הנחיות חדשות בארה"ב לטיפול ביתר לחץ דם: "לא מתחת ל-140"
איגודי הרופאים בארה"ב מזהירים כי בניגוד למקובל עד כה, יש להימנע מלהוריד את לחץ הדם יותר מדי. לדבריהם הדבר לא הוכח כמונע סיבוכים, ואף מגביר את הסיכון לאיבוד הכרה ונפילות אצל מבוגרים וקשישים
גבול להורדת לחץ הדם: מסמך הנחיות חדש של איגודי הרופאים בארה"ב מנחה כי בניגוד למקובל עד כה, יש להפחית את מידת הורדת לחץ הדם, שכן הפחתה ניכרת מדי לא הוכחה כמונעת סיבוכים ואף מגבירה את הסכנה למטופל. ההנחיה מתייחסת לבני 60 ומעלה - המהווים את מרבית הסובלים מיתר לחץ דם בעולם.
עד כה קבעו ההנחיות כי יש להוריד את לחץ הדם הסיסטולי (לחץ הדם הגבוה מבין השניים, המתבטא בעת התכווצות הלב) אל מתחת ל- 140 מ"מ כספית.
לאוכלוסיות בסיכון גבוה למחלות לב וכלי דם, ובהם חולי סוכרת, השמנת יתר, הפרעות שומנים בדם, מחלות כליה ועישון – הומלץ להפחית את לחץ הדם עוד יותר אל מתחת ל- 125 מ"מ כספית, ואף מתחת ל- 120 מ"מ כספית.
קראו עוד
מחקר מתריע: מדידת לחץ דם בבית - אינה מדויקת
הנחיות חדשות: מדידת לחץ דם גם לילדים - כבר מגיל 3
יתר לחץ דם: הסיבות, האבחון - והטיפול
לא להוריד יותר מדי
את מסמך ההנחיות החדש פרסמו במשותף איגוד הרופאים האמריקני ACP, בשיתוף האקדמיה האמריקנית לרופאי משפחה. על פי ההנחיות החדשות, על הרופאים להתחיל טיפול ביתר לחץ דם עבור חולים הסובלים מיתר לחץ דם סיסטולי של 150 מ"מ כספית ומעלה, במטרה להפחית את לחץ הדם הסיסטולי אל מתחת ל-150. זאת לשם הפחתת הסיכון לשבץ מוחי, התקף לב ותמותה.עם זאת, אצל מטופלים הנמצאים בסיכון גבוה להתקף לב או שבץ מוחי, יש להפחית את לחץ הדם הסיסטולי אל פחות מ-140 מ"מ כספית. בסיכון גבוה נכללים חולי סוכרת, חולים הסובלים ממחלות כלי דם, מיתר שומנים בדם, השמנת יתר, חולי כליות או מטופלים קשישים.
ההנחיות מדגישות עוד כי הפחתה אגרסיבית מדי של לחץ הדם, מעבר להנחיות החדשות, מעמיסה על מערכת הבריאות, גורמת להוצאות ניכרות מיותרות, ואף לא הוכחה כמועילה למטופל בהפחתת סיכון התחלואה והתמותה.
המומחים של איגודי הרופאים בארה"ב מוסיפים כי הפחתה של ערכי לחץ הדם מעבר להנחיות החדשות, מגבירה את הסיכון של המטופלים לנפילות, חבלות, ואיגוד הכרה.
"יתר לחץ דם הוא גורם הסיכון החשוב ביותר לתחלואה ותמותה ממחלות לב, כלי דם ואוטם מוחי", אומר ד"ר אמיתי אלקיים, מומחה ברפואת פנימית ויועץ יתר לחץ דם מהמרכז הרפואי אסותא, "שכיחות לחץ הדם עולה עם הגיל כך לשני שלישים מהאוכלוסיה מעל 60 יש יתר לחץ דם".
" אין ויכוח אם כן כי יש להוריד ולאזן את לחץ הדם והשאלה היא לאיזו רמה - כדי למנוע סיבוכים וכדי למנוע סיבוכים הקשורים בתת לחץ דם כמו נפילות ואיבוד הכרה.
"מי שעקב בשנים האחרונות אחרי הספרות בתחום הבחין בוודאי בתנועת מטוטלת כאשר חוקרים ואירגונים שונים קובעים ערכי סף שונים. כנראה שאין אמת אחת, ומומחה לחץ הדם יוכל להתאים את הערכים הנדרשים על פי מצבו של החולה".
הרוצח השקט
אחד מכל חמישה ישראלים סובל מיתר לחץ דם. המחלה מכונה גם "הרוצח השקט", משום שמדובר במחלה שאינה נותנת סימנים עד למצב בו מתרחשת פגיעה חמורה בגוף. לחץ הדם הוא זהו הלחץ המופעל על כלי הדם בזמן מחזור הלב.
לחץ דם סיסטולי הוא לחץ של זרם הדם על כלי הדם בזמן התכווצות הלב. לחץ דם דיאסטולי הוא לחץ דם של זרם הדם על כלי הדם בזמן התרפות הלב.
לחץ דם מורגש גם על ידי אברים שונים בגוף כמו המוח, הכליה ואף הלב עצמו. על מנת לשמור על מבנה ותפקוד תקין של אברים חיוניים אלו לחץ דם הדם צריך להיות בגבולות תקינים.
ב-90% מהמקרים הסיבה ליתר לחץ דם אינה ידועה ומכונה "יתר לחץ דם ראשוני", שעל פי ההשערות נגרם בשל נטייה גנטית.
סיבות נוספות הגורמות ליתר לחץ דם כוללות השמנה, צריכת מזון עם כמויות גדולות של נתרן והעדר פעילות גופנית. בכעשירית מהמקרים מדובר ביתר לחץ שניוני, הנגרם מבעיות רפואיות אחרות כמו מחלות כליה, לב והפרעות הורמונליות.
לאחר האבחון: בירור הסיבה לעליית לחץ הדם
כיצד בודקים לחץ דם? מקובל לבצע בין שתיים לשלוש מדידות לחץ דם בשתי הזדמנויות שונות, לאחר מנוחה בת עשר דקות והימנעות של כשעה לפני הבדיקה משתייה או אכילת מוצרים המכילים קפאין והימנעות מעישון.
לעתים עולה לחץ הדם בשל תסמונת המכונה "החלוק הלבן": לחץ הדם גבוה במרפאה, אולם כשאדם מודד בעצמו לחץ דם בביתו, הערכים תקינים. במקרים כאלה מבצעים ניטור לחץ דם אמבולטורי, כלומר בבית המטופל, באמצעות מכשיר המורכב על הזרוע למשך 24 שעות בזמן שהמטופל מבצע פעילות יומיומית רגילה, כולל שינה.
אין הנחיות מדויקות לגבי אנשים בריאים, אולם מעל גיל 40 רצוי לבדוק את לחץ הדם לפחות פעם בשנה, במיוחד באנשים בהם יש סיפור משפחתי של יתר לחץ דם בקרוב מדרגה ראשונה.
יש לזכור ששכיחות יתר לחץ דם עולה עם הגיל: מעל גיל 70 ניתן למצוא יתר לחץ דם אף בשכיחות של מעל 40% באוכלוסיות בהן יש צריכת מלח רבה.
לאחר שאובחן לחץ הדם, לאחר שהמטופל אובחן כסובל מיתר לחץ דם, יש צורך לעבור בדיקה גופנית מלאה ולבצע מספר בדיקות דם ושתן הכוללות תפקודי כליה, רמת נתרן, אשלגן, רמת סוכר ופרופיל שומנים בדם וכן בדיקת שתן לחלבון ולנוכחות כדוריות אדומות.
כמו כן יש לבצע בדיקת אק"ג ולעתים גם בדיקות אולטרסאונד כליות ובדיקת אקו לב. אם הבדיקות אינן תקינות מופנה המטופל לבדיקות נרחבות נוספות.
צפו: יתר לחץ דם שכיח גם אצל ילדים