טראמפ הדיח את התובעת הכללית שסירבה לאכוף את מדיניות ההגירה
נשיא ארצות הברית פיטר את התובעת הכללית סאלי ייטס בעקבות מכתבה לעובדי משרד המשפטים שקרא לא לאכוף הצו שמונע כניסת מוסלמים למדינה. ייטס כתבה שלא השתכנעה כי הצו חוקי, ושלוש שעות לאחר מכן נמצא לה מחליף
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הדיח הלילה (יום ג') את התובעת הכללית, סאלי ייטס, שלוש שעות בלבד לאחר שפורסמו התבטאויותיה כלפי מדיניות ההגירה החדשה שקבע. סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה כי ייטס הורתה לפרקליטי משרד המשפטים האמריקני שלא לאכוף את הצו הנשיאותי שאוסר את כניסתם של אזרחים מ-7 מדינות מוסלמיות.
ייטס, שעבדה תחת הנשיא הקודם ברק אובמה כסגנית התובעת הכללית, מונתה לתפקיד באופן זמני בלבד לפני 11 ימים לאחר שכיהנה במשך שנתיים כסגניתה של לורטה לינץ', שנבחרה על ידי אובמה. בימים האחרונים טיפלה ייטס בתלונות הרבות שהוגשו נגד מדיניות ההגירה החדשה של טראמפ בעקבות הצו הנשיאותי שנחתם בסוף השבוע.
.@POTUS has named Dana Boente, US Attorney for the Eastern District of VA as Acting Attorney General. Sally Yates has been relieved.
— Sean Spicer (@PressSec) 31 בינואר 2017
ה"גרדיאן" הבריטי ציטט חלק ממכתבה שנשלח לעובדי המשרד, שבו כתבה ייטס: "תפקידי להבטיח כי העמדות שננקוט ייצמדו למחויבותנו לרדיפת הצדק. נכון לעכשיו, איני משוכנעת כי אכיפת הצו תואמת את חובותינו, ואיני משוכנעת כי הצו הוא חוקי".
הבית הלבן מיהר להודיע כי ייטס בגדה במשרד המשפטים בכך שסירבה לאכוף את הצו "שנועד להגן על אזרחי ארצות הברית". בהצהרה נכתב: "גברת ייטס הייתה מינוי של ממשל אובמה שהיה חלש בשמירה על הגבולות ובעניין ההגירה הבלתי-חוקית למדינה. הגיע הזמן להיות רציניים כלפי שמירה על המדינה, חידוד הנהלים כלפי אזרחים שמגיעים ממדינות מסוכנות – זה לא קיצוני. מדובר בהחלטה שקולה ונחוצה למען ביטחון המדינה".
דובר הבית הלבן שון ספייסר צייץ בחשבון הטוויטר שלו כי הנשיא טראמפ שחרר את ייטס מתפקידה ומינה במקומה את התובע הכללי של המחוז המזרחי במדינת וירג'יניה, דיינה בונט, שימלא את תפקידה עד לאישור המינוי של ג'ף סשנס, מתנגד בולט במיוחד להגירה, בבית הנבחרים האמריקני. אחרי מינויו הורה לפרקליטים במשרד המשפטים "להגן על הוראותיו החוקיות של הנשיא", והדגיש שהצו חוקי וראוי. ספייסר הוסיף כי "מינויו של סשנס מתעכב בשל סנאטורים דמוקרטים שמונעים זאת ממנו מסיבות פוליטיות בלבד".
עשרות אלפי בני אדם הפגינו בארצות הברית בעקבות האיסור, ובנמלי תעופה רבים ברחבי העולם נרשמו הפרות סדר בעקבות החלטתו של טראמפ. גם נציגי האו"ם תקפו אתמול את הצו החדש. נציב זכויות האדם של הארגון, זייד ראאד אל-חוסיין, אמר כי "מדובר בהחלטה שפלה ולא חוקית, שמפרה את חוק זכויות האדם הבינלאומי".