נתניהו: אגיע להצבעה על חוק ההסדרה
ראש הממשלה המבקר בלונדון אמר שיגיע להצבעה על חוק ההסדרה הערב בכנסת, וכי עדכן את ארה"ב בנושא. מוקדם יותר נטשו סיעות האופוזיציה את הדיון במליאה: "לא נשתף פעולה עם המהלך הבלתי פרלמנטרי הזה". שעות לפני ההצבעה הותר לפרסום פרוטוקול מדיון בחוק שנערך בכנסת ובו אמר יועמ"ש משרד הביטחון כי ליברמן והוא "מתנגדים חד וחלק לעניין"
ראש הממשלה בנימין נתניהו, המבקר בלונדון, אמר שיגיע להצבעה על "חוק ההסדרה" במליאת הכנסת הערב (ב'). הוא הוסיף כי עדכן את הממשל האמריקני על החוק: "ידידים לא מפתיעים", לדבריו. ההצבעה על החוק בקריאה שנייה ושלישית צפויה להתקיים במליאת הכנסת בסביבות השעה 21:00.
בתדריך עיתונאים שהתקיים לאחר פגישתו עם ראש ממשלת בריטניה, תרזה מיי, הוסיף נתניהו כי "לא ביקשתי אור ירוק מהאמריקנים, אבל עדכנתי אותם. ההצבעה תתקיים הלילה ואנהג על פי האינטרס הלאומי".
מוקדם יותר הותר לפרסום פרוטוקול מישיבת הוועדה המשותפת לוועדת החוקה, חוק ומשפט ולוועדת החוץ והביטחון שנערכה בחודש דצמבר בנושא "חוק ההסדרה. היועץ המשפטי של משרד הביטחון, אחז בן ארי, אמר במהלך הישיבה כי "מערכת הביטחון, אני, השר, מתנגדים להצעת החוק הזאת חד וחלק. השר הביע את דעתו. לפחות אני מייצג את עמדתי, זה יותר בטוח. אנחנו מתנגדים חד וחלק לעניין הזה, להצעת החוק הזאת".
לקריאת הפרוטוקול המלא - הקליקו
עוד קודם לדיון אמר ליברמן בתחילת דצמבר כי יש לדחות את ההליך עד לאחר השבעתו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. "ההצעה שלי היא לחכות לממשל החדש ויחד איתו ניצור מדיניות חדשה", אמר שר הביטחון ביחס להצעת החוק. "הבהרתי את העמדה שלי בעניין בקבינט ובפומבי".
אתמול אמרו שרים בליכוד כי ראש הממשלה בנימין נתניהו מעוניין לדחות את ההצבעה על החוק עד אחרי חזרתו מלונדון, שם הוא נפגש היום עם ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי. עם זאת, יו"ר הבית היהודי, השר נפתלי בנט, סירב.
החוק היה אמור לעלות להצבעה כבר בשבוע שעבר, אך נדחה בשל מאות הסתייגויות ודיון שנמשך שעות ארוכות בוועדה המיוחדת. לאחר שעברו על כל ההסתייגויות, אישרה הוועדה המשותפת בשבוע שעבר את החוק לקראת הבאתו למליאה.
סיעות האופוזיציה נטשו אחר הצהריים את הדיון במליאה על החוק, בעוד חבר הכנסת דב חנין עלה למסור הודעה בשם כל סיעות האופוזיציה. לדבריו: "אנחנו, חברי סיעות האופוזיציה, חזרנו והבענו את התנגדותנו לסדרי הדיון הבלתי תקינים והבלתי תקנוניים שהרוב בכנסת כפה עלינו. לא היה כדבר הזה בכנסת, שדיון כל כך עקרוני מתקיים כדיון של שאריות - כאילו אנחנו עוסקים בסוגיה שמתאימה רק לזמנם הפנוי של הח"כים".
הוא המשיך: "לכן, כל סיעות האופוזיציה הודיעו כאן מעל לבמה הזו, גם בשבוע שעבר, שאנחנו לא מתכוונים לשתף פעולה עם המהלך הבלתי פרלמנטרי הזה, במיוחד בחוק שיש לגביו ספקות קשים בנוגע לחוקתיותו - חוק שמשנה את ההיסטוריה, חוק מספח שטחים, חוק שהיועץ המשפטי לממשלה בעצמו לא מוכן להגן עליו בבג"ץ. זה חוק לא ראוי, לא לכבודנו ולא לכבודה של מדינת חוק".
בתגובה הודיע ח"כ יצחק וקנין, המנהל את הדיון במליאה, כי אם חברי האופוזיציה ימשכו את התנגדויותיהם - הוא ינעל את הישיבה ויפתח אותה מחדש בשעה 21:30. בהתאם לכך, משכה האופוזיציה הסתייגויות.
מוקדם יותר היום תקף יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג את החוק שצפוי לעלות הערב להצבעה. הרצוג קרא לראשי המפלגות להתנגד לחוק על אף המשמעת הקואליציונית, והוסיף: "חוק ההסדרה מביא אסון לעם ישראל. מדובר באסון גדול שראינו את תחילתו עם החלטת מועצת הביטחון של האו"ם על ההתנחלויות, וכעת הוא עובר לאיום ישיר על קברניטי המדינה ועל מפקדי צה"ל".
"חוק ההסדרה" המקורי נועד להסדיר את מעמדם של היישובים היהודיים ביהודה ושומרון. החוק מבקש לקבוע כי תושבים שבנו את ביתם על קרקע מעבר לקו הירוק בעידוד או תמיכת המדינה לא יפונו, והבעלים החוקיים של הקרקע יקבלו פיצוי כספי תמורתה. פינוי, הובהר בהצעה, יתאפשר רק במצב של הסכם עתידי.
בדברי ההסבר להצעה נכתב: "מטרת הצעת החוק היא לאפשר את הסדרתם של יישובים ביהודה ושומרון שנבנו או הורחבו ללא הליך תכנון מסודר על ידי אזרחים ישראלים בתום לב, או שהמדינה הייתה שותפה בהקמתם ובבנייתם. הריסה של מבנים ומתקנים ביישובים ישראליים כאלה משמעותה פגיעה קשה במי שמתגורר בהם". באופן הזה, טוענים יוזמי החוק, הם מאזנים בין פגיעה במי שהתיישבו על הקרקע בסיוע ועידוד המדינה לבין הפגיעה בקניינם של הבעלים הרשומים של קרקע מוסדרת. "הצעת החוק מכירה בצורך להסדיר יישובים ושכונות, ובכך שהסדרתם היא פתרון מידתי וראוי יותר מהחרבת יישובים או בתים של עשרות ומאות בתי אב", נכתב.