הולך על כל הקופה: מהתנדבות במשטרה לספסל הנאשמים
רוני מנשה הוא אדם נורמטיבי, עם משרה בהייטק ומתנדב לשעבר במשטרה. והוא גם אוהב לשחק פוקר, תחביב שהוא לא חוקי בישראל. פשיטת משטרה על טורניר בו השתתף הובילה לכתב אישום. במקום להסכים לעסקת טיעון עם עבודות שירות, הוא החליט להסתכן בהרשעה, ללכת למשפט ולנסות לשכנע את המדינה שפוקר זה לא הימורים, אלא משחק שמבוסס על יכולת ואסטרטגיה
כאדם נורמטיבי מן השורה, איש משפחה, מתנדב במשטרה בעברו ובעל משרה מכובדת בהיי-טק, רוני מנשה לא דמיין שימצא את עצמו בסיטואציה הזו. אתמול, בבית משפט השלום בת"א ישב מנשה על ספסל הנאשמים, כשהוא עומד בפני כתב אישום שהעונש המקסימלי עליו הוא שלוש שנות מאסר.
כתבות נוספות בערוץ הכלכלה
מנשה, 38, כמו מאות אלפי אנשים בישראל ומיליונים ברחבי העולם, הוא חובב פוקר, או יותר מדויק טקסס הולדם, הגרסה הפופולרית ביותר של משחק הפוקר. הוא מגדיר את עצמו כשחקן בינוני, ולכן את דרכו אל ליבה של קהילת הפוקר הישראלית הוא פילס באמצעות תפקיד הדילר, מחלק הקלפים. את ערבי הפוקר שבהם הוא מחלק קלפים או משחק הוא מגדיר כבילוי לכל דבר, בדיוק כמו שאדם אחר בוחר לשתות בירה עם חברים או ללכת להצגה בתיאטרון.
באחד מאותם הערבים לפני כמעט שנתיים וחצי, בעודו מחלק קלפים בטורניר פוקר בתל אביב, פשטה המשטרה על המקום. נגד מנהל הטורניר וארבעת הדילרים, ביניהם מנשה, הוגש כתב אישום בהתאם לסעיף 225 לחוק העונשין האוסר על קיום הגרלות ומשחקי מזל אסורים. מנשה החליט שהוא הולך לנסות לעשות מהמשפט הזה היסטוריה.
"פוקר זה כמו טניס"
זמן קצר לאחר הגשת כתב האישום הוצעה למנשה ולארבעת הנאשמים הנוספים עסקה מפתה: במקום להיגרר למשפט וכל הכרוך בכך, לא תירשם להם הרשעה ועונשם יסתכם במתן 120 שעות למען הציבור. ארבעה מתוך החמישה קפצו על המציאה, חלקם היו עורכי דין ורואי חשבון ופחדו לגורל רישיון העבודה שלהם במקרה של הרשעה.
גם למנשה היה לא מעט מה להפסיד. במסגרת עבודתו הוא נוהג לנסוע לארה"ב מספר פעמים בשנה, והוא מודע היטב לכך שהרשעה פלילית עלולה לפגוע בסיכוייו לחדש את הוויזה בעתיד. למרות זאת, הוא סירב לקבל את העסקה ובחר ללכת למשפט. "החלטתי שאני לא מוכן להודות בעבירה שמבחינתי לא קיימת. אני רוצה שהתיק שלי יהיה נקי כי לא ביצעתי שום עבירה", הוא מסביר, "עד היום יש לי ויכוחים עם אשתי בנושא, אם זה היה תלוי בה הייתי לוקח את העסקה".
פסיקות קודמות בישראל הגדירו את הפוקר כמשחק אסור בגלל שאלמנט המזל בו גובר על אלמנט היכולת. במקום לנסות ולהמיר את המשפט בעבודות שירות, בנה לעצמו מנשה צוות הגנה שכולל, מלבד עורכי הדין מהסנגוריה הציבורית מיכל רובינשטיין וטל ענר, גם מומחי פוקר מקומיים שישמשו כעדים, ביניהם שמעון יפה, טייס במילואים בחיל האוויר שמארגן טורנירי פוקר בחו"ל, גבי ליפשיץ, רב-אמן בשחמט ומקצוען פוקר וסטס טישקביץ, מנכ"ל האקדמיה הישראלית לפוקר.
כשמשוחחים עם טישקביץ על הטיעונים שהוא מתכוון להציג, הוא מבקש להקפיד על השימוש במונח "טקסס הולדם נו לימיט", ולא סתם פוקר. פוקר הוא שם כולל לשורה של משחקי קלפים. טקסס הולדם נו לימיט הוא הגרסה הפופולרית ביותר של המשחק, וגם זה שמצריך מיומנויות גבוהות, כולל הסתרת רגשות, חישובים מתמטיים ואפילו ניתוחים פסיכולוגיים. לא במקרה נכתבו עד היום מאות אם לא אלפי ספרי תיאוריה עבי כרס על טקסס הולדם.
"במשפטים קודמים הייתה חוסר הבנה של מה זה טקסס הולדם", הוא אומר, "חלק מהעדים מעולם לא שיחקו פוקר. הביאו מומחה לסטטיסטיקה מהאקדמיה, אבל הוא לא הכיר מונחי פוקר בסיסיים. מעולם לא הוסבר בבית משפט בישראל מה ההבדל בין טקסס הולדם לבין וריאציות פוקר אחרות. התייחסו לפוקר כאל יד בודדת, אבל משחק טקסס הולדם פשוט לא מתנהל ככה. מה שחשוב הוא איך אתה משחק יד רעה שאתה מקבל ואיך אתה ממקסם את הרווח ביד טובה. פה נכנסת היכולת".
אומרים שלוקחות חמש דקות ללמוד את החוקים של טקסס הולדם וחיים שלמים להתמקצע. אתם מסבירים משחק מאוד מורכב לשופטת שלא בהכרח בקיאה בו.
"זה האתגר שלי, להסביר משהו מאוד מורכב לאנשים שלא מבינים פוקר. לשמחתי, זה מה שאני עושה בשנתיים האחרונות באקדמיה לפוקר. ברור לנו שכבוד השופטת לא שיחקה בטורניר פוקר, ולכן אנחנו מקבילים את זה לדברים שהיא עשויה להכיר כמו משחקי יכולת מובהקים.
"בטניס למשל אתה יכול לנצח במשחק למרות שהיריב שלך זכה ביותר נקודות, כי אתה לוקח את הנקודות המכריעות. גם בטורניר פוקר זה קורה. אם יגידו לנו למשל שהאלמנט של הבילוף בפוקר הוא לא מוסרי, אז אני אשאל האם זה לא בסדר שרונאלדיניו בכדורגל מטעה את המגן".
טקסס בארץ הקודש
טקסס הולדם הגיעה לבירת ההימורים לאס וגאס בסוף שנות ה-60, וכבר עם השקתה של אליפות העולם בפוקר ב-1970 הוחלט כי טקסס הולדם יהיה המשחק שיקבע את זהותו של אלוף העולם. בשנות ה-2000 נרשם זינוק עצום בפופולריות של המשחק, בין השאר בגלל כניסתו של האינטרנט לתמונה והאפשרות לשחק ברשת.
גורם נוסף שסייע לקפיצה בפופולריות היה סיפור הסינדרלה של כריס מאנימייקר (כן, זה השם האמיתי), שזכה באליפות העולם ב-2003 לאחר שנרשם דרך האינטרנט. הפעם הראשונה שבה רגלו של מאנימייקר דרכה בטורניר מחוץ לרשת, הייתה גם הפעם שבה זכה באליפות העולם וב-2.5 מיליון דולר.
מאז המוני שחקנים קיוו להיות המאנימייקר הבא. רק כדי להמחיש את גודל הטירוף, באליפות העולם האחרונה התמודדו 6,737 שחקנים על התואר, וכל אחד מהם שילם 10,000 דולר כדמי השתתפות. המנצח גרף לכיסו מעל ל-8 מיליון דולר.
גם רשתות הטלוויזיה זיהו את הפוטנציאל העצום. רשת הספורט הגדולה בארה"ב, ESPN, משדרת מדי שנה את אליפות העולם. רשתות אחרות הפיקו תכניות פוקר עצמאיות משלהן. שחקני פוקר מקצוענים מהשורה הראשונה, דוגמת דניאל נגראנו, פיל אייבי, ואפילו אלי אלעזרא הישראלי, הפכו לסלבריטאי ספורט ומגלגלים מיליונים במשחק עצמו ובחוזי חסות.
גם בישראל, למרות מעמדו הבעייתי, טקסס הולדם פופולרי מאוד. משחקים חבריים נערכים מדי ערב ושחקנים ישראלים בכירים אף רושמים הצלחה בזירה הבינלאומית. לפני שנתיים הועברה בשידור ישיר הופעתו של עופר שטרן המקומי בשולחן הגמר של אליפות העולם בפוקר.
שטרן, שסיים במקום החמישי, גרף קרוב ל-2 מיליון דולר, אלא שכמו בתחומים אחרים שמעמדם לא הוסדר בחוק, גם לפוקר בישראל הגיעה זרועו הארוכה של העולם התחתון. לצד משחקים מהוגנים, ישנם בארץ גם מועדונים, "פארטיות" בשמם העממי, בהם נגבית עמלה גבוהה מהמשתתפים וחמור מכך, ניתנת לשחקנים המכורים אפשרות לצבור חובות. אחד מאלו שנהגו לפקוד את אותן פארטיות הוא דניאל מעוז, שרצח את הוריו כדי לרשת את כספם ולשלם את חובותיו העצומים. בקהילת הפוקר בישראל מקווים שעם הסדרת המשחק, המקומות הבעייתיים ייעלמו מהנוף.
בחזרה לרוני מנשה ולמשפטו. מנשה הוא אמנם הנאשם היחיד במשפט, אבל לפסק הדין בעניינו עשויות להיות השלכות לאומיות; ייתכן ומעמדו החוקי של הפוקר בישראל ישתנה בהתאם לתוצאות המשפט. "אני מבטיח לך שאם אזכה יהיו מסיבות בהרבה בתים בישראל", הוא אומר, "לדעתי גם המדינה תשמח, היא יכולה רק להרוויח מזה. פתאום הרבה כסף שחור שהתגלגל במשחק יעלה מעל פני השטח. המדינה תוכל להרוויח ממיסים ודברים נלווים. אולי גם התיירות תזנק דרך טורנירים מקצועיים מחו"ל שיגיעו לישראל".
לקחת פה סיכון, על פי החוק היבש אפשר לשלוח אותך למאסר על העבירה הזו. "בתקדימי העבר אף אחד עוד לא נשלח לכלא על עבירות דומות וגם כאלו שהורשעו בעבירות חמורות יותר". בכל זאת, אתה יכול להסתבך עם רישום פלילי, לא נעים לאדם נורמטיבי. "נכון, ומזה אני חושש, אבל יש גם מינוסים בלהיות בעל עקרונות. שמתי את העקרונות שלי לפני ההיגיון הבריא. אני מאמין שאנחנו יכולים להציג לבית המשפט תמונה שהוא לא ראה עד היום".
יום הדיון הגיע ואכן, לאחר עדותו המלומדת של טישקביץ, השופטת דנה אמיר עצמה כבר השתמשה בדיון במושגים מעולם הפוקר כמו "בלאפינג", אנשים בקהל צחקו ואמרו שיש לה פוטנציאל להיות שחקנית פוקר לא רעה בכלל. בינתיים בית המשפט לא הסיק מסקנה והדיון הבא נקבע לחודש מארס.
אין לכם חשש ממצב שבו הפוקר יהיה חוקי? הרי אנשים לא מיומנים עלולים להפסיד המון כסף.
טישקביץ: "זו מבחינתי השאלה הכי חשובה. אני שואל את עצמי כבר חמש שנים האם זה בכלל טוב, אבל צריך להסתכל על המצב הנוכחי: כיום טקסס הולדם מוגדר בתור משחק אסור. האם בכל זאת מתנהלים משחקי פוקר בישראל? אינסוף. האם יש אנשים שפושטים רגל במשחקים? יש. במצב הנוכחי אנשים נאלצים לשחק במשחקים בלתי חוקיים. ובנוסף, גם אם בית המשפט יכריע לטובתנו, אז זה לא שלמחרת הפוקר יהיה חוקי. יהיה למדינה זמן להיערך.
"למדינה כנראה נוח להשאיר את הנושא אפור ולהפעיל אמצעי ענישה, הרבה פחות נוח לה להחליט מה באמת צריך לקרות ולהפעיל אמצעי חינוך. אנחנו בתקופה שלא מחנכים אזרחים, אלא מענישים אותם".
למה בעצם אתה פועל להסדרת המשחק רק דרך הרשות השופטת ולא דרך הרשות המחוקקת? ניסית לפנות לחברי כנסת בעניין?
"אני מעדיף להימנע מכך. חשוב לזכור שהפוקר נמצא בשלב מאוד צעיר בקריירה שלו בישראל. נבחר ציבור שיתבטא לטובת הפוקר, יריביו הפוליטיים מיד יקראו לו 'מהמר' שגורם לפשיטות רגל'. מצד הפוליטיקאים יש רצון גדול דווקא להתחמק מהפוקר כדי שלא תדבוק בהם סטיגמה של כאלו שמקדמים חלילה הימורים במקום לפעול למען השלום".
הכתבה התפרסמה היום במוסף "24 שעות" של "ידיעות אחרונות"