מה גרם לזינוק של 250% בנדבקים בחיידק "שיגלה" בישראל
נתוני משרד הבריאות מראים קפיצה ניכרת במספר הנדבקים בחיידק השיגלה, הגורם לדיזנטריה ומעלה את הסיכון ללקות בדלקת קרום המוח. הסיבה המרכזית, על פי ההערכות, היא היגיינה ירודה בגני הילדים. מרבית מקרי ההדבקה: בירושלים ותל אביב
התפרצות דיזנטריה בישראל: נתוני משרד הבריאות מראים עלייה משמעותית במספר מקרי ההדבקה בחיידק שיגלה, הגורם לשלשולים ריריים דמיים (דיזנטריה) ולסכנת דלקת קרום המוח. על פי ההערכות, מרבית מקרי ההדבקה נגרמים בשל היגיינה ירודה במעונות וגני ילדים.
נתוני משרד הבריאות מראים כי בשנת 2015 סך הדיווחים על הדבקה בחיידק השיגלה הגיע ל-2,257 מקרים. סיכום שנת 2016 מראה עלייה של יותר מ-250% לכדי 6,081 מקרים. פילוח התוצאות מראה כי מרבית המקרים דווחו בירושלים, שם נרשמו 1,848 מקרים, ובתל אביב - 1,105 מקרים. סביר כי בפועל נדבקו הרבה יותר ישראלים בחיידק האלים, ורק חלק קטן מהמקרים דווח למשרד.
עדיין לא ברור מה גרם להתפרצות המגיפה בשנה האחרונה, אולם במשרד הבריאות מעריכים כי החיידק התפשט בעיקר בקרב ילדים, בגנים, קייטנות ומסגרות נוספות בהן שוהים ילדים ביחד.
במשרד הבריאות מסרו בתגובה: "אחת לכמה שנים ישנה התפרצות של המחלה. הנתונים השנה דומים לנתונים של שנת 2010. התחלואה מופיעה בעיקר בילדי הגן באמצעות מגע של הפה עם ידיים או חפצים שהיו במגע עם צואה ולא נוקו או חוטאו. ניתן לצמצם את ההדבקה על ידי הקפדה על היגיינה".
במשרד מוסיפים כי בילדים חולים יש לטפל בבית ולהחזיר לגן או למעון רק יומיים לאחר שהבריאו. את המקום בו שהה הילד החולה, כולל כלי אוכל, צעצועים, סיר ובגדים שבהם השתמש יש לחטא. אין לשלוח ילד חולה לגן או קייטנה כדי למנוע הידבקות של שאר הילדים.
שיגלה: מחום, הקאות ושלשולים, ועד סכנת פגיעה מוחית
החיידק שיגלה שייך למשפחת החיידקים "גרם שליליים". הוא מדביק בעיקר בעיקר במזג אוויר לח או גשום. אף שמרבית מקרי ההדבקה מתרחשים דווקא במבוגרים, הרי שהחיידק גורם למחלה קשה במיוחד לפעוטות מתחת לגיל חמש. הדבקה בחצי השנה הראשונה לחיים היא נדירה, מסיבות שאינן ברורות.
החיידק האלים הזה עובר לרוב דרך מזון ומים מזוהמים, אולם מרבית מקרי ההדבקה מתרחשים דווקא במגע בין בני אדם. זו הסיבה שהטיפול העיקרי הוא דווקא מניעתי באמצעות היגיינה מקסימלית לפני ארוחות ואחרי ביקור בשירותים.
לאחר ההדבקה שוכן החיידק בתקופת דגירה שנעה בין 12 שעות למספר ימים, לפני שהוא נותן את אותותיו. סימני המחלה כוללים כאבי בטן, חום גבוה, הקאות, אובדן תיאבון, חולשה וכאבים בהטלת צואה. סימן ההיכר המרכזי של המחלה הוא שלשול מימי תחילה, שהופך לדמי-רירי.
הסכנה המרכזית מהדבקה בחיידק היא פגיעה במערכת העצבים, שגורמת לכאבי ראש, עייפות, בילבול, קשיון עורפי (קושי בקירוב הסנטר לקדמת חזה), הזיות ופרכוסים. סיבוך נוסף שכיח הרבה יותר כתוצאה מהדבקה בחיידק הוא התייבשות.
אבחון החיידק מתבצע באמצעות דגימת צואה הנשלחת למעבדה לתרבית. במקרה של נוכחות החיידק שיגלה, מתקבלת התשובה בתוך כשלושה ימים.
הטיפול המרכזי במחלת השיגלה הוא באמצעות שתייה מרובה הכוללת סוכרים ומלחים. אם מדובר בתינוק או פעוט, ימליץ הרופא על תמיסת אלקטרוליטים ("מינרלי", "אלקטרורייס" ואחרים) בנוסף לתזונה הרגילה של התינוק. תמיסה כזו מחזירה לגוף מלחים כמו נתרן ואשלגן, כמו גם גלוקוז.
אף שחלק מהרשויות בעולם ממליצות להימנע מתחילת טיפול אנטיביוטי מחשש ליצירת זנים עמידים, הרי שהגישה המקובלת כיום היא דווקא להתחיל בטיפול אנטיביוטי אצל אלה שאצלם קיים חשד להימצאות החיידק שיגלה, בעיקר מפני החשש מהפגיעה במערכת העצבים. הטיפול המקובל בארץ הוא באנטיביוטיקה "רוצפין", הניתנת לתוך הווריד או בזריקה לתוך השריר, או בתרופה "אזיתרומיצין" (אזניל בסירופ או זטו בטבליות) למשך 5 ימים.
מה לעשות בינתיים?
אם החולה במצב כללי טוב, יש להקפיד על שתייה מרובה של 8 כוסות נוזלים ביממה. סימני התייבשות כוללים ריריות פה יבשות, בכי ללא דמעות, אי מתן שתן מעל 10 שעות והידרדרות כללית במצב ההכרה.
במקרה שהופיעו שלשולים דמיים או ריריים, יש לפנות לרופא בקופת החולים לצורך שליחת תרבית צואה. על פי בדיקת הרופא, יוחלט האם להתחיל בטיפול אנטיביוטי או להמתין לתוצאות המעבדה.
החיידק שיגלה עובר בקלות רבה מאוד מאדם לאדם, ועלול לעבור גם מתינוק לאדם מבוגר באמצעות מגע קל. היגיינה מקסימלית היא אמצעי המניעה המרכזי. יש לשטוף ידיים היטב לפני ארוחה, להימנע משימוש בכלים משותפים ולשטוף ידיים היטב, עדיף בסבון אנטי בקטריאלי לאחר הביקור בשירותים. זכרו שגם מגע בידית דלת השירותים או ניגוב במגבת משותפת עלול להעביר את החיידק מאדם לאדם.
צפו: כך "בן הדוד" סלמונלה חודר לגוף