"שוק בשר": תוכנית הדייטינג שמסעירה את לבנון
"נקשת", תוכנית היכרויות פרובוקטיבית, מעוררת ויכוח ציבורי עז בארץ הארזים ומדגישה את הפערים שבין השמרנים לליברלים במדינה. יא אללה
לבנון ידועה בעולם הערבי בתוכניות הריאליטי שלה, אך נראה שהפעם זה היה קצת יותר מדי, לפחות עבור חלק מהלבנונים. בתוכנית הפרובוקטיבית "נקשת", שעלתה לאוויר באוקטובר, משתתפות נשים צעירות ומבוגרות (גילאי 80-18) שמחפשות בן זוג. מדובר בתוכנית בפורמט דומה לתוכנית הבריטית "Take me out", ובמהלכה מגיעים גברים שמנסים לשווק את עצמם בפני אותן נשים, בתקווה שהדבר יוליד דייט בעתיד.
התוכנית, בהנחייתו של המגיש פואד ימין, עוררה ביקורות מהרגע שעלתה לאוויר באוקטובר 2016, אך נראה שהקמפיין נגדה הגיע בימים האחרונים לשיא חדש. "שוק בשר" ו"במה לזנות" היו חלק מהביטויים שהושמעו נגד התוכנית, שמבקריה טוענים כי היא מוזילה ומחפיצה את האישה הלבנונית לאור ההערות המיניות שנשמעות בה.
בפרק ששודר לפני כשבועיים אחד הגברים הציג את עצמו כעורך דין בניסיון להרשים את המשתתפות. זה גרם לעורך הדין ויסאם אל-מד'בוח מאיגוד עורכי הדין להגיש תלונה לפרקליטות הלבנונית נגד הערוץ LBC שבו משודרת התוכנית בגין ביזוי מקצוע עריכת הדין, ומתן במה למתחזה לעורך דין.
אם זה לא מספיק, הוא גם האשים את הערוץ הלבנוני בביזוי שמו של העם הלבנוני ובפגיעה במוסר הציבורי. במקביל לאותה קובלנה משפטית, גם שר התקשורת מילחם ריאשי, כינס את קודקודי ערוצי הטלוויזיה בלבנון ואת ראש המועצה הלאומית לתקשורת לאור התלונות הרבות שהגיעו אליו בעניין התוכנית המדוברת.
"אתמול התקשרה אליי אישה אלמנה שעובדת כאחות ואמרה לי שהיא לא תתן לבנה את השלט אם התוכניות הללו ישודרו, כיוון שהיא צריכה לעבוד", אמר השר הלבנוני בשיחה עם כלי תקשורת שונים. חבר פרלמנט מטעם הסיעה של חיזבאללה, חסן פדלאללה, טען כי הנושא אפילו הגיע לאחת הוועדות בפרלמנט: "אחד מחברי הפרלמנט סיפר כי הבת שלו בת ה-8 צפתה באחת התוכניות שמשודרות אחרי החדשות, שזה זמן של המשפחה. הוא התבייש במה שראה ואמר לבת שלו לצאת מהחדר כדי שלא תשלים את הצפייה". בהקשר הנ"ל חשוב לומר שהתוכנית משודרת ב-20:30, שעה שבה עדיין לא ממש הולכים לישון.
הערוץ הלבנוני, שמזוהה עם מחנה ה-14 במרס בראשותו של ראש ממשלת לבנון סעד אל-חרירי (מתנגד לחיזבאללה; ר.ק.) לא נותר חייב אל מול ההתקפה נגדו, ובאחת ממהדורות החדשות שלו הקדיש את הפתיח למעיין כתב הגנה. הוא הציג את התוכנית כמי שמנסה להשמיע את קולה של האישה הלבנונית, שב-2017 עדיין רחוקה משוויון זכויות לעומת הגבר.
"כל אחד חופשי בדעתו, כל אחד חופשי בשלט שלו. אפשר ללחוץ ולהעביר ערוץ", אמר פייר דאהר, יו"ר מועצת המנהלים של הערוץ בתום הישיבה בראשותו של שר התקשורת, ואף ציין כי למדינה קל להסיט את האש לתקשורת בזמן שהיא לא מצליחה לפתור את משבר הזבל ולהגיע לפתרון בעניין חוק הבחירות שמעכב את קיומן של הבחירות לפרלמנט.
בדיון סוער שהתקיים השבוע באולפן של הערוץ "אל-ג'דיד", הביע פייר אבו-סעב, סגן העורך של העיתון הלבנוני "אל-אחבאר", חשש מכך שהגנה יתרה מדי בשם המוסר הציבורי עלולה לגרום להגבלת החירויות במדינה. בהמשך, עורך הדין שהגיש את התלונה לפרקליטות, והשתתף באותו פאנל, שאל אותו האם היה נותן לאחותו או לבת שלו להשתתף בתוכנית שכזו, והעיתונאי התחמק ואמר כי "מדובר בשאלה נפיצה".
עיתונאי אחר שהתראיין בתוכנית והסכים כי יש לשדר אותה בשעה יותר מאוחרת, ניסה להגן עליה: "הדיון הזה מתנהל כאילו הבנות בתוכנית נחתו מהחלל וכאילו החברה הלבנונית היא שמרנית וכו'. זה לא ככה. הבנות האלה הן דוגמאות מציאותיות שנמצאות בתוך החברה הלבנונית".
בשורה התחתונה נראה כי חרף הביקורות הרבות והדרישות להוריד את התוכנית מהאוויר, לפחות כרגע היא תמשיך. שר התקשורת אמר כי הוא סיכם שיו"ר מועצת המנהלים של הערוץ הלבנוני יפקח אישית על התכנים שלו, ויסיר תכנים שפוגעים במוסר הציבורי. "אנחנו מדינה חופשית, אבל גם חברה מזרחית שמרנית", סיכמה סטודנטית שעטתה רעלה בראיון לכתבה בנושא בערוץ שנמצא בעין הסערה.
נראה כי גם בשנים הקרובות המדינה הרב-עדתית, שמנסה להכיל בתוכה מוסלמים, נוצרים ומיעוטים נוספים, לא בטוחה גם ב-2017 היכן עוברים גבולות חופש הביטוי והמוסר הציבורי.