שתף קטע נבחר

המדריך השלם לשדרים ולפרשני הספורט

מהסוכנים שמקדמים שחקנים, דרך חובבי הנתונים שעבר זמנם ועד לחובבי הידיעות הבלעדיות על אפסנאים ומעסים: הדוקטור מציג ערכה מיוחדת לזיהוי הסוגים והמינים השונים שאפשר למצוא על המרקע שלנו, כדי שתוכלו ללחוץ על מיוט בראש שקט

אשתך צועקת שנמאס לה כבר לשמוע את הטלוויזיה צועקת בזמן שידורי הספורט? משתוקק להשתיק את העוצמה אבל חושש לפספס פנינת פרשנות חשובה? לדוקטור יש מרפא למצוקותיך.

 

המדריך השלם לשדרים ולפרשני הספורט מגיש לכם הקוראים ערכה לזיהוי הסוגים והמינים השונים של הראשים המדברים שעל המרקע. קריאה במדריך תזכיר לכם שאין צורך ממשי לשמוע את השידור בכדי לדעת מה אומר כל פרשן, ואף תסייע לכם להשלים את דבריו בעצמכם (מומלץ לשמור ליד השלט).

 

מומלץ לשמור את המדריך ליד השלט (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מומלץ לשמור את המדריך ליד השלט(צילום: shutterstock)

 

בעל העניין

לרוב יהיה זה שחקן עבר כזה או אחר, שכיום עושה לביתו כסוכן סמוי בפנים גלויות של שחקני כדורגל. בזמן שאתם מתבטלים מול הטלוויזיה, הוא בא לעבוד. דבריו מגמתיים ולכן תוכנם על פי רוב הוא בלתי חשוב בעליל. מה שכן, לפעמים בתור טיפ הוא ייתן ניסוח מוחץ שיכניס אתכם להלם בניסיון לפצח את משמעות דבריו.

 

משפט מפתח: "המשחק אמנם התעלה לרמה נמוכה מאוד... כשנקודת האור היחידה הייתה מספר 19 בכחול. בכלל, כדאי לשים לב טוב טוב ל-(הכנס את שם השחקן המקודם) שהיום היה לו משחק מצוין ואם אני לא טועה, זה כבר משחק שני או שלישי ברצף..."

 

"מספר 19 בכחול, נקודת האור היחידה". דייגו קוסטה באילוסטרציה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"מספר 19 בכחול, נקודת האור היחידה". דייגו קוסטה באילוסטרציה(צילום: רויטרס)

 

זה שמבין עניין

גם הוא שחקן עבר שראה הרבה, ולטוב ולרע עשה כבר מהכל בכדורגל. מניסיונו המר הוא יודע שכל הקשקושים על טקטיקה ושמקטיקה לא באמת משנים כלום, כי בתכלס מדובר בעניין פשוט עם 22 אנשים שרודפים אחרי כדור ובסוף יהיה מנצח אחד (או שהמשחק יסתיים בתיקו).

 

משפט מפתח: "מה זה משנה צ'יפים, מיפים. אני מציע שתעזבו אתכם כבר מכל השטויות האלה... אפשר לחשוב שזה מה שמנצח משחקים. הרי בסופו של דבר מי שמבקיע יותר שערים - מנצח".

 

הקשקושים לא משנים, רק התוצאה.  (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
הקשקושים לא משנים, רק התוצאה. (צילום: אורן אהרוני)

 

זה שמבין בכל העניינים כולם

איש האשכולות הזה הוא בעצם מכונת ביקורות בלבוש אדם. נסיעה אחת שלו למשחק בליגת האלופות תניב שלוש ביקורות לפחות: מסעדות, תרבות, אמנות וגם כדורגל - והכל במחיר של אחת. המוח המוגדל שלו פועל מהר כל כך, שכעבור כדקה וחצי משריקת הפתיחה הוא כבר מזהה את האסטרטגיה שמאחורי הטקטיקה של הוצאות החוץ.

 

משפט מפתח: "השימוש שעושה פפ במסי בתוך המבנה של התקפת היהלום הלא-סימטרי, מזכיר לי מאוד את מה שעושה השף האיסלנדי (הכנס שם כלשהו שממילא הצופים לא שמעו מעולם) עם המנה של מעי דג בבצק רבוך שנח על מצע עשבי-בר ואדמה לחה".

 

הזכיר מעי דג בבצק. גווארדיולה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הזכיר מעי דג בבצק. גווארדיולה(צילום: רויטרס)

 

זה שלא מעניין אותו כלום

אין כלום, וגם מה שיש - מקורו בנס או בטעות. במקור נדרש לייצג את חצי הכוס הריקה, אולם לאחר שעיניו ראו את הקומבינות, גניבות הדעת והעליבות של הדברים, הוא טוען נחרצות כי הכוס ריקה לגמרי ואולי אפילו מרוסקת. דבריו הנוקבים בהחלט עשויים לרוקן את שאריות שמחת החיים אפילו מאוהדי הספורט המושבעים ביותר.

 

משפט מפתח: "כל הכלום והשום דבר הזה פשוט מסריח את המגרש, בצורה שמוציאה לחלטורה שם רע".

 

זה שמתלהם ומתבהם

אימתו נופלת על כולם מלבד על חבריו שוכני האולפנים, מלפני המצלמה ומאחוריה. למרות גילו, הפה שלו עדיין נמצא בכושר טוב והוא מיטיב לספק את הסחורה בביטויים קליטים למכביר. אין זה כמובן משנה שכבר שנים הוא לא השמיע אף אמירה חכמה, מקורית או מעניינת, כל עוד האוויר החם ממשיך להשתחרר מן הבלון.

 

משפט מפתח: "מה זה? מי זה ה-(הכנס את שם השחקן. רצוי זר ועדיף מאפריקה) הזה? תגידו לי, מי בכלל הביא אותו לכאן? הייתי שולח אותו ב-(הכנס את סוג המשלוח, שק/כלוב) אל-(היעד. ארץ המוצא המשוערת)".

 

זה שטובע ומטביע אותך במספרים

מבלי להיות מצויד בפנקס קטן שבו תוכל לרשום את בליל הנתונים חסרי ההקשר, אין שום סיכוי שתקלוט משהו מזה. לעיתים נדמה כי המשחק עצמו הוא בכלל תירוץ עבורו להפריח נתונים שנס ליחם, ריחם וזמנם.

 

משפט מפתח: "ההרחקה הזו מזכירה לי כי בשנת 1981, שעה שהמאמן (הכנס שם) עוד היה שחקן פעיל, ששיחק אז בשורותיה של (הכנס קבוצה) במשחק בגביע החלב מול אולדהאם את'לטיקס, הורחק בעצמו בכרטיס אדום דקה לאחר שנכנס כמחליף. הנה, נראה שהברק היכה פעמיים ונדמה שניתן כבר לומר, כי דבר לא השתנה מלבד (אולי) המים שבמִשְׁתָּנָה..."

 

"נראה שהברק היכה פעמיים ודבר לא השתנה" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"נראה שהברק היכה פעמיים ודבר לא השתנה"(צילום: AFP)

 

זה שמתמחה בחוסר מומחיות

נציג האוהדים הוא אחד שידו בכל ויד כל בו. אליו זורמות מרבית הידיעות הבלעדיות המגיעות היישר מחדר ההלבשה או משולחן המסאז'. תרומתו הצנועה היא בעצם פיזור רכילות זולה במסווה של ידיעה חדשותית או בעלת משמעות.

 

משפט מפתח: "בכלל בכלל לא שקט ב-(הכנס שם קבוצה). לפי מה שאומרים לי - האפסנאי זועם על המעסה, שמצידו מחרים את המאמן, שלא מדבר עם הבלם המושעה, שדווקא מצא אוזן קשבת אצל המנכ"ל היוצא, שנמצא בנתק עם הבעלים אחרי שהאחרון יצא עליו שהוא מדבר עם התקשורת - זאת אומרת איתי".

 

כולם מדברים על כולם. על מי הם מדברים? סוארס ומסי  (צילום: EPA) (צילום: EPA)
כולם מדברים על כולם. על מי הם מדברים? סוארס ומסי (צילום: EPA)

 

זה שלא מעניין אותו שום דבר אחר מלבד המדיה (שהיא המסר)

עורף הראשים הזה הוא אימת המאמנים. יש בו משהו מתעתע, שעלול לגרום לצופים ולמאזינים לחשוב כי בליבו דאגה לספורט, בעוד שלמעשה היא נתונה כולה לאייטם ולרייטינג שניתן לסחוט מן הלימון המיובש הזה. על כן הוא לא יחמיץ שום הזדמנות להוסיף קיסם למדורה, שזה אומר בדרך כלל (בהיעדר רעיון יצירתי יותר) לנסות להביא לפיטוריו של מישהו. רצוי בשידור חי כמובן.

 

משפט מפתח: "על רקע כל מה שקורה במועדון, ולנוכח תצוגת הנפל האחרונה במחזור הפתיחה וממה שאנחנו שומעים כאן בפאנל, ברצוני לשאול: האם בשבוע הבא, במשחק הקריטי מול הפועל ארגזים, עדיין נראה את (הכנס את שם המאמן המתאים) עומד על הקווים?"

 

זה שנראה ונשמע כמו מאמן

לרוב, מדובר במאמן כושל שנוהג להחליף קבוצות בקצב שבו המעסה מרוקן שפופרות 'בן-גיי'. מלא מעצמו הוא מפליג בדיבורים יפים, בזמן שהוא כבר מתחמם על הקווים, מוכן לרגע שבו ייקרא לקבל את המינוי. יותר משהוא מדבר אל הצופים בבית, הוא פונה בדבריו אל בעלי הקבוצות ומשכנע אותם להעדיף אותו על גבי המאמן שיש להם, רק כדי למצות תוך שישה מחזורים. או-אז הוא יכול שוב לחזור לעמדת הפרשן, וחוזר חלילה.

 

משפט מפתח: "אין ספק שהקבוצה אינה ממצה את מלוא היכולות שלה. למרות סגל שחקנים עמוק ואיכותי, מה שראינו עד עכשיו על המגרש מאכזב. ייתכן ששינוי דווקא בעמדת המאמן יביא אותם להצלחות (הכנס מספר טלפון)".

 

זה שעשוי מעץ (או אולי מקרטון, שזה בעצם גם סוג של עץ)

חרף ניסיונו העשיר בתפקידים מגוונים בספורט, להקשיב לו חולק מניסיונו ומחכמתו מעניין בערך כמו לצפות בצבע שמתייבש. את הקלישאות הבנאליות שלו הוא יגיד בנימה יבשושית כקליפת עץ ישנה ובאורח פלא הוא יצליח להיות משעמם יותר מהמשחק עצמו. לשמחת הצופים, הרווחים שבין דבריו יכולים בקלות לאפשר השלמת שעות שינה.

 

משפט מפתח: "אם לומר את האמת (הכנס שם של שדר), המשחק הזה נראה בדיוק כמו... מאות משחקים אחרים שראיתי... ולא השאירו... עלי שום רושם מיוחד".

 

"זה נראה בדיוק כמו מאות משחקים אחרים שלא הותירו עלי רושם" (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
"זה נראה בדיוק כמו מאות משחקים אחרים שלא הותירו עלי רושם"(צילום: עוז מועלם)

 

זה שהוא אתני ואותנטי

גם ממנו לא תשמע שום דבר מקורי או חשוב בהקשר למשחק עצמו, אבל הוא לפחות יאמר את הדברים במבטא זר שמתובל במילים לא מובנות בשפת האם שלו. המחשבה שתפקידו להוסיף צבע לשידור הייתה יכולה להיות מתאימה, אילו היו נותנים לו לקשקש בזמן שכולם רצים לשירותים או למלא את קערת הפיצוחים.

 

משפט מפתח: "יש לכם עוד הרבה 'פג'ואדה' לאכול לפני שתוכלו לעמוד כמונו במקום שהוא מויוטו מיור (הרבה יותר טוב)".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נועם סלח ולירון בוזגלו
אבי נמני
צילום: נועם סלח ולירון בוזגלו
מומלצים