שתף קטע נבחר

המעוז האחרון בפינוי: כוחות בבית הכנסת בעמונה

לאחר שהושלם פינוי הבתים במאחז, הכוחות הגיעו לבית הכנסת לקראת פינויו שיביא לסיום המבצע ופינו את הצירים המובילים אליו. מתפללים יצאו ונכנסו דרך חלון בית הכנסת ובפנים מחכים עשרות עם נורות מלאות בצבע, אקונומיקה וביצורים לבוא הכוחות: "לא נקום ונעזוב בעצמנו"

המאבק האחרון: בית הכנסת במאחז עמונה נותר המבצר האחרון של תושבי המקום, לאחר שפינוי בתי היישוב הסתיים במהלך הלילה. כ-100 נערים ממשיכים להתבצר גם הבוקר (ה') בבית הכנסת כשהם כבר מוכנים עם "הפתעות" שהכינו לכוחות שהגיעו בדמות נורות מלאות צבע, אקונומיקה וביצורים פנימיים שיצטרכו להערים על הכוחות המפנים. הכוחות החלו קצת אחרי 09:00 ללכת לקראת בית הכנסת ופינו את הצירים המובילים אליו.

 

בזמן שהכוחות מכתרים את בית הכנסת מסביבו, המתבצרים השליכו בקבוק עם נוזלים והתיזו נוזלים לעבר צוות תקשורת מתוך חלונות בית הכנסת.

מתבצרים בבית הכנסת בעמונה, הבוקר (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מתבצרים בבית הכנסת בעמונה, הבוקר(צילום: EPA)

הפינוי ברגישות: "אל תסרב פקודה, תגיד שאתה לא יכול" (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
הפינוי ברגישות: "אל תסרב פקודה, תגיד שאתה לא יכול"(צילום: יואב זיתון)

דוברת המשטרה, ניצב-משנה מירב לפידות, אמרה במשדר המיוחד של אולפן ynet כי "במהלך הלילה סיימנו באופן רשמי את פינוי כל המשפחות. מי שנמצא שם כעת זה אותו גרעין קשה של פורעי חוק למיניהם, שהגיעו במטרה לייצר פרובוקציות, ואנחנו נערכים לפינוי הזה של בית הכנסת ומבנה לידו שגם בו מתבצרים צעירים".

 

למקום הגיע רבה של עמונה, הרב יאיר פרנק, כדי לדבר עם הכוחות ועם הנערים המתבצרים בניסיון למנוע עימות. "הגעתי לפה כדי להיות בשעות האחרונות של בית הכנסת", אמר הרב פרנק.

נכנסים לבית הכנסת דרך החלונות (צילום: אפי שריר) (צילום: אפי שריר)
נכנסים לבית הכנסת דרך החלונות(צילום: אפי שריר)

 (צילום: גדי קבלו) (צילום: גדי קבלו)
(צילום: גדי קבלו)

 (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
(צילום: יואב זיתון)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: אפי שריר) (צילום: אפי שריר)
(צילום: אפי שריר)

 (צילום: אפי שריר) (צילום: אפי שריר)
(צילום: אפי שריר)

הכוחות בעמונה (צילום: אפי שריר) (צילום: אפי שריר)
הכוחות בעמונה(צילום: אפי שריר)

נועם גליק, תושב כוכב השחר שהגיע לתמוך במפוני עמונה, אמר במשדר המיוחד של אולפן ynet: "לא ברור מה יהיה בבית הכנסת, ולצערנו זה לא תלוי רק בנו. בתוך בית הכנסת ממשיכים ללמוד תורה. אם השוטרים יעשו מעשה כזה רע – זה יהיה פשע שלהם. אמרנו להם את זה אתמול ואם נצטרך נגיד להם את זה גם היום. אני לא אקום ואעזוב בעצמי. יש פה פשע של החרבת יישוב. כל כמה שנים ולפעמים כל כמה חודשים הוא קורה".

 

גליק התייחס גם לדיווח שלפיו ראש הממשלה בנימין נתניהו בוחן הקמת יישוב חדש למפוני עמונה בתוך חודש וחצי. "אמירות כאלה לא מרגיעות בכלל", אמר גליק. "נתניהו, בנט, ליברמן וכל העוסקים בדבר הם שותפים לפשע של החרבת יישוב. אפשר לנסות להאשים את בג"ץ, אבל הם נתנו לפני שנתיים את תשובת המדינה, הם היו צריכים לדאוג לזה אחרת וזו אחריותם. אין שום פיצוי על הוצאת 200 ילדים מהבתים שלהם ועל החרבת יישוב יהודי".

 

 

בשעת לילה הועבר להם מזון דרך חלונות בית הכנסת. מהמשטרה נמסר כי היא ממשיכה במאמצים להידברות עם המתבצרים, "מתוך רצון להביא לפינוי בהסכמה שימנע צורך בפינוי בכוח מחד וישמור כל קדושת המקום מאידך. אנו עדיין מקווים כי מאמצים אלו יישאו פרי והפינוי יסתיים בשלום".

 

מעט לאחר חצות פרצו הכוחות לביתו של אביחי בוארון, תושב עמונה וראש מטה המאבק. למרות התנגדות רפה יחסית, בניגוד לבתים אחרים שם נאלצו הכוחות לחתוך שלשלאות במהלך פינוי המתבצרים, גם בבית זה הפינוי היה ממושך. לאחר כשעה וחצי נותר בו רק בוארון עצמו. לאחר יציאת המפונים, נשארו במקום שוטרי מג"ב על מנת לשמור על הרכוש וכעת נותר פינוי של בית נוסף ובית הכנסת.

 

במקביל, טרקטורים החלו לפנות את מחסומי האבנים והגדרות ולפלס את הדרכים בתוך המאחז, כדי לאפשר תנועה חופשית לאוטובוסים שמפנים את הנערים. בבוקר ייכנס מבצע הפינוי לשלב השלישי. הכוחות יארזו לכל משפחה את הציוד שלה ואז יחלו בפינוי המבנים באמצעות כלים הנדסיים של משרד הביטחון.

 

דוברת המשטרה לפידות ציינה כי אף שוטר לא סירב פקודה במהלך הפינוי. לדבריה, "יש אנשים ששולחים דיס-אינפורמציה כדי לרפות את ידיה השוטרים. ראיתי אתמול את השוטרים עומדים שעות וחוטפים גידופים, נאצות, איומים ו'איחולים' שמביישים את מי שאמר אותם. חייל חובה אחד התקשה אתמול לעמוד בפרץ האלימות המילולית הקשה ואפשר להבין אותו כי זו סיטואציה באמת קשה. לקחנו אותו הצדה ואחר כך הוא חזר לבצע משימות יחד עם הכוחות בעמונה".

 

מתחילת מבצע הפינוי נפצעו 24 שוטרים ושוטרות וכמה קטינים. חלקם פונו לבתי חולים ולמעט שוטרת אחת, חייל ואזרח, כולם שוחררו מבתי החולים. מאז תחילת המבצע נעצרו 13 צעירים בגין הפרת סדר, תקיפת שוטרים והפרעה לשוטרים במילוי תפקידם. עוד כ-800 צעירים וצעירות שהגיעו ליישוב כדי לסייע בהתנגדות לפינוי הורחקו והועלו לאוטובוסים אל מחוץ לעמונה.

 

 


פורסם לראשונה 02/02/2017 07:52

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
בית הכנסת בעמונה, הבוקר
צילום: EPA
מומלצים