שתף קטע נבחר

 

הקבלות של דאעש: פפסי, אינטרנט ופלזמות

בבית שהיה בסיס למחבלי "המדינה האיסלאמית" במוסול נמצאו ספרי חשבונות המלמדים כמה קפדנית התנהלותו הכלכלית - וכמה חופשית הייתה תנועתו בשטח העצום שכבש בסוריה ובעיראק

קבלות מנסיעות במונית, ספרי חשבונות עם רישומי שימוש באינטרנט שהתאפשר לבעלי הפריבילגיות ויומנים המתעדים כלכלה שחוקיה נעשים יותר ויותר נוקשים – אלה רק מקצת המסמכים שמחבלי דאעש הותירו מאחוריהם כשברחו ממזרח מוסול עם התקרבות הכוחות העיראקיים לאזור.

עוף, אורז, פפסי, מים ומתאבנים. הטייק אוויי של הדאעשיסטים במוסול (צילום: AP) (צילום: AP)
עוף, אורז, פפסי, מים ומתאבנים. הטייק אוויי של הדאעשיסטים במוסול(צילום: AP)

שם משתמש וסיסמה. רישומי האינטרנט של "המדינה האיסלאמית" (צילום: AP) (צילום: AP)
שם משתמש וסיסמה. רישומי האינטרנט של "המדינה האיסלאמית"(צילום: AP)

הניירות וצרורות הקבלות שנמצאו בבית ששימש בסיס לאנשי דאעש בעיר מספקים הצצה לא רגילה לחיי היום-יום של אנשי דאעש ולכלכלתו. בחודשים שקדמו למתקפה של צבא עיראק והכוחות הכורדיים על מוסול – העיר הגדולה ביותר שכבש דאעש בעיקר – החלו מחבלי הארגון מסתתרים יותר ויותר מפני הפצצותיהם של כוחות הקואליציה בהובלת ארה"ב.

 

ספרי החשבונות חושפים כיצד הפכו בסיסי דאעש לבונקרים, אבל גם כמה בקלות יכלו אנשי הארגון לנוע רק לפני שנה בחליפות-לכאורה שהקימו. היא התפרסה אז על שטח ענקי במערב עיראק ובשליש מסוריה.

צמיגים מנוקרים, שטיפת מכוניות ו-120 דולר לדלק. הוצאות הנסיעה (צילום: AP) (צילום: AP)
צמיגים מנוקרים, שטיפת מכוניות ו-120 דולר לדלק. הוצאות הנסיעה(צילום: AP)

רוב הקבלות הן מתחילת 2016, כשדאעש רק איבד את השליטה על העיר רמאדי שבמערב מחוז אנבר אבל עדיין שלט ברבע משטח עיראק. שיירי נייר מעידים על נסיעות הלוך ושוב מהעיירות שבשליטת דאעש בגבול עיראק-סוריה ואליהן.

 

לפי הקבלות, העיירה חית הייתה אחד היעדים המרכזיים. היא עיירה קטנה המשמשת צומת חשוב ליד נהר הפרת. היא הייתה מרכז אספקה ולוגיסטיקה חשוב עבור דאעש. הדלק לנסיעה, שנמשכת שש שעות, עלה רק 22 דולר. הנסיעות לשם נועדו כנראה לאסוף ציוד או לקיים ישיבות מבצעיות. קבלה אחרת מתעדת את ההוצאה של נוסע ממוסול, כנראה איש דאעש, על גז שנרכש בעיר ראקה שבסוריה – הבירה-למעשה של דאעש.

יש לכם חשבון חשמל. הוצאות הגנרטור (צילום: AP) (צילום: AP)
יש לכם חשבון חשמל. הוצאות הגנרטור(צילום: AP)

חשבון הדלק לנסיעה מבירת דאעש ראקה שבסוריה (צילום: AP) (צילום: AP)
חשבון הדלק לנסיעה מבירת דאעש ראקה שבסוריה(צילום: AP)

מצבורי הניירות מלמדים גם שהארגון ניהל רישום קפדני של הוצאת כספים על שירותים כמו חשמל ואינטרנט. כרטיסים חודשיים ועליהם שמות של משתמשי אינטרנט וסיסמאות נרשמו בספר הנהלת החשבונות של הבית.

 

השימוש באינטרנט ובטלפונים סלולריים אסור בתכלית האיסור במוסול תחת שליטת דאעש משום שהארגון רוצה למנוע מאזרחים להפוך למרגלים של ממשלת עיראק, אבל הקבלות מלמדות שדאעש משתמש ברשת אינטרנט ריכוזית – תחת פיקוח הדוק – הפועלת ברחבי העיר.

הפינוקים בבסיס: מסך הפלזמה שנקנה במוסול (צילום: AP) (צילום: AP)
הפינוקים בבסיס: מסך הפלזמה שנקנה במוסול(צילום: AP)

חשבונית מהמונית. הדרך מהעיר חית למוסול (צילום: AP) (צילום: AP)
חשבונית מהמונית. הדרך מהעיר חית למוסול(צילום: AP)

אזור השליטה של דאעש סביב מוסול וברחבי אנבר הצטמצם משמעותית בחודשים האחרונים. הדרכים שבהן לוחמים נסעו בקלות במונית בתחילת 2016 מלאות כעת בנקודות בידוק של כוחות הביטחון העיראקיים ובמכתשים שנוצרו בהפצצות הקואליציה. החצי המערבי של מוסול, שעדיין נמצא בשליטת דאעש, מנותק כמעט לגמרי מהשטח שבו מחזיקים אנשי דאעש בסוריה. במזרח מוסול השתלטו על תכולת בסיסים של דאעש כוחות הביטחון, אנשי מודיעים ושכנים סקרנים.

 

בקבלות אפשר למצוא עדות גם לפינוקים היום-יומיים של אנשי דאעש. אחת הקבלות מתעדת ארוחת טייק-אוויי שלקחו מחבלי הארגון ממסעדה סמוכה לבית: פפסי, מים, עוף ואורז. בקבלה אחרת תועדה רכישת מסך פלזמה לבית-בסיס של דאעש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים