אין כניסה לארה"ב למדליסט האולימפי: "בורות של טראמפ"
מו פראח זכה בארבע מדליות זהב במשחקי לונדון 2012 וריו 2016 ונחשב לרץ הבריטי המצליח ביותר. אלא שכעת אסור לו להיכנס לארה"ב משום שנולד בסומליה, אחת משבע מדינות מוסלמיות שברשימה השחורה של נשיא ארה"ב: "מטריד מאוד שאצטרך לומר לילדים שלי שאבא לא יכול להגיע הביתה"
המדליסט האולימפי הבריטי מו פראח תקף היום (יום א') את החלטת נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ לאסור כניסת אזרחים משבע מדינות מוסלמיות, ואמר שהיא מגיעה "ממקום של בורות ודעה קדומה". לדבריו, המדיניות האמריקנית החדשה תהפוך אותו ל"זר" בארה"ב, מדינה שבה הוא מתאמן וגר עם משפחתו.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
פראח נולד בסומליה, אחת משבע מדינות שעל אזרחיהן נאסרה הכניסה לארה"ב. שש המדינות האחרות הן: סוריה, עיראק, איראן, סודן, לוב ותימן. הוא נחשב לספורטאי המסלול המצליח ביותר בבריטניה לאחר שזכה במדליית זהב בריצות ל-5,000 מטרים ועשרת אלפים מטרים באולימפיאדת לונדון ב-2012, חזר על אותו הישג באולימפיאדת ריו ב-2016 וכן באליפויות העולם ב-2013 ו-2015.
מתאמן בארה"ב ומשלם מסים
האתלט בן ה-31 מתגורר באזור פורטלנד בשש השנים האחרונות, מקום שבו שלדבריו הוא עבד קשה מאוד באימונים, שילם את המסים שנדרשו ממנו וגידל את ארבעת ילדיו. "זה מטריד מאוד שאצטרך לומר לילדים שלי שאבא לא יכול להגיע הביתה - להסביר מדוע הנשיא הוציא לפועל מדיניות שמגיעה ממקום של בורות ודעה קדומה", אמר פראח.
הצו הנשיאותי שפרסם טראמפ ביום שישי, נזכיר, ימנע בשלושת החודשים הקרובים את כניסתם של בעלי דרכונים של שבע מדינות עם רוב מוסלמי. לבעלי אשרות כניסה מסוגים מסוימים יותר באופן חריג להיכנס, בכלל זה דיפלומטים באו"ם. הצו של טראמפ קובע כי למשך ארבעת החודשים הקרובים תיעצר זמנית - אך באופן מוחלט - כניסת פליטים, כדי שהממשל האמריקני יבדוק אם יש צורך בשינוי תהליך הסינון שלהם. הרשויות בארה"ב יוכלו להכריז על מקרים ספציפיים של פליטים כמקרים חריגים.
ממשל טראמפ טוען שהצעד הדרמטי נחוץ כדי להגן על האמריקנים ולתת לגורמי הביטחון בארה"ב זמן לגבש מדיניות הגירה חדשה.
פראח אמר שהוא היה גאה לייצג את בריטניה ולקבל את עיטור האבירות מהמלכה אליזבת השנייה בתחילת השנה. "הסיפור שלי הוא דוגמה למה שיכול לקרות שמנהלים מדיניות של חמלה והבנה, ולא של שנאה ובידוד", הוא אמר.
הצו שפרסם טראמפ יוצר מתיחות גלויה בין וושינגטון לבין בעלות בריתה החשובות ביותר באירופה ובין מדינות רבות אחרות בעולם. קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל מתחה בצהריים ביקורת חריפה על הצעד השנוי במחלוקת של הנשיא האמריקני החדש, שגורם מאז אתמול למעצרם של נוסעים מוסלמים חפים מפשע בנמלי תעופה בארה"ב ולמניעת עלייה של נוסעים בעלי אשרת כניסה למטוסים שאמורים לקחת אותם לארה"ב. אחר הצהריים הגיב טראמפ על הביקורת וכתב בטוויטר: "המדינה שלנו זקוקה לגבולות חזקים ולבדיקות קפדניות למי שרוצה להיכנס אליה, ועכשיו! תראו מה קורה בכל רחבי אירופה - העולם בבלגן נוראי!".
גם ראש ממשלת בריטניה, תרזה מיי, שרק שלשום נפגשה עם טראמפ, הבהירה כי היא מתנגדת לאיסור שהטיל. הדובר שלה פרסם הבוקר הודעה שבה נכתב: "מדיניות ההגירה בארה"ב היא עניינו של הממשל האמריקני כפי שמדיניות ההגירה בבריטניה צריכה להיקבע על-ידי ממשלתנו. עם זאת, איננו מסכימים עם גישה מהסוג הזה, ולא זו הגישה שננקוט. אנחנו בוחנים את הצו הנשיאותי החדש כדי לראות מה משמעותו ואילו השלכות משפטיות יש לו, ובמיוחד כדי להבין מהי השפעתו על אזרחים בריטים. אם יהיו השלכות על אזרחים בריטים ברור שנעלה את העניין לפני הממשל האמריקני".
משרד החוץ של סודן זימן את מיופה הכוח בשגרירות האמריקנית לשיחה בעקבות החלטת טראמפ למנוע מאזרחי המדינה להיכנס לארה"ב.