קפלן: יולדת קיבלה תרופה ללא הסכמה - והתינוקת מתה
על פי כתב התביעה, במקרה שאירע לפני כשנתיים, הגיעה היולדת לחדר הלידה בשבוע ה-39 להריונה עם צירים וקיבלה פיטוצין ללא הסכמתה. כתוצאה מכך רחמה של האישה נקרע והתינוקת הוצאה כשהיא סובלת מפגיעה רב מערכתית ונפטרה אחרי יומיים. ביה"ח: "תגובתנו תימסר בבית המשפט"
תביעה: ליולדת ניתן פיטוצין (הורמון שגורם לרחם להתכווץ ומשמש כטיפול מזרז לידה) ללא הסכמה. הרחם לא עמד בצירים העוצמתיים ונקרע והתינוקת נפטרה. התביעה הוגשה באמצעות עו"ד שירי לידאי ממשרד עו"ד שי פרויירינג, לבית המשפט המחוזי בתל אביב, נגד שירותי בריאות כללית.
על פי כתב התביעה לפני כשנתיים וחצי הגיעה היולדת לחדר המיון של בית החולים קפלן, עם הופעת הצירים כשהיא בשבוע ה-39 להריונה. היא אושפזה ובלי כל סיבה וללא הסכמתה החלו במתן פיטוצין. זאת למרות שלא קדם דיון רפואי כנדרש ולא ניתנה הוראת רופא למתן התרופה.
למרות שהצירים היו עוצמתיים הועלה מינון הפיטוצין פעמיים, וזאת מבלי שהעריכו את גובה הראש של התינוקת. על הרחם הופעלו לחצים אדירים שגרמו לחסימת כלי דם המספקים חמצן לעובר, ובהמשך לא עמד הרחם בפרץ ונקרע.
הצוות הרפואי לא זיהה במועד את התסמינים לקרע ברחם ועל כן איחר בחילוץ התינוקת מהרחם. כשחולצה היא סבלה מפגיעה רב מערכתית כתוצאה מחסר חמצן ונפטרה לאחר יומיים.
"תרופה מסוכנת שעלולה לחסום כלי דם"
לכתב התביעה צורפה חוות דעת של מומחה ברפואת נשים. "לצד יתרונות הפיטוצין", נכתב "הרי שהיא תרופה פוטנטית במיוחד ועל כן היא מסוכנת, וזאת במיוחד באותם מקרים בהם היא ניתנת בחוסר זהירות או כלל שלא לצורך. מקור הסכנה הוא בעובדה שהפיטוצין עלולה במקרים אלה לגרום לגירוי יתר עוצמתי של הרחם, שבמהלכו נלחצים ונחסמים כל הדם המספקים חמצן לשיליה. מצב זה עלול לגרום לתשניק עוברי".
בכתב התביעה מציינים כי למרות שהצירים של התובעת היו סדירים, החלו אט אט להגביר את מינון מתן הפיטוצין ללא כל סיבה. זאת כשבינתיים, ראש העובר לא התקדם במורד האגן. שימוש בפיטוצין במצב שכזה מסוכן מאוד, שכן התכווצות עזה של הרחם בלי יכולת תנועה מטה של העובר עלולה לגרום לקרע של שריר הרחם.
אם לא די בכך, בבדיקה שנערכה הרופאה התורנית החלה ללחוץ על בטנה של היולדת למרות שהתלוננה על כאבים חזקים וחריגים. השילוב של פיטוצין והלחץ על בטנה אף גרמו ליולדת להקאות מרובות. הרחם לא עמד במינון הפיטוצין ונקרע. "התוצאה החמורה של לידה זו נבעה מקרע של הרחם, וזאת עקב שימוש בלתי זהיר ולא לפי ההנחיות של פיטוצין", נכתב בחוות דעת המומחה.
במוניטור נעלם רישום הצירים, תופעה המופיעה במקרי קרקע של הרחם, ובמקביל הופיעו גם שינויים מדאיגים בדופק העובר. למרות זאת לא הייתה מעורבות בטיפול מצידו של איש מהרופאים. רק כעבור כשעתיים ביצעו ניתוח קיסרי חירום, והתינוקת הועברה במצב קשה בפגייה לאחר החייאה. כעבור יומיים של מאבק על חייה היא נפטרה.
מבית החולים "קפלן" נמסר: "כתב התביעה טרם הגיע למרכז הרפואי. לכשיגיע ילמד על ידי היועצים המשפטיים ותגובתנו תימסר בבית המשפט".