על חשבוננו: פנסיות רטרואקטיביות בסך של 15 מיליון שקל לראשי ערים
בניגוד לעמדת משרד המשפטים, אישרה ו' הפנים של הכנסת רטרואקטיבית פנסיות לא חוקיות עבור 5-7 ראשי ערים וסגנים שפרשו לפני גיל 45. אתמול חשף "כלכליסט" כי מחדל התשלומים התגלה ב-2005 ונמשך עד היום
הוועדה בראשות ח"כ דוד אמסלם (ליכוד) אישרה את בקשת שר הפנים לתקן רטרואקטיבית החלטה לפיה נבחרי ציבור שפרשו לפני גיל 45 , יקבלו קצבה גם אם חדלו לכהן לפני נובמבר 1998. על פי המידע שנמסר על יד משרד הפנים מדובר ב-5-7 אנשים שגמלתם אושרה בטעות, למרות שהחוק תוקן כמה חודשים לאחר פרישתם.
אתמול חשף כלכליסט את העובדה שבמשך 18 שנים משלמות חמש רשויות מקומיות בניגוד לחוק פנסיה לנבחרים לשעבר (ראשי ערים וסגנים) שאינם זכאים להן. העלות האקטוארית של התשלום לכל אחד מהם מוערכת ב-3 מיליון שקלים וביחד בכ-15 מיליון. המחדל התגלה כבר ב-2005. למרות זאת התשלומים נמשכים עד היום. ב-2012 הגדיר יו"ר הועדה אז את הפרשה כרשלנות חמורה ביותר ודרש להעמיד לדין את האחראים. נציג האוצר אמר שזו "טעות נוראה".
השנה ביקש שר הפנים אריה דרעי בפעם השלישית במספר להכשיר את התשלום רטרואקטיבית. ח"כ יעל גרמן מיש עתיד, שהתנגדה לאישור אמרה בתגובה ש"אישור הפנסיות בניגוד לעמדת היועץ המשפטי הוא שחיתות לאור היום. מישהו רוצה ביקרם. לוקחים מהציבור ונותנים לאדם פרטי".
נציג משרד המשפטים בדיון, הביע התנגדות לתיקון והסביר כי "המשרד אינו בעד חקיקה רטרואקטיבית".
"צריך ללכת עם הצדק ולא עם הדין", אמר מנגד יו"ר הוועדה אמסלם. הוא הסביר כי "ב-98 הוסדרה החקיקה. מה שקרה בין 96 ל-98 היה הליך לא פורמלי שיש בו היגיון. הנבחרים שלא נבחרו שנית והיו תחת גיל 45 לא דרשו פיצויים. הם חיכו לפחות 6 שנים עד גיל 45. יש הבחנה בין עובד חדש לעובד שתוך כדי שירות שינו לו את הכללים. המדינה שילמה להם כי זה מה שדיברו איתם. הם לא קיבלו פיצויים וחיכו שנים. הייתה טעות ואנחנו באים לתקן אותה".