אח הקצין ממוצא אתיופי שהוכה בידי שוטר: "הצדק יצא לאור"
במשפחת פיקדה קיבלו בסיפוק רב את הודעת היועץ המשפטי לממשלה, על כך שהוא שוקל לפתוח את תיק החקירה נגד השוטר שצולם מכה את בן המשפחה הקצין. אחיו של דמאס: "ההחלטה של היועמ"ש הקודם הייתה הזויה". פרקליטתו של השוטר: "אין לנו ספק שהתיק לא ייפתח מחדש"
"אני כל כך שמח לקבל את הבשורה המשמחת הזאת, זאת החלטה מבורכת שהצדק יצא לאור", כך אמר הערב (יום ב') דרבה פיקדה בתגובה להודעת היועץ המשפטי לממשלה כי הוא שוקל לפתוח מחדש את תיק החקירה נגד השוטר שתועד מכה את אחיו, קצין צה"ל דמאס פיקדה. התיעוד של האלימות שיוחסה לשוטר כלפי החייל ממוצא אתיופי הצית את המחאה של בני העדה באפריל 2015.
היועץ המשפטי אביחי מנדלבליט מסר את התייחסותו בנושא במסגרת עתירה שהוגשה לבג"ץ נגד החלטת קודמו בתפקיד, עו"ד יהודה וינשטיין, לסגור את תיק החקירה נגד השוטר. מנדלבליט הסביר כי הוא שוקל לפתוח מחדש את התיק, בכפוף לשמיעת טיעוני השוטר בטרם תתקבל החלטה סופית בעניין, משתי סיבות עיקריות.
"בחינה מחודשת של הדברים העלתה כי נפלו אי-דיוקים מסוימים באופן שבו תוארה השתלשלות האירוע בהחלטת היועץ המשפטי לממשלה הקודם", כתב מנדלבליט בהחלטתו. "ראשית נמצא כי הפעלת הכוח באירוע לא החלה בדחיפה של פיקדה את השוטר אלא בדחיפת השוטר את פיקדה ואת אופניו".
עוד כתב היועץ כי "הפעלת הכוח מצד השוטר באה בעקבות דברים שאמר פיקדה לו ולא בעקבות דחיפה מצד החייל. הסיבה השנייה היא שאף שהשוטר הפעיל לכאורה כוח בעוצמה שלא הייתה נדרשת, הרי שלא ננקט נגדו כל צעד בגין כך, אף לא במישור המשמעתי במשטרה".
"זה ישנה את כל המקרים שהוסתרו"
בשיחה עם ynet ציין האח דרבה כי "ההחלטה של היועמ"ש הקודם הייתה הזויה, מנוגדת למה שקרה בשטח וסתרה את מה שראו במצלמות. היועמ"ש הקודם ציין שהחייל אשם ושהוא תקף את השוטר והפריע בעבודה שלהם. לעומת זאת, היועמ"ש החדש נכנס לתפקיד וראה לנכון להחליט החלטה נכונה, החלטה שבאמת תשנה את כל המקרים שהוסתרו עד עכשיו. ההודעה מהיום משמחת לא רק את המשפחה, אלא את כל העדה".
אחיו של החייל אמר עוד כי "מה שקרה היה עבורנו ממש מתסכל, כעסנו אז מאוד. מה יש יותר לראות ממה שרואים בסרטון? הכול מתועד 'אחד על אחד'. אני לא יודע אם ערכו את הסרטון, אבל רואים הכול והחליטו למרות זאת על החלטה אחרת ממה שרואים. אני ואחי מדברים המון, ובמיוחד בנושא הזה. זאת החלטה משמחת ונכונה שתוציא לאור את הדברים שנוגעים לקרב של העדה".
עו"ד אייל אבולפיה, שמייצג את הקצין פיקדה, אמר בתגובה: "זאת החלטה חסרת תקדים. כמובן שהודעתי לדמאס והוא הגיב בשמחה ונחת רוח, במין אנחת רווחה שהצדק לבסוף יוצא לאור. בתום תהליך ארוך של מעל לשנה וחצי עם שתי פגישות אצל ויינשטיין ואחת אצל מנדלבליט אנחנו שמחים שהגיעו להחלטה נכונה, שבה הוא מעביר ביקורת על ההחלטה של היועץ הקודם וקובע למעשה שהשוטר הוא מי שהחל באלימות באירוע הזה".
הפרקליט אמר עוד כי "אני שמח כי היועץ המשפטי לממשלה קיבל את טענתי כי פיטורי השוטר אינם יכולים להחליף ענישה, מה גם שטענת השוטר בהליך אחר הייתה כי האירוע הזה אינו סיבה לפיטורים ולכן יוצא מזה שהשוטר לא נענש כלל. אנחנו מחכים בקוצר רוח להחלטה הסופית".
עו"ד אפרת נחמני בר, שמייצגת את השוטר, אמרה: "היועץ המשפטי לממשלה זימן אותנו להציג את עמדתנו בפניו ואין לנו ספק שלאחר שתיפרס בפניו התמונה המלאה - תיק החקירה לא ייפתח. החלטת היועץ הקודם לסגור את תיק החקירה היא ההחלטה המסתברת היחידה. יש להצר על כך שגורמים מסוימים הדליפו החלטת ביניים משיקולים מוזרים".
עו"ד וח"כ לשעבר פנינה תמנו שטה, ממובילי מחאת יוצאי אתיופיה 2015, הגיבה להחלטה: "אלפים ממשיכים לעקוב אחר הסיפור כמקרה בוחן למערכת, שלא למדה להסתכל על השקופים והמוחלשים. מערכת שבוחרת פעם אחר פעם לתת גב לחזק ולא לאזרח שזקוק להגנה במקרה הזה חייל בודד. המקרה של דמאס הוא מקרה בוחן למערכת כולה. הוא בחר להמשיך ולהצטיין על אף שהמערכת טרם מצאה את הדרך לעשות דין".