שתף קטע נבחר

 

אושר בוועדה: גופים מלווים יחויבו באזהרת ריבית בפרסומים

בעתיד הקרוב בנקים וחברות אשראי יחויבו להוסיף אזהרה לכל פרסום הלוואות האומרת שכל אי-עמידה במועד הפרעון תגרור ריבית פיגורים ועד הליכי הוצאה לפועל. בנוסף, הגוף המפרסם יחוייב ליידע את הציבור מיהו הגוף המלווה. המפרים את ההוראות יקנסו בסכום של עד 750 אלף שקלים

בנקים וחברות אשראי יחויבו להוסיף אזהרה לכל פרסום הלוואות המאיימות על ציבור הלקוחות בריבית פיגורים עד הליכי הוצאה לפועל במקרים של אי-עמידה בבמועד הפירעון. ועדת הכלכלה אישרה היום (ג') מהלך זה לקריאה שנייה ושלישית בתיקון חוקי הבנקאות וההלוואות החוץ-בנקאיות. זאת בדומה לאזהרות הבריאות שהוועדה חייבה את היצרנים והמשווקים של הסיגריות והמשקאות האלכוהוליים.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה

 

בנוסף, הוועדה קיבלה את בקשת יוזמת התיקון, ח"כ זהבה גלאון (מרצ), לחייב את הגופים המפרסמים להודיע מיהו בדיוק נותן ההלוואה, כדי להילחם בתופעה בה חלק מהגופים החוץ-בנקאיים אינם המלווים בפועל, אלא רק הגוף שמשווק את ההלוואות עבור גופים אחרים. "הצרכנים חייבים לדעת מראש ממי הם הולכים לקחת את ההלוואה, לבל יגלו באיחור כי מחיר השעבוד יהיה יקר יותר מהתועלת שיפיקו מההלוואה", אמרה גלאון.

 

יו"ר הוועדה ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני) תמך בהצעתה, כמו גם שאר החברים ואפילו נציג איגוד הבנקים, טיבי רבינוביץ. לעומתם ביקש היועץ המשפטי של חברת מימון ישיר, עו"ד אביעד לחמנוביץ, לצמצם את נוסח האזהרה ולכתוב כי אי-פירעון ההלוואה יגרור הליך משפטי. סמנכ"ל עמותת ידיד, רן מלמד, התנגד בטענה שחיובי הריבית מתחילים לפני פתיחת הליך משפטי. בקשתו של רבינוביץ נדחתה.

 

כמו כן, הוועדה אישרה את העיצומים הכספיים שיוטלו על הגופים שיפרו את ההוראה ולא יפרסמו את האזהרה. הקנס המנהלי שיוטל על הבנקים במידה ויפרו יעמוד על 750 אלף שקל, ועל התאגידים החוץ בנקאיים יעמוד על 300 אלף שקל.

 

עוד נקבע בחוק, כי חובת האזהרה מוטלת גם על פרסומים בערבית ורוסית בתרגום מדויק של הנוסח העברי: "אי עמידה בפירעון ההלוואה עלול לגרור חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל".

 

החוק החדש ייכנס לתוקף 3 חודשים לאחר אישורו הסופי במליאת הכנסת (בימים הקרובים) ופרסומו ברשומות. יו"ר כבל אמר לאחר אישורו, "החוק נועד להגביר את מודעות הצרכנים לסיכון שהם נוטלים על עצמם בעצם שקיפותו. חקיקת האזהרה לא הייתה נדרשת אם כל הגופים הפיננסיים היו נוהגים ביוזמתם כמצופה מהם. הרי חובה זו היא מסוג הדברים שצריכים להיות ברורים מאליהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים