שתף קטע נבחר
 

להיות זכיין בישראל: "לנו רק נשאר לתת הצגה"

הזכיינות מקנה לאדם שימוש במותג מוכר לצורך פתיחת עסק, ומאפשרת לפעול בחופשיות עם גב כלכלי. "אתה מקבל פלטפורמה קיימת, אבל צריך לשלם על זה כסף", מעידים הזכיינים. עו"ד מומחה מזהיר: "בישראל אין חקיקה בתחום, מומלץ לבדוק את העסק טרם החתימה על חוזה"

זכיינות היא מודל עסקי המאפשר לאדם לקבל לידיו את הזכות להשתמש במאפיינים של רשת מסויימת, בתמורה לאחוזים מהרווחים. זכיינים מספרים כי מדובר ב"טוב מכל העולמות", אך למרות היתרונות קיימת עמימות משפטית בנושא. 

 

כתבות נוספות בערוץ הקריירה

עסקים עם מדינות אויב: "בלי פוליטיקה"

הנשים שעזבו משרת חלומות ויצאו לעצמאות

לא רק תיאוריה: הלימודים שיסדרו לכם עבודה

 

לאחר שעבדה במשך שנים ארוכות כשכירה בתחום הפיננסים, זכיינית רשת "קפה לנדוור" בבנימינה, עידית גבעוני, הגיעה לזכיינות באמצע החיים. "התחשק לי משהו עם קצת יותר נשמה, יותר בידיים שלי, רציתי לייצר לעצמי ממלכה.

 

"ההתנסות הראשונה הייתה ברשת של מעדניות, שם עבדתי כשבע שנים. לפני שנתיים גיסי פנה אלי עם ההצעה של לנדוור, מעולם לא ישבתי שם לפני שפתחתי סניף, אני פחות טיפוס של בתי קפה".

 

"אני מתעסקת בניהול, לא בונה מנות כמו השף. אני גאה לומר שאני אחראית על הפרנסה של 35 איש. התפקיד שלי הוא לקחת את המוצר ולדעת להעביר אותו עם השירות הנכון".

עידית גבעוני (באדיבות עידית גבעוני) (באדיבות עידית גבעוני)
עידית גבעוני(באדיבות עידית גבעוני)

את חושבת שתשארי בתחום?

"כשאתה שכיר המשכורת נכנסת בסוף החודש, אבל אני אוהבת את המתח כיוון שהדברים תלויים בי, ובסוף אני מצליחה לעשות עבודה הרבה יותר טובה בשילוב קריירה ואמהות. חברות שלי, שהן שכירות, לא אוספות את הילדים בארבע ואני כן, יש כאן חירות שקוסמת לי".

  

"אתה מקבל פלטפורמה קיימת"

בדומה לגבעוני, גם תמר קינן איוס לא החלה את הקריירה בתחום העסקים. "למדתי גרפיקה ועבדתי במשך חמש שנים במחלקת הגרפיקה של חדשות ערוץ 2, בעבודה נחשבת, אבל כבר אז ידעתי שאני לא הולכת לעשות גרפיקה כל החיים שלי, זה התחיל לשעמם אותי".

תמר קינן איוס ()
תמר קינן איוס

בן זוגה של קינן איוס הגיע עם הצעה להיכנס כשותפים יחד עם חברים בסניף "אניס" - רשת לחנויות טבע, ומאוחר יותר השנים קנו את כלל הזכיון. בעשר השנים האחרונות היא המנהלת ומעידה כי "אני כלל לא מגיעה מניהול, אלא מאמנות, והמעבר לא היה פשוט. יש בזכיינות יתרונות וחסרונות - היתרונות שאתה מקבל פלטפורמה קיימת, עם יחסי עבודה של ספקים ותנאים הרבה יותר טובים מאשר עסק עצמאי מתחיל, ויש לך רשת טובה מאחוריך. החסרון, שתמורת כל אלה אתה משלם כסף".

 

גם היא לא רואה עצמה חוזרת לעבודה כשכירה, אך בשנים האחרונות "נכנסה לזה לגמרי", לדבריה, למדה רפואה אלטרנטיבית וחולמת לפתוח קליניקה משלה.

 

"לנו רק נשאר לתת הצגה"

לעומתה, אמיר עטר התחיל להיות זכיין בגיל צעיר במיוחד - 24. "הייתי מנהל סניף של 'קפה הלל' בגבעת שמואל ואכלתי מדי פעם בסניף של רשת 'פלאפל בריבוע', המנהל של הרשת היה אוכל אצלי בבית הקפה וסיפר לי על הרשת והמבנה. בהתחלה לא התלהבתי מרעיון הזכיינות בגיל צעיר, לא היה לי את הכסף להשקעה כזו, לכן הצעתי שיקבע עם ההורים שלי, ויסביר להם את הכול". לאחר שהוריו העניקו לו את ברכת הדרך, עטר החל לנהל את סניף הרשת ברמת השרון, תפקיד אותו הוא ממלא בשמונה השנים האחרונות.

 

אמיר עטר (באדיבות אמיר עטר) (באדיבות אמיר עטר)
אמיר עטר(באדיבות אמיר עטר)
 

"בגיל 24 לא ידעתי כלום חוץ מלטרוף את העבודה והלקוחות, משבע בבוקר ועד סגירה, היום כשיש לי שני ילדים אני חושב אחרת. היתרון ברשת הוא להיות עצמאי, אבל זה גם סוג של חממה. מייצרים בשבילנו את הטעם והאיכות ולנו רק נשאר לתת את ההצגה".

 

גלעד לביא היה בעברו משווק דירות ולפני כשנה וחצי החליט להפוך לזכיין של רשת "בורגראנץ'" בקניון השרון בנתניה. "שמעתי על שיתוף הפעולה המתגבש של בורגראנץ' וקופיקס (פתיחת סניף 'קופיקס' בצמוד לבורגראנץ'- נ"י) והתלהבתי, הבנתי שאני יכול להיות הזכיין הראשון של שירים את הכפפה, אני והשותף, אמנון אריאלי, התחלנו לתכנן את הסניף.

היו חששות מלהיות עצמאי? 

"תמיד יש חששות אבל מאוד האמנו במותגים, במודל העסקי וברושם שקיבלנו מהבעלים. למותגים חזקים כאילו יש גב כלכלי ולוגיסטי והוא מה שמשרה לנו את הביטחון. לאחר מכן גם פתחנו עם בורגראנץ' סניף נוסף בעיר ואנו רק במגמת גדילה".

 

עו"ד גיא קולן, המתמחה בזכיינות, מסביר: "בישראל אין חקיקה שמסדירה את היחסים בין מזכים וזכיינים, וכפועל יוצא גם אין הגדרה משפטית לנושא. למעשה, מדובר במודל עסקי, לפיו משכפלים את רעיון מכירת הקניין הרוחני לזכיינים כיחידות ניהול עצמאיות שמפוקחות על ידי הרשת. חוזה הזכיינות בין שני הצדדים הוא לב היחסים, וחשוב לזכור שמדובר ב'חתונה לטווח ארוך'". 

עו"ד גיא קולן ()
עו"ד גיא קולן
 

עו"ד קולן מוסיף כי "כזכיינים חשוב לדבר עם זכיינים אחרים, להבין האם המודל מתאים לאותו העסק. בנוסף, מומלץ להיעזר באנשי מקצוע המתמחים בתחום ולשוחח עם ספקים או בעלי עסקים שעובדים עם הרשת, כדי להתרשם מהן היכולות הפיננסיות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים