הצעת חוק: ביטול עמלת קנייה באינטרנט
שוב מציעים ח"כים לבטל את עמלת קניית כרטיסי קולנוע וכרטיסים למופעים, אותה גובות חברות שונות, בטענה שלהפעיל את האתרים עולה כסף. זאת אף שהיא חוסכת להן כ"א. העמלה הזאת גם לא מוחזרת בעת ביטול עסקה
האם בקרוב עמלת קניית כרטיסים אונליין תיאסר על פי חוק? הצעה לתיקון חוק הגנת הצרכן (תיקון - איסור גביית עמלה בעסקה שבוצעה באמצעות האינטרנט), תוגש בעוד כשבועיים לאישור ועדת השרים לענייני חקיקה. ההצעה היתה אמורה לעלות להצבעה היום (א').
את ההצעה יזמו חברי הכנסת תמר זנדברג (מרצ), עיסאווי פריג' (מרצ) ומיכל רוזין (מרצ). הצעות חוק קודמות בנושא הוגשו על ידי ח"כ מיקי רוזנטל (העבודה) ועל ידי חבר הכנסת לשעבר אלכס מילר (ישראל ביתנו) ב-2010.
לפי ההצעה, בסעיף 14 (ג) בחוק, אחרי סעיף ב', יתווסף הסעיף הבא: "(ב1) בעסקת מכר מרחוק הנעשית באמצעות האינטרנט, לא יגבה העוסק עמלה בעד עשיית העסקה, אלא אם הוא גובה עמלה בשיעור זהה במכירת מוצרים או שירותים זהים בעסקה שאינה עסקת מכר מרחוק". תיקון דומה יהיה גם בסעיף 23 (א).
"העמלה האינטרנטית היא אבסורד"
בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב: "בתי עסק רבים גובים מצרכנים עמלת שירות בעסקה המתבצעת באמצעות האינטרנט, בדרך כלל בנימוק שעסקה כאמור נוחה יותר עבור הלקוח, מאחר שהיא מבוצעת על ידו מול מסך מחשב בזמנו הפנוי - תוך שהלקוח חוסך גם עמידה בתור לקופה.
"ואולם, עשיית עסקה באמצעות האינטרנט חוסכת עלויות הפעלה ומכירה לבית העסק, מאחר שהדבר מייתר את הצורך בהפעלת דוכן פיזי למכירת המצרך או השירות. על כן אין הצדקה לגבות עמלה כאשר רכישת המצרך או השירות נעשות דרך האינטרנט".
לדברי ח"כ זנדברג, "העמלה האינטרנטית היא אבסורד. לא סביר שהצרכנים גם יחסכו כסף לבית העסק בכך שיבצעו קנייה מרחוק וללא עזרת מוכר; וגם יצטרכו לשלם על כך. במהלך השנים השתרשו נורמות הרואות בצרכן הישראלי פרה חולבת שאפשר לנצל. מתפקידנו כמחוקקים לשנות את המצב הזה. אני מצפה מהממשלה לעמוד לצד האזרחים ולתמוך בחוק המוצדק הזה".
אם לקוח רוכש 10 כרטיסים - הוא יישלם עמלה על כל כרטיס וכרטיס
בענף הקולנוע אמרו בעבר כי אמנם הם חוסכים כוח אדם, אך "יש עלויות למכירה דרך האינטרנט", ואם תבוטל העמלה - הכרטיס יתייקר. המכירה באופן הזה מקלה מאוד על צרכנים ונהוגה גם בעולם, מוסיפים בענף. למה על נוחות צריך לשלם? כי אפשר. אם החברות הללו גובות עמלה וכולם ממשיכים לקנות כרטיסים - הן ימשיכו לגבות את העמלה כי הצרכן מוכן לשלם.
אמנם מכירה דרך האינטרנט מאפשרת לצרכנים לראות כמה מקומות נותרו באולם הקולנוע ולשמור לעצמם מקום, אך דבר זה אפשרי גם דרך הטלפון בשיחה עם הקופה. בנוסף, לא ברור מדוע נגבית עמלה עבור כל כרטיס.
למשל, אם לקוח רוכש 10 כרטיסים ברכישה אחת ובתשלום אחד, הוא בכל זאת יידרש לשלם על כל כרטיס וכרטיס עמלת רכישה של 4.9-3.5 שקלים, כשהכרטיס עצמו לא זול: 59-39 שקל, תלוי בהקרנה ובבית הקולנוע.
גם החזר כספי על העמלה הזאת הוא לא יקבל, גם לא בענף הכרטיסים למופעים. בחלק מהאתרים של רשתות בתי הקולנוע גם לא מחזירים כסף על הכרטיסים עצמם. יחד עם זאת - ניתן לרכוש כרטיסי קולנוע בהנחות שונות, כמו מבצעי 1+1 של חברות האשראי והטבות לאוכלוסיות מסוימות (חיילים, פנסיונרים).
גם בארה"ב ובאירופה יש עמלה
האם העמלה הזאת נהוגה בעולם כפי שנטען? אכן כן. באתר (ובאפליקציית) Fandango האמריקני קוראים לזה "Convenience Charge" של 5.7 שקלים. בבתי קולנוע בארה"ב כמו AMC, ריגל וסינמרק, כרטיס לקולנוע עולה בין 25-77 שקל.
בבריטניה, ברשת סינוורלד למשל (רשת סינמה סיטי האירופית), ילדים מתחת לגיל 14 ישלמו 26.39 שקלים לסרט יומי ופעוטות 7.52 שקלים בלבד. משפחה של ארבע נפשות תשלם 114 שקל להצגה יומית. כרטיסים להקרנת ערב עולים החל מ-43 שקל לסרט רגיל, 53 שקל לסרט תלת ממד ו-57 שקל לאיימקס.
אם תזמינו שם כרטיסים אונליין, תשלמו 60 פנס (2.85 שקלים). למעשה, ברוב בתי הקולנוע בבריטניה גובים עמלת הזמנה אונליין או הזמנה טלפונית (Booking Fee) בגובה 0.75-0.6 ליש"ט, למעט ברשת בתי הקולנוע אודיאון (שם אין הזמנה טלפונית, אבל יש הזמנה אונליין). העמלות מגיעות גם ל-7 שקלים ול-47 שקל לשמירת מושב יוקרתי.
גם בגרמניה יש עמלת הזמנה מרחוק. בבית הקולנוע סבוי בהמבורג כרטיסים עולים 17.5-8 אירו. שם העמלה נקראית Advanced booking fee וגובהה - 0.53 עד 1.23 אירו. זה לא אומר שהצרכנים בארה"ב ובאירופה מרוצים מכך. באינטרנט ניתן למצוא שפע של תלונות על העמלות האלה - גם מעבר לים.