשים יותר לפליטים. "אני הולך לחתום על צעדים חדשים שירחיקו מחבלים איסלאמיסטיים קיצוניים מארה"ב. אנחנו לא רוצים אותם כאן. אנחנו רוצים שיבואו לכאן רק אלו שתומכים במדינה ואוהבים את אנשיה", אמר טראמפ במעמד החתימה.

 

"לעולם לא חשבתי שדבר כזה יקרה באמריקה", אומר מוחמד חוסיין זייה בן ה-33 שהגיע לארה"ב ב-2011 אחרי שנאלץ לעזוב את איראן בגלל פעילות פוליטית. זייה, שחי בווירג'יניה, מחזיק בגרין קארד ומתכנן לנסוע לדובאי בשבוע הבא כדי לפגוש את אביו הקשיש. לארה"ב הוא לא יכול לחזור בקרוב. "אני לא יכול לחזור לאיראן ובלתי אפשרי לחזור לכאן, למקום שהיה הבית השני שלי", הוא אומר.  

הנשיא טראמפ (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הנשיא טראמפ(צילום: AFP)
 

טראמפ חותם על הצו הנשיאותי אתמול (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
טראמפ חותם על הצו הנשיאותי אתמול(צילום: רויטרס)

היום נאסר בקהיר על חמישה עיראקים ותימני לעלות לטיסת EgyptAir לניו יורק. הנוסעים הועלו על טיסות לארצות המוצא שלהם, למרות שהיו להם ויזות בתוקף. חברת התעופה ההולנדית KLM דיווחה כי סירבה להעלות לטיסות לארה"ב שבעה נוסעים ממדינות בעלות רוב מוסלמי. "הודענו להם שאין טעם לקחת אותם לארה"ב", אמרה דוברת החברה. על משפחה סורית עם ויזות אמריקניות נאסר לעלות על טיסה מפריז לאטלנטה, והיא נאלצה לטוס לביירות.

 

פליטים סורים המומים: "כמו מכת ברק"

עורכי דין בניו יורק הגישו תביעה בבתי משפט בברוקלין בשמם של שני פליטים עיראקים, אחד עובד ממשל אמריקני לשעבר, שנעצרו בשדה התעופה JFK בניו יורק שעות אחרי שטראמפ חתם על הצו. מנה יגאני, עורכת דין לענייני הגירה, אמרה כי היא וחבריה מקבלים בשעות האחרונות פניות מנוסעים עם ויזות סטודנט ואשרות עבודה שנמנע מהם להיכנס לארה"ב והם נדרשים לעלות על טיסות בחזרה לארצות המוצא שלהם.

 

"יש אנשים שמגיעים כאן בצורה חוקית. יש להם עבודות וכלי רכב כאן", אומרת יגאני. היא אמרה שבשדות תעופה בקנדה לא יכלו איראנים שמחזיקים גם באזרחות קנדית לעלות על טיסה לארה"ב. בתאגיד "גוגל" בארה"ב הורו ליותר ממאה עובדים זרים שנופשים בחו"ל, ומוצאם מאותן שבע מדינות, לחזור לארה"ב. "כואב לראות את המחיר האישי של הצו הזה על הקולגות שלנו. המדיניות שלנו בנושא ההגירה תמיד הייתה ידועה לציבור, וכך גם נמשיך", כתב מנכ"ל "גוגל" סונדאר פיצ'אי, יליד הודו. גם מייסד "פייסבוק" מארק צוקרברג גינה את ההחלטה של טראמפ. "אנחנו אומה של מהגרים", כתב צוקרברג ואמר שהוא מודאג מההשפעה שעלולה להיות להחלטה.

 

מללה יוספאזי, כלת פרס נובל לשלום, אמרה כי ההחלטה של טראמפ לאסור על כניסת פליטים שברה את לבה. "הפליטים והמהגרים עזרו לבנות את הארץ שלך", מסרה יוספאזי, וקראה לנשיא ארה"ב "לא להפנות את גבו למשפחות וילדים הכי חסרי הגנה בעולם".

 

פליטים סורים שמייחלים להתחיל בחיים חדשים בארה"ב אמרו היום שהם המומים מההחלטה של טראמפ. עמאר סוואן, בן 40, שמפרנס את משפחתו בעבודות מזדמנות בבירת עמאן ירדן, והחל לפני שלושה חודשים בהליך ביטחוני לקראת הגעה עם משפחתו לארה"ב, אמר היום: "זה כמו מכת ברק. כל התקוות והחלומות שלנו נהרסו". מיידה שייח בת ה-37 מקווה שטראמפ יחזור בו. "אנחנו לא הולכים לגרום נזק לאנשים בארצות אחרות", אמרה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
היום בנמל התעופה JFK בניו יורק
צילום: רויטרס
מומלצים