שתף קטע נבחר

הוכר כנכה צה"ל מאסתמה כי נהג בשירות הצבאי בהאמר

בית משפט השלום בבאר שבע החליט באחרונה להכיר בחייל צה"ל כנכה לאחר שחלה באסתמה חמורה בעקבות שירותו הצבאי כנהג האמר באזורים מלאי חול ואבק. "במשך שעות ארוכות ביום הוטחו בפניי ענני אבק וחול בלי סוף", אומר החייל, שביקש ממפקדיו להתקין מיגון מתאים ברכב אך נענה בשלילה בגלל "חוסר תקציב"

סרגיי גולבב (37) התגייס לצבא ושירת כנהג משאית בבסיס משמר הנגב בבאר שבע ולאחר מכן עבר לשרת כטבח בבסיס חיל הים באילת.

 

לאחר השחרור הוזמן גולובב לשירות מילואים של 25 ימים בבסיס סיירים הסמוך לאילת. במהלך שירות המילואים הוצע לו לחזור ולשרת בצבא קבע בתפקיד נהג רכב סיור בגבול מצרים.

 

גולובב הסכים ובין הצדדים נקבע הסדר לפיו הוא ישרת במשמרות של תשעה ימים ברציפות בבסיס, כשבכל יום הוא יבצע 8 שעות סיור ולאחר מכן ייצא לחופשה של חמישה ימים בביתו.

 

שכבות של אבק היו יורדות במקלחת. גולובב ()
שכבות של אבק היו יורדות במקלחת. גולובב

 

גולובב עבר בדיקה של ועדה רפואית שקבעה לו פרופיל 97 והוא החל לשרת בבסיס בהר שגיא, סמוך לגבול מצרים. גולובב מעולם לא עישן, איש ממשפחתו לא סבל מאסתמה ולא היו לו בעיות בחוש הטעם או הריח בעת גיוסו.

 

בעת שחזר לשירות התברר לו שהוא נאלץ לנהוג ברכב מסוג האמר פתוח ללא חלונות וגג. לדבריו, הוא נדהם לגלות את התנאים המחרידים בהם הוא נאלץ לנהוג. "החשיפה לחול ואבק הייתה ממושכת, מסיבית ועקבית. במשך שעות ארוכות ביום הוטחו בפניי ענני אבק וחול בלי סוף", סיפר גולובב, "הייתי צריך לנסוע בשטחים מדבריים, בהרים ובמקומות מלאים חול ואבק".

 

קראו גם:  

"שלחנו ילד בריא לצבא - והוא חזר בארון"

הרופא הצבאי התעלם - סרטן הופיע לחיילת

תובעים את צה"ל? 10 שלבים שצריך לדעת

 

לדבריו, הוא ונהגים אחרים פנו למפקדים פעמים רבות וביקשו מהם להתקין ברכבים חלונות קדמיים ולסגור את הגג עם גגון, אך נמסר להם שאין לכך תקציב.

 

גולובב טען כי לאחר ששב מהסיורים היה נוהג לנער את בגדיו שהיו מכוסים בשכבה עבה של אבק, ובמקלחת היה מוריד שכבות של אבק מהפנים, מהשערות, מהאוזניים ומהעיניים והיה מוציא גושים שלמים מחול שנדבק והיה חודר אפילו לפה.

 

במהלך אוקטובר 2008 החל גולובב לסבול מבעיות נשימה שהפכו מיום ליום יותר קשות ומשיעול מכביד. גולובב הגיע למצב שלאחר סיור נדרשו לו שעות להתאושש בשל ליקויי נשימה.

 

הוא התקשה גם לישון בשכיבה, כי החמצן לא הגיע באופן מלא לריאותיו. לאחר שפנה לרופא ביחידה הוא אובחן כחולה באסתמה וקיבל ונטולין. לאחר 4-3 חודשים התרופה הפסיקה להשפיע והרופא נתן לו תרופה נוספת שסייעה בלהתמודדות עם קשיי הנשימה.

 

כמה חודשים לאחר מכן, טוען גולובב, הוא איבד את חוש הטעם והריח לחלוטין והחל לסבול מכאבי ראש נוראיים באזור המצח והעיניים, והתרופות שקיבל לא הועילו. בסופו של דבר הוחלט שגולובב יעבור ניתוח שיעזור לו לפתור את הבעיות הרפואיות מהן סבל.

 

אלא שהניתוח לא הועיל, ולאחר שאובחן כסובל מכמות גדולה של פוליפים באף וחושי הטעם והריח לא שבו, נאלץ גולובב לעבור ניתוח נוסף. אולם גם לאחר הניתוח השני המשיך גולובב לסבול מבעיות רפואיות.

 

לאחר ששב לבסיס, הוחלט שלא ייצא עוד לסיורי שטח ולא ישהה במקומות בהם יש אבק וחול בכמות גדולה. בנוסף הוחלט להוריד לו פרופיל רפואי. גולובב פנה למשרד הביטחון בדרישה להכיר בשירותו הצבאי כגורם להתפרצות מחלת האסתמה, אולם קצין התגמולים דחה את בקשתו בטענה שלא ניתן לקשור בין המחלה לתנאי השירות שלו.

 

"פסק דין עם השלכה רחבה" 

באחרונה החליטו שלושה שופטים בבית משפט השלום בבאר שבע, לאחר שקראו את חוות הדעת הרפואיות שהציגו שני הצדדים, לדחות את טענות קצין התמלוגים של משרד הביטחון ולהכיר במחלתו של גולובב ככזו שנגרמה עקב תנאי שירותו הצבאי.

 

"לאחר מאבק של 5 שנים מול משרד הביטחון, ניתן פסק דין המכיר בקשר שבין תנאי השירות של נהגי האמר באזור גבול מצרים והתפתחות של מחלת אסתמה, פוליפים באף ואובדן מוחלט של חוש הטעם והריח", אמרו עו"ד עמיקם חרל"פ ועו"ד מיכאל אלנתן ממשרד עמיקם חרל"פ ושות' שהגישו את התביעה בשמו של גולובב.

 

"לפסק דין זה השלכה רחבה על חיילי צה"ל אשר נאלצים לשרת בתנאי אבק קשים בעלי פוטנציאל לפגיעה בריאותית קשה. מקרה זה מרגיז במיוחד, שכן משרד הביטחון לא סיפק לאותם נהגי האמר תנאי מיגון מתאימים, למרות דרישות חוזרות ונשנות, ועם התפרצות המחלה בגופו של מר גולובב, משרד הביטחון 'סובב את גבו' אליו ואילץ אותו לפתוח במאבק ממושך.

 

"אין לנו אלא לקוות כי משרד הביטחון יפיק את הלקחים הנדרשים ממקרה מצער זה, תוך מתן דגש על שמירה על בריאותם של החיילים המשרתים בכל הענפים השונים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מעולם לא עישן. גולובב
צילום עו"ד אלנתן: אלון פורת
עורכי דין עמיקם חרל"פ (מימין) ומיכאל אלנתן
צילום עו"ד אלנתן: אלון פורת
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים