היועמ"ש לנתניהו: לא אגן בבג"ץ על חוק ההסדרה
פרסום ראשון: היועץ מנדלבליט הודיע לרה"מ כי לא יגן על החוק אם יאושר במליאה כי לדבריו אינו חוקתי ועלול להוביל להגשת תביעה נגד ישראל בהאג. תושבי עמונה הודיעו כי הם מחויבים לפינוי לא אלים - ולכן מנדלבליט יגן על מתווה עמונה בבג"ץ
היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, הודיע אמש (א') לראש הממשלה, בנימין נתניהו, כי לא יגן על חוק ההסדרה אם יעבור מחר במליאת הכנסת. כך נודע ל-ynet.
כמו כן, מנדלבליט הודיע לדרג המדיני שבעקבות הודעת תושבי עמונה כי הם חוזרים בהם מהודעתם שיתפנו מהמאחז בדרכי שלום, הוא לא ייצג את המדינה בעתירה הנדונה בבג"ץ בנושא פינוי עמונה - אלא אם תושבי עמונה יחזרו בהם מהודעתם. בעקבות זאת, פרסמו תושבי עמונה מכתב שלפיו הם מחויבים לפינוי בדרכי שלום, "וללא כל אלימות, עימות או התנגדות".
גורמים במשרד המשפטים אמרו כי לאחר קבלת אותה הבהרה מהתושבים, יגן מנדלבליט בבג"ץ על מתווה עמונה, והתשובה לבג"ץ תוגש היום בצהריים.
במכתב כתבו תושבי עמונה כי במכתבם הקודם "הבענו אכזבה מהתנהלות המדינה בכל הנוגע לקידום מתווה נכסי נפקדים, שיאפשר את השארת עמונה על ההר. על פי ההסכם, המדינה התחייבה לפעול באופן מיידי כדי להביא לכך שיוקמו 52 מבנים על ההר עבור תושבי עמונה. מימוש המתווה התעכב, ולכן הבענו אכזבה וחשש מהפרת ההסכם. למרות אכזבתנו זו, ועל אף דברים שנאמרו השבוע, ברור שאנחנו מחוייבים לקדם את התחייבותנו הבלתי מותנית לבג"ץ מהחודש שעבר,. ללא קשר לכך, אנו ממשיכים לצפות שהמדינה תמשיך ותפעל ליישום המתווה במהירות האפשרית".
לאורך כל יום האתמול התקיימו בלשכת היועץ דיונים קדחתיים בשתי הסוגיות הללו בהשתתפות של גורמי ביטחון, צבא ומשפט. בנוגע לחוק ההסדרה, מנדלבליט סבור כי החוק אינו חוקתי, גם לאחר התיקונים שעבר בתהליך החקיקה בכנסת. היועמ"ש הביע חשש שהחוק יזרז את הבדיקה המקדימה שמתנהלת כיום נגד יישראל בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג. מנדלבליט סבור כי בעקבות החוק הבדיקה, שעוסקת בהתנהלות ישראל בהתנחלויות, עלולה להפוך לתביעה.
שלשום הנחה נתניהו את יו"ר הקואליציה, דוד ביטן, להביא עוד השבוע לאישור הכנסת את חוק ההסדרה בקריאה שנייה ושלישית. במהלך פגישה שנערכה במוצאי השבת בין ראש הסגל בלשכת ראש הממשלה, יואב הורביץ, לבין תושבי עפרה הוא עדכן אותם בכך שנתניהו נחוש לקדם את החוק והוסיף כי במקביל ראש הממשלה הנחה לקדם בניית 68 יחידות דיור בעפרה, כדי לתת פתרון למשפחות שאמורות להתפנות מבתיהן.
הבוקר תתכנס ועדת חוקה חוק ומשפט של הכנסת לדיון בהצעת החוק והצבעה לקריאה שנייה ושלישית. בעקבות הפגישה בין הורביץ, מזכיר הממשלה צחי ברוורמן ואנשי עפרה החליטה הנהגת עפרה לעכב בכמה ימים את שביתת הרעב המתוכננת שהייתה אמורה להתחיל אתמול בבוקר.
"פינוי רק במצב של הסכם עתידי"
החוק המקורי, שיזמו חברי הכנסת שולי מועלם רפאלי ובצלאל סמוטריץ' מ"הבית היהודי", נועד להסדיר את מעמדם של היישובים היהודיים ביהודה ושומרון, בהם עמונה ועפרה שתושביהם אמורים להתפנות מבתיהם בעקבות החלטת בג"ץ. החוק מבקש לקבוע כי תושבים שבנו את ביתם על קרקע מעבר לקו הירוק בעידוד או תמיכת המדינה לא יפונו, והבעלים החוקיים של הקרקע יקבלו פיצוי כספי תמורתה. פינוי, הובהר בהצעה, יתאפשר רק במצב של הסכם עתידי.
בדברי ההסבר להצעה נכתב: "מטרת הצעת החוק היא לאפשר את הסדרתם של יישובים ביהודה ושומרון שנבנו או הורחבו ללא הליך תכנון מסודר על ידי אזרחים ישראלים בתום לב, או שהמדינה הייתה שותפה בהקמתם ובבנייתם. הריסה של מבנים ומתקנים ביישובים ישראליים כאלה משמעותה פגיעה קשה במי שמתגורר בהם".
באופן הזה, טוענים יוזמי החוק, הם מאזנים בין פגיעה במי שהתיישבו על הקרקע בסיוע ועידוד המדינה לבין הפגיעה בקניינם של הבעלים הרשומים של קרקע מוסדרת. "הצעת החוק מכירה בצורך להסדיר יישובים ושכונות, ובכך שהסדרתם היא פתרון מידתי וראוי יותר מהחרבת יישובים או בתים של עשרות ומאות בתי אב", נכתב.
למרות שהנוסח המקורי של חוק ההסדרה כלל סעיף נוסף שהפך לסעיף מריבה וביקש להסדיר בדיעבד את מעמדם של הישובים ביו"ש שלגביהם יש כבר פסק דין חלוט, כדוגמת עמונה ועפרה, הוסר הסעיף בשלבי החקיקה בשל התנגדות נחרצת של מנדלבליט וסירובו של כחלון להצביע בעד חוק עוקף בג"ץ.
הנוסח החדש איננו כולל את היישובים שלגביהם הכריע בית המשפט כי יצטרכו להתפנות. ביומיים האחרונים הגישה האופוזיציה עשרות הסתייגויות במטרה למשוך את הדיון בוועדת חוקה חוק ומשפט, ולדחות את ההצבעה.