שתף קטע נבחר

 

11 האגדות של מכבי חיפה

מהשחקן שנפצע בעבודתו כמלגזן בנמל, דרך הבלם שעצר את נבחרת איטליה ועד לחלוץ שהפך לבורג משמעותי באליפות של ליברפול: הקבוצה הירוקה הצמיחה לא מעט שחקנים גדולים לאורך השנים. אבינעם פורת ממשיך לבחור את הרכבי כל הזמנים, ומסביר למה יוסי בניון נשאר בחוץ

אפשר לעצום את העיניים ולדמיין: אצטדיון סמי עופר, מכבי חיפה. בהרכב מופיעים איל ברקוביץ', רוני רוזנטל, ראובן עטר, זאהי ארמלי. ארבע דמויות מנבחרת כל הזמנים של מכבי חיפה המוצגת כאן. עבור אוהדי הקבוצה, מדובר בחלום מפואר - די רחוק מהמציאות העכשווית הבינונית.

 

11 האגדות של מכבי תל אביב

11 האגדות של הפועל תל אביב

11 האגדות של הפועל באר שבע

 

נקבנו בשמם של ארבעה, אבל התקשינו לבחור את ה-11. קיים מבחר גדול כל כך של כוכבים ושחקנים לדורותיהם, עד שאפילו הרכבת נבחרת ב' אינה דבר של מה בכך. הרי מכבי חיפה זכתה ב-12 אליפויות, ב-6 גביעי מדינה ו-4 פעמים בגביע הטוטו. מורשת ראויה. לפניכם הרכב 11 האגדות של מכבי חיפה, המאמן הכי מצליח במועדון וכמובן הבעלים. בהתחשב בכך שהיו למכבי חיפה שורה מפוארת של כוכבים זרים לאורך השנים, הוחלט הפעם לבחור נבחרת זרים בנפרד מהנבחרת המקומית.

 

 

שוער

אבי רן

איזו התלבטות בין שתי אגדות: אבי רן ז"ל או ניר דוידוביץ'. התלבטנו קשות והחלטנו להימנע מכניעה לסטטיסטיקה, תוך שאנחנו מתעדפים את הרגש. לאבי רן "רק" שתי אליפויות, בעוד שלדוידוביץ' היו 7 כאלה ועוד שני גביעים. דוידוביץ' הוא בהחלט מועמד ראוי, אבל אבי רן היה בדרכו לטפס לשיאים חדשים, דרך שנקטעה בתאונה ימית בכנרת בטרם מלאו לו 24.

 

רן, תוצר מחלקת הנוער של מכבי חיפה, עלה לבוגרים בגיל 17. כאשר המאמן השאפתן שלמה שרף נחת בחיפה הוא פקפק אם ילד בן 20 יתאים למשימות ושקל אפשרות להציב בין הקורות את אריה חביב שסיפק קבלות בהפועל יהוד. בלחץ גורמים במכבי חיפה, שרף הסכים להעניק צ'אנס לאבי רן, ומאז הכול היסטוריה.

 

אבי רן. משמאל: ניר דוידוביץ' הצעיר (אלעד גרשגורן) (אלעד גרשגורן)
אבי רן. משמאל: ניר דוידוביץ' הצעיר(אלעד גרשגורן)

 

הוא עמד בשער הקבוצה בשתי האליפויות ששברו סטיגמות על מכבי חיפה הצנועה לכאורה. בעונה הראשונה ספג 28 שערים ובשנייה רק 18. שש דקות לפני האליפות השלישית הרצופה, נכנע לשער מעורר המחלוקת (היה נבדל פסיבי - אבל השופט צבי שריר אישר) מרגלי גילי לנדאו מהפועל תל אביב.

 

אחרי 9 הופעות בנבחרת, כשהדעה המקובלת הייתה כי "חודורוב חדש" קם לנו, נהרג בכנרת. האסון קרה שבוע לפני משחק "כוכבי העולם" שאליו הוזמן אבי רן בזכות יכולותיו. עבור אוהדי מכבי חיפה, הוא נשאר צעיר לנצח. 

 

מגן ימני

 

אלון חרזי

מה עוד אפשר לומר על שחקן שזכה ב-9 (!) אליפויות, 8 מהן עם מכבי חיפה ואחת בבית"ר ירושלים, הוסיף שלושה גביעים ורשם 495 הופעות בחיפה בהן הבקיע 29 שערים, לרוב מעמדות הגנה?

 

תיאבון גדול לתארים. חרזי (צילום: ראובן כהן) (צילום: ראובן כהן)
תיאבון גדול לתארים. חרזי(צילום: ראובן כהן)
 

 

היה המהיר ביותר בתקופתו. החל כחלוץ בהכח ר"ג, אך המאמן שלמה שרף הסב אותו לעמדות הגנה בזכות תכונותיו. חרזי שיחק לא פחות מ-17 עונות בחיפה כשהבולטת ביניהן היא עונת הדאבל הגדולה ב-1991. יחד עם התיאבון לתארים שלא ידע גבולות, הוא נחשב לספורטאי הוגן במיוחד שכיבד את המשחק. בנבחרת הלאומית הוא הגדיל לעשות כשצבר 89 הופעות, בהן הבקיע שני שערים.

 

בלם

ישעיהו שווגר

על אף שלא זכה בתארים, מפני שמכבי חיפה הייתה אז מועדון "נחמד" אבל לא יותר מזה, שווגר ז"ל נחשב לאחד מגדולי הבלמים והמגנים של ישראל. במכבי חיפה כינו אותו: "התחנה האחרונה".

 

ממחלקת הנוער של הפועל חיפה פנה שווגר למכבי, שבה הפך בתחילת שנות ה-60 לשחקן משמעותי. הוא רשם במכבי חיפה 360 הופעות ליגה ועוד 50 בגביע. הגיע לשיאו במונדיאל מכסיקו 1970 כשביטל את לואיג'י ריבה האיטלקי, מהשמות הגדולים בעולם באותה תקופה, וסייע מאוד לישראל להשיג 0:0 ונקודה שנייה ומכובדת בטורניר החד-פעמי, בינתיים, עבורנו. שיחק בנבחרת 37 פעמים. שווגר נפטר ב-2000 מדום לב, הפטירה הראשונה של שחקן מהסגל הישראלי לגביע העולם במכסיקו.

 

שיתק את לואיג'י ריבה הגדול. ישעיהו שווגר (צילום: מכבי חיפה) (צילום: מכבי חיפה)
שיתק את לואיג'י ריבה הגדול. ישעיהו שווגר(צילום: מכבי חיפה)

 

בלם

אריק בנאדו

רגע בלתי נשכח היה בטקס הזכייה באליפות האחרונה ב-2011: אריק בנאדו, בן 38 ובשנתו האחרונה כשחקן פעיל, הצטרף לקפטן באותה שנה, יניב קטן, בהנפת צלחת האליפות. כל כך סמלי עבור הבלם שחזר מבית"ר ירושלים לשנת פרישה, ישב בתחילה בקצה הרחוק של הספסל ועם התקרבות המאני-טיים נכנס להרכב והנהיג בצורה נהדרת את ההגנה. היה זה 20 שנה לאחר הופעתו הראשונה בקבוצת הבוגרים של מכבי חיפה.

 

רגע בלתי נשכח. קטן ובנאדו מניפים את הצלחת (צילום: אלי אלגרט) (צילום: אלי אלגרט)
רגע בלתי נשכח. קטן ובנאדו מניפים את הצלחת(צילום: אלי אלגרט)
 

 

אריק הוא דור שני לשחקני מכבי חיפה, כבנו של שחקן העבר שלמה בנאדו. הוא סגן שיאן ההופעות בנבחרת ישראל עם 94 (מאחורי יוסי בניון שהופיע ב-97 משחקים במדים הלאומיים), הוא היחיד בנבחרת הצעירה שלבש את מדיה 39 פעמים והיחיד שמספר משחקיו בליגת העל הגיע ל-573.

 

מתוך 9 האליפויות שלו, 7 היו במכבי חיפה ו-2 בבית"ר ירושלים אליה גלה בגלל מחלוקות כספיות זמניות, אחרי 15 עונות בחיפה. בקבוצה הירוקה שיחק ב-399 משחקים. הוא הביא לקבוצה משחק ראש מעולה, מיקום מצוין ומנהיגות שקטה. כמאמן הוא הוביל את מכבי חיפה לעונה "נורמלית" יחידה בעשור הנוכחי, ב- 2012, שהסתיימה בסגנות.

 

מנהיג שקט. אריק בנאדו (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
מנהיג שקט. אריק בנאדו(צילום: ראובן שוורץ)

 

מגן שמאלי

ציון מרילי

ההתלבטות הייתה בין שלושה: דני רום, אדורם קייסי וציון מרילי. כולם ראויים. בחרתי במרילי שהגיע מהפועל ירושלים, בה תפקד כקפטן, כמגן שמאלי טבעי ואיכותי. רבים זוכרים את הנגיחות המצוינות של משה סלקטר, אבל מי הגביה את רובן? ציון מרילי.

 

מרילי היה חומה וגדר בהגנה לחלוצים ששיחקו מולו, ומתקיפותיו יחד עם המגן הימני איתן אהרוני נוצרו שערים רבים. היה בועט הכדורים החופשיים ובישל מקרן את שער האליפות הראשונה של משה סלקטר מול מכבי רמת עמידר, ב-0:1 הגדול. בעל מניות רבות בשתי האליפויות הראשונות פורצות הדרך, והוסיף שלישית ב-1989. רשם 176 הופעות בחיפה ו-6 משחקים בנבחרת הלאומית.

 

ציון מרילי. סייע גם בהתקפה (צילום: מכבי חיפה)
ציון מרילי. סייע גם בהתקפה(צילום: מכבי חיפה)

 

קשר

אהרון אמר

האם ייתכן בעידן שלנו מקרה שבו נופלת חבילה כבדה על רגלו של כדורגלן בכיר, העובד לפרנסתו כמלגזן בנמל חיפה, ומשביתה אותו לחצי שנה? זה בדיוק מה שקרה ב-1961 לאהרון אמר, כוכב גדול מאמצע שנות ה-50 עד אמצע שנות ה-60. הוא היה קשר מוביל, טכני, יעיל וגם מבקיע. ב-1959, שנתיים לפני התאונה, הוא כבש 17 שערים והיה מלך שערי העונה.

 

לא במקרה הוא היה הפייבוריט של המאמן היהודי-הונגרי הגדול גיולה מנדי בין השנים 1958 ל-1962 והשתתף בהופעות גדולות, כמו למשל בניצחון החוץ 1:2 על יוגוסלביה בבלגרד בטורניר הקדם-אולימפי. ב-1962 היה לו תפקיד חשוב בתואר הראשון של מכבי חיפה מאז הקמת המדינה - הזכייה בגביע בסיום משחק הגמר החוזר שהסתיים ב-2:5 על מכבי ת"א.

 

עבד כמלגזן בנמל חיפה. אמר (צילום: מכבי חיפה)
עבד כמלגזן בנמל חיפה. אמר(צילום: מכבי חיפה)

 

קשר

יניב קטן

השחקן האחרון שעלה ממחלקת הנוער לקבוצת הבוגרים ונקלט בה מיד. זה קרה ב-1998, בהיותו בן 17. כבר בעונתו הראשונה בבוגרים שיחק בגביע אירופה למחזיקות גביע ובישל שער בניצחון הגדול 2:3 על פריז סן ז'רמן, שהעניק למכבי חיפה מקום בשמינית הגמר.

 

בתחילת הקריירה הבוגרת תיפקד כחלוץ מטרה, וסיכן במבנה הגופני ובטכניקה שלו את הגנות היריב. ב-2006, לאחר שחזר מתקופה קצרה ולא-מוצלחת בווסטהאם, עבר הסבה לקשר בונה והיה הברומטר של הקבוצה. קטן השתתף בזכייה ב-7 אליפויות. הוא שיחק בקבוצת הבוגרים 16 שנה, שבהן רשם 466 הופעות ליגה והבקיע 79 שערים.

 

התחיל כחלוץ מטרה והוסט לעמדת הקשר. קטן (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
התחיל כחלוץ מטרה והוסט לעמדת הקשר. קטן(צילום: ראובן שוורץ)

 

קשר

איל ברקוביץ'

יש הרואים ב"קוסם" איל ברקוביץ' את השחקן הגדול ביותר שייצרה מכבי חיפה. הקשר דק הגזרה, לא הפסיק לנוע על המגרש. הוא ראה שני מהלכים קדימה, ידע למצוא את חבריו במצבי כיבוש וגם הבקיע בעצמו. מקטרגיו התייחסו לדם החם שלו ולדיבורו הישיר מדי, שעשו כותרות וגרמו לתקריות לא מעטות בארץ ובחו"ל.

 

דבר אחד לא ניתן לוויכוח: הסגנון שלו היה מרהיב וגם יעיל. ב-1991 היה שותף בכיר לזכייה היחידה בדאבל, וב-1994 - בעונה שבה חיפה סיימה כאלופה ללא הפסד - הוא היה המאסטרו. בניצחון המדהים 0:5 על מכבי ת"א הוא סיפק הופעה בלתי נשכחת.

 

סגנון מרהיב ויעיל. איל ברקוביץ' (צילום: משה שי) (צילום: משה שי)
סגנון מרהיב ויעיל. איל ברקוביץ'(צילום: משה שי)

 

אחרי שותפות בכירה בזכייה בשתי אליפויות ובגביע, "ברקו" הגשים את חלומו ויצא לשחק בליגה האנגלית. על כישרונו תעיד העובדה שכבר במשחקו השלישי במדי סאות'המפטון הוא הוביל את קבוצתו החדשה לניצחון מוחץ 3:6 על מנצ'סטר יונייטד של אלכס פרגוסון, במשחק שבו הבקיע צמד לרשת של פטר שמייכל הענק ובישל עוד שלושה.

 

בנבחרת ישראל רשם תשעה שערים ב-78 הופעות, שהגדולה בהן הייתה בניצחון 0:5 על אוסטריה ב-1999. באנגליה שיחק ב-6 קבוצות, נבחר ב-2009 על ידי ה"טיימס" הבריטי כקשר העשירי בטיבו בתולדות הפרמייר-ליג עד אז. כיכב במיוחד בווסטאהם ובהמשך במנצס'טר סיטי. השתתף באנגליה ב-206 משחקים והבקיע 36 פעמים. מאזנו במשחקי הליגה במכבי חיפה: 237 הופעות ו-44 שערים.

 

עטר וברקוביץ'. שילוב נדיר
עטר וברקוביץ'. שילוב נדיר

 

קשר

ראובן עטר

מאחר שהקריירה של עטר במכבי חיפה התנהלה פחות או יותר בתקופת הקריירה של ברקוביץ', נוצר ביניהם שילוב מדהים ונדיר. עטר היה וירטואוז, בעל טכניקה עילאית ובעיטות פצצה. למרות מבנה גופו שאינו מאפיין כוכבי כדורגל, הוא היה עוצמתי. הבקיע שער ניצחון סנסציוני מול צרפת בפארק-דה-פראנס שקבע 2:3 בדקה ה-93, שער החקוק באותיות גדולות בהיסטוריה של הכדורגל הישראלי.

 

עטר השתתף באליפות כבר ב-1989 בהדרכת אמציה לבקוביץ', כשהבקיע שמונה שערים. אחר כך מילא תפקיד חשוב בדאבל ב-1991 ובעונת האליפות המזהירה ב-1994. אחרי שעבר עם טל בנין לשחק בהפועל חיפה והמשיך לבית"ר ירושלים, חזר לקדנציה שנייה בירוק ב-2000. הוא השלים עוד שתי אליפויות תחת אברהם גרנט, כשפעמים רבות עלה מהספסל. שותף ל-5 אליפויות במכבי חיפה, בה הופיע ב-282 משחקי ליגה והבקיע 61 שערים.

 

האיש והתלתלים. ראובן עטר (צילום: יוסי רוט)
האיש והתלתלים. ראובן עטר(צילום: יוסי רוט)

 

חלוץ

רוני רוזנטל

הכדורגלן הישראלי היחיד שזכה באליפויות ב-3 מדינות: בישראל עם מכבי חיפה (2), בבלגיה עם פ.צ ברוז' ובאנגליה עם ליברפול הגדולה. יליד חיפה שעלה מהנוער בזמן שמכבי חיפה הייתה בליגה השנייה, וכמעט הועבר ל...הפועל בית שאן.

 

במכבי חיפה, אותה הוביל לשתי האליפויות הראשונות ולסגנות, שיחק 138 משחקים והבקיע 38 שערים. באירופה הוא עשה רוב הקריירה: 279 משחקים בליגה האנגלית ובליגה הבלגית עם 62 שערים בסך הכל.

 

חלוץ בעל פריצה סוחפת וכוח אדיר. רוני רוזנטל (צילום: יוסי רוט) (צילום: יוסי רוט)
חלוץ בעל פריצה סוחפת וכוח אדיר. רוני רוזנטל(צילום: יוסי רוט)
 

 

רוזנטל, בעל הפריצה הסוחפת, ניחן בכוח אדיר. הוא יצא לבלגיה ב-1986 להחליף בברוז' את ז'אן-פייר פאפן הצרפתי הגדול. אחרי שנתיים נמכר לסטנדארד ליאז' ושיחק בה יחד עם שלום תקווה. ב-1989 נחת בליברפול על תקן גיבוי לחלוצי ההרכב, אך כשקיבל את ההזדמנות לקח אותה בצורה נפלאה עם שלושער בבכורה שלו מול צ'רלטון, בניצחון 0:4. בסך הכל הבקיע 7 שערים ב-8 המשחקים שלו באותה עונה בליברפול, שהשפיעו מאוד על הזכייה האחרונה שלה באליפות, נכון לעכשיו.

 

בנבחרת ישראל, שבה שיחק ב-60 משחקים והבקיע 11 שערים, היה מעורב בשתי התפתחויות במשחקיו שנכנסו לקאלסיקות. רוזנטל בישל את כל שלושת השערים מול צרפת בפריז (2:3), והבקיע לאחר מכן במוקדמות יורו 96' במבצע שזכה לתואר "שער המילניום": הוא עבר חצי מגרש ושישה שחקנים במשחק מול אזרבייג'אן שנערך בטורקיה, חלף גם על פני השוער ז'ידקוב וגלגל את הכדור פנימה.

 

רוזנטל. התקדם לשנים מרשימות באירופה (צילום: רויטרס)
רוזנטל. התקדם לשנים מרשימות באירופה(צילום: רויטרס)

 

באנגליה הבקיע שלישייה מהממת ב-45 הדקות שלו כמחליף וגרם למהפך במשחק הגביע בו ניצחה קבוצתו השנייה, טוטנהאם, את סאות'המפטון 3:6. הוא גם סייע לווטפורד להעפיל מהליגה השלישית לשנייה, כשהבעלים שלה היה לא אחר מאשר הזמר אלטון ג'ון.

 

חלוץ

זאהי ארמלי

הנה עוד ציון לדרך להפיכתה של מכבי חיפה שונה מכפי שהייתה עד עונת 1983/4: זאהי ארמלי שוחרר אליה ממכבי שפרעם בגיל 26, החל לשחק רק במחזור ה-10 ולמרות זאת הוכתר כמלך שערי הקבוצה בעונה ההיא עם 13 שערים. באותה עונה קבעה חיפה תקדים כשמחקה פיגור 13 (!) נקודות מבית"ר ירושלים וזכתה באליפות הראשונה, שאחריה מיד הגיעה השנייה וכמעט השלישית ברציפות.

 

מלך השערים של המועדון. זאהי ארמלי (צילום: מכבי חיפה)
מלך השערים של המועדון. זאהי ארמלי(צילום: מכבי חיפה)
 

 

ארמלי זכה ב-3 אליפויות עם מכבי חיפה. ב-1987/8 היה מלך שערי הליגה עם 25, מתוכם רביעייה ב-0:10 הבלתי נשכח על מכבי תל אביב - הניצחון הגבוה ביותר של קבוצתו בהיסטוריה והתבוסה הגדולה ביותר של מכבי ת"א בליגה. עד היום הוא מלך השערים של המועדון בכל הזמנים. ניחן בטכניקה מעולה, מהירות, כוח מתפרץ ובעיטה בעוצמה שווה בשתי הרגליים. לא פלא שקבוצות נחשבות מחו"ל חיזרו אחריו למרות גילו המאוחר יחסית בכדורגל.

 

כמעט נכנס: יוסי בניון

ללא ספק אחד הכדורגלנים הגדולים בהיסטוריה של המדינה. במכבי חיפה הוא זכה ב-2 אליפויות וגביע, וב-189 משחקים כבש 66 שערים. עבר לקריירה ענקית באנגליה, במיוחד בליברפול שבה שיחק ב-92 משחקי ליגה והבקיע 18 פעמים, כולל שער ניצחון מול ריאל מדריד בסנטיאגו ברנבאו. בנבחרת הוא שיאן ההופעות עם 97, והבקיע במדיה 24 שערים. הבעיה היא שבקדנציה השנייה שלו בחיפה, אשתקד, קרו תקריות חריפות ואמוציונליות בינו לבין האוהדים, שמאז רואים בו גורם זר.

 

מוביל את הרכב הזרים. יעקובו (צילום: יוסי רוט) (צילום: יוסי רוט)
מוביל את הרכב הזרים. יעקובו(צילום: יוסי רוט)
 

 

נבחרת הזרים

ויקטור צ'אנוב (שוער, אוקראינה);

אריק אג'יפור (מגן ימני, ניגריה), רומן פץ (בלם, אוקראינה) אנדריי אוסטרובסקי (בלם, בלארוס), פיטר מסיללה (מגן שמאלי, דרום אפריקה);

ריימונדס ז'וטאוטס (קשר, ליטא), סרגיי קנדאורוב (קשר, אוקראינה), ג'ובאני רוסו (קשר, קרואטיה), ננאד פראליה (קשר, קרואטיה);

רוברטו קולאוטי (חלוץ, ארגנטינה, התאזרח בישראל), יעקובו איגביני (חלוץ, ניגריה).

 

ההצלחה בחיפה הביאה אותו לנבחרת. שרף (צילום: יוסי רוט) (צילום: יוסי רוט)
ההצלחה בחיפה הביאה אותו לנבחרת. שרף(צילום: יוסי רוט)

 

מאמן

שלמה שרף

לשלמה שרף ולרוני לוי יש מאזן דומה: 3 אליפויות וגביע. העדיפות ניתנת לשרף, שהביא את האליפויות הראשונות ושינה את החשיבה והמפה. ההצלחה בחיפה הביאה אותו לנבחרת.

 

בעלים

יעקב שחר

דלק משובח.

 

וכל מילה מיותרת (צילום: ראובן כהן) (צילום: ראובן כהן)
וכל מילה מיותרת(צילום: ראובן כהן)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראובן שוורץ, משה שי
בנאדו, קטן וברקוביץ'
ראובן שוורץ, משה שי
מומלצים