8 ילדים נרצחו בחודש: "לילד הבא אין יותר זמן להמתין"
ארבע בנות בירושלים, בן 5 בעכו, שלושה ילדים במגדל: שתי אמהות ואב רצחו את הילדים, ובמועצה לשלום הילד מלינים על אי אימוץ המלצות שהוגשו ב-2010 כדי להיאבק בתופעה המחרידה: "שבע שנים - הרבה מעבר לזמן סביר לקידום חקיקה שיכולה להציל חיים של ילד"
"לילד הבא אין יותר זמן להמתין". כך אומרת מנכ"לית המועצה לשלום הילד, עו"ד ורד וינדמן, בהתייחס להודעת משרד הרווחה על גיבוש הצעת חוק לצמצום מקרי רצח של ילדים בידי הוריהם. נציגי משרד הרווחה מסרו החודש כי הצעת החוק נמצאת בשלבי גיבוש אחרונים, זאת בחלוף שבע שנים מאז שוועדה שהוקמה כדי להילחם בתופעה הגישה את מסקנותיה.
עדיין לא ידוע אם היה ניתן למנוע את הטרגדיה במגדל, שבה דור כרסנטי נרצחה לפי החשד על-ידי בעלה, יחד עם שני ילדיהם בנימין ויוסף ועם בן השכנים נחמן עתיה, ואם היו סימני אזהרה שלא הועברו כראוי בין הרשויות.
יחד עם זאת, שרשרת מעשי הרצח האחרונים של ילדים בידי הוריהם בחודש האחרון שמו על השולחן את הזנחת המלצות ועדת וינטר, שהוקמה אחרי רצח רוז פיזם, והגישה את מסקנותיה כבר ב-2010. עד היום, שבע שנים מאז סיימה הוועדה את עבודתה, משרד הרווחה לא אימץ את המסקנות, שעיקרן נגעו לשיתוף פעולה בין הרשויות וזיהוי נורות אזהרה.
מנתוני המועצה לשלום הילד עולה כי בשנים 2015-2008 מתו 44 ילדים בתוך המשפחה, ו-25 נרצחו בידי הורה - יותר ממחצית האירועים. ב-44% מהמקרים הרוצח היה האב ובכ-30% הייתה זו האם.
ב-2017 לבדה נרצחו שבעה ילדים על-ידי בן משפחתם, כך על פי החשד. ארבע בנות נרצחו על ידי אמם בירושלים, בן 5 נרצח בעכו - ככל הנראה גם כן על ידי אמו שאף היא שמה קץ לחייה, ושלושה ילדים נרצחו אתמול במגדל, מהם אחד שאינו בן משפחה. במועצה ביקשו להדגיש שמדובר בתופעה חוצת מגזרים ואוכלוסיות.
בעקבות הטרגדיה בירושלים שבה, על פי החשד, רצחה אם את ארבע בנותיה ושמה קץ לחייה, הודיע משרד הרווחה על גיבוש הצעת חוק לצמצום מקרי רצח של ילדים בידי הוריהם. בדיון שנערך לאחר הטרגדיה בירושלים בוועדה לזכויות הילד של הכנסת, ושבו הוצגה הצעת החוק שגובשה בשיתוף יו"ר הוועדה ח"כ יפעת שאשא ביטון, ציינה איריס פלורנטין, סמנכ"לית משרד הרווחה, כי זו כבר אושרה ע"י המשרדים הרלוונטיים.
"החוק יקיים פלטפורמה ייעודית ברשות המקומית עם נציגים להם יוכל לדווח כל אחד מהגורמים הבא במגע עם הילדים, וכן יהיה נציג רלוונטי בכל משרד שיהיה אחראי על ההגנה ויוכל לייעץ בכל פנייה של גורם אחר בשרשרת - כך תינתן לנו תמונה שלמה. מטרת החוק היא לחבר בין כל אנשי המקצוע בפלטפורמה אחת כך שתיתנן לנו התמונה השלמה. העלות המתוכננת היא 27 מיליון לשנה", אמרה פלורנטין.
לדברי עו"ד וינדמן, שבע שנים ארוכות מידי חלפו מאז שוועדה שמינה שר הרווחה דאז הגישה המלצותיה כיצד למנוע את הרצח הבא: "שבע שנים שבהן היה די והותר זמן להסיר את המחסומים שמונעים מהגורמים המטפלים לשתף זה את זה במידע שעשוי להציל חיים. שבע שנים הם הרבה מעבר לזמן סביר לקידום חקיקה, ודאי כזו שיכולה להציל חייו של ילד שאין לו כל דרך להגן את עצמו. שבע שנים שבהן יישום ההמלצות נופל בין הכיסאות".