רחוב סוריה, לבנון. מלחמת השכונות שקורעת את השכנה של אסד
בצד אחד שכונה סונית שתומכת במורדים ובצד השני שכונה עלווית שתומכת בנשיא הסורי - ורחוב אחד מפריד ביניהן, רחוב סוריה. פרויקט מיוחד של "הצלב האדום" מספר את סיפורן של שתי שכונות יריבות בעיר טריפולי הלבנונית שהוא גם סיפורן של מלחמת האזרחים בסוריה ושל ארץ הארזים השסועה
קרבות רחוב: מאז פרוץ ההתקוממות העממית בסוריה במרס 2011, ניסתה לבנון לבודד את עצמה משפיכות הדמים והטלטלות הדרמטיות אצל שכנתה ממערב, אך לא ממש רשמה הצלחה מסחררת בנושא. ההתערבות של חיזבאללה השיעי-לבנוני במלחמה בסוריה לעזרתו של בשאר אסד הובילה לגל של פיגועי התאבדות בביירות ולעימותים עם "המדינה האיסלאמית" (דאעש) וג'בהת א-נוסרה בבקעת הלבנון.
עוד סיפורים מעניינים מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
רחוב סוריה, לבנון: פרויקט אינטראקטיבי של "הצלב האדום"
אחד המקומות שאליהם גלשה מלחמת האזרחים הסורית ללבנון היא העיר הצפונית טריפולי שמזוהה עם העדה הסונית. עוד לפני מלחמת האזרחים הסורית שררה מתיחות עדתית גדולה בטריפולי בין שתי שכונות, שמה שמפריד ביניהן הוא רחוב בשם "סוריה". מכל השמות בעולם.
רחוב סוריה מפריד בין שכונת באב א-תבאנה הסונית לבין שכונת ג'בל מוחסן העלווית, אותה עדה שאליה משתייכת משפחתו של הנשיא אסד. בעשר השנים האחרונות התנהלו בטריפולי 20 סבבים אלימים בין תושבי שתי השכונות היריבות, שגבו את חייהם של יותר מ-200 בני אדם.
מוקד משיכה לארגוני ג'יהאד עולמי
מאז 2011 הגיעה המתיחות בין שתי השכונות בטריפולי, שנמנות על השכונות העניות ביותר בלבנון, לגבהים חדשים. ביוני אותה שנה נערכה הפגנה בשכונה הסונית באב א-תבאנה לאות תמיכה בעם הסורי ובהתקוממותו נגד המשטר. הפגנה זו לא עברה בשתיקה מצד השכונה העלווית ג'בל מוחסין, ועימותים אלימים פרצו בין השתיים וכמה פוליטיקאים וחיילים נהרגו בהם. באחרונה נרשמה רגיעה יחסית במתיחות בין שתי השכונות, אך העיר טריפולי עדיין נחשבת לאזור נפיץ בגלל המלחמה בסוריה ובגלל שהפכה למוקד משיכה של ארגוני הג'יהאד העולמי, בראשם דאעש.
ארגון "הצלב האדום הבינלאומי" השיק באחרונה פרויקט אינטראקטיבי מיוחד על שתי שכונות המריבה ברחוב סוריה בטריפולי. הפרויקט נעשה בשיתוף פעולה עם האמן בנדון טאוזיק ונועד להעלות את המודעות למתרחש בעיר הלבנונית ולהביא את סיפוריהם האישים של תושבי השכונות.
"כל אזור ברחוב סוריה הוא אדון לעצמו"
לדברי עלי, הוא חזה את השלכות המלחמה בסוריה על ארצו. "לפני שהכול התפרץ, אמרתי 'הזרעים נשתלים שם (בסוריה). הפירות יבשילו כאן'. זה הפך לאמת. הייתי רוצה להיפטר מהחשיבה העדתית ושתהיה אחדות". הוא אמר.
בצד השני של הרחוב, בשכונת באב א-תבאנה, מנהל עבאס את החנות שלו. "רחוב סוריה הוא הרחוב של טריפולי", הוא הסביר והוסיף כי מאז פרוץ ההתקוממות בסוריה, "כל אזור הוא אדון לעצמו והחיים והעסקים ברחוב סוריה בהידרדרות. לרחוב סוריה יש פוטנציאל לזרוח שוב, אבל כולם סובלים מאותם תנאים: אין חשמל, המים מלוכלכים ורמת ההיגיינה נמוכה. אני מקווה שכאשר הילדים שלי ינהלו את החנות שלי הם יוכלו לחיות כאן באווירה של סובלנות".
בדומה למצב בסוריה השכנה, גם בטריפולי הלבנונית הילדים הם אלה שמשלמים את המחיר. זיינב, ילדה שמתגוררת בשכונת ג'בל מוחסן העלווית, המלחמה הסורית נכנסה לתוך הבית שלה. "חדר השינה שלי ורוד, אבל הכדורים חדרו לתוך הקיר ועכשיו אני מפחדת לישון שם. אני אפילו לא יודעת למה אנשים נלחמים פה". ניסרין, אלמנה ואם לארבע בנות בשכונה העלווית, תהתת איך זה מצליחים בלבנון לנהל מצד אחד חיים רגילים ומצד שני המצב קשה כל כך שהיא נאלצה לברוח מביתה לדירת אחותה כדי להציל את עצמה.
"התחלתי להאמין לכל הסיפורים שהמשפחה שלי סיפרה לי כשהייתי קטנה על המלחמות שהיו. ההיסטוריה, כך נראה, חוזרת על עצמה 20 שנה אחרי", היא סיפרה בצער והביעה תקווה שלבנותיה יהיה עתיד ורוד יותר. "אני רוצה לפצות אותן על כל הדברים שנשללו ממני בילדות שלי ולתת להם לחיות בעתיד בשלום".
מאז 2014 נכנס "הצלב האדום" לתמונה בעיר טריפולי בעקבות המצב הקשה, ויזם כמה פרויקטים בשתי השכונות היריבות בניסיון לשקם אותן ואת האנשים שמתגוררים בהן. אלא שהדרך לשיקום ארוכה מאוד ונראה שייקח עוד זמן רב עד שרחוב סוריה יהיה מאוחד ומשגשג כלכלית.