קרנות הפנסיה ישיבו כספים לנשים בנות 62 שפרשו
ועדת העבודה והרווחה של הכנסת אישרה שינויים בתקנון האחיד של קרנות הפנסיה הוותיקות שבהסדר. בין הייתר, יושבו כספים לנשים בנות 62 שפרשו לגמלאות וקוזזו להן כספים מהחיסכון. הקיזוז בוצע בעקבות הצפייה לשינוי גיל הפרישה
ועדת העבודה והרווחה אישרה היום (ג') שינויים בתקנון האחיד של 8 קרנות הפנסיה שבהסדר, שחברים בהן כמיליון עמיתים,
השינוי הראשון הוא השבת כספים שקוזזו מנשים בנות 62 שהחליטו לפרוש לגמלאות בשל "משיכה מוקדמת" של כספי הפנסיה. הקיזוז החל על סמך הנחת הקרנות שגיל הפרישה לנשים יעלה השנה ל-64.
הגיל לא עלה בפועל כי ההחלטה בכנסת נדחתה לאוגוסט השנה, באישור שר האוצר וועדת הכספים, כך שהגיל הקובע נותר 62. מאחר שתוקף הגיל החדש טרם נקבע, והקרנות לא רצו להסתבך שוב בהערכה לא ודאית, הוחלט להחזיר לנשים שפרשו את הכספים שקוזזו מהן רטרואקטיבית, ולא לחדש את הקיזוזים מנשים אלה שיבקשו לפרוש מעל גיל 62. לפחות לא לפני שתתקבל בכנסת החלטה ודאית לגבי גיל הפרישה החדש.
התיקון השני נובע מהחוק החדש שהתקבל בכנסת לא מכבר המבקש לעודד עמיתים למשוך כספים מקופת גמל מחשבונות שבהן הצטבר סכום נמוך ללא תשלום "קנס פדיון" מוקדם. התקנות החדשות מאפשרות לעמית החבר בשתי קרנות ותיקות שונות, למשוך מאחת מהן סכומים של עד 8,000 שקל, מבלי לפגוע בזכותו לקבל קצבה מקרן ותיקה אחרת. זאת בניגוד למצב הקיים שבו נמנעה המשיכה השנייה.
תיקון נוסף נובע משינויים בתחזיות תוחלת החיים (הנמצאת במגמת עליה). התיקון נועד לעדכן את מקדמי ההמרה בחשבונות עמיתים שמקדימים את יציאתם לגמלאות או בוחרים בהיוון תשלומי הפנסיה. אולם הוועדה סירבה לאשר שינויים שהציע האוצר בהקשר זה בזכאות שאיריהם של עמיתי הקרנות (יתומים או הורים שאינם עומדים ברשות עצמם מבחינה כלכלית).
ההתנגדות נבעה מכך שמדובר בקיזוזים מתשלומי הפנסיה המגיעים להם בשל הכנסה מעבודה, קצבאות, שכר דירה של נכס שבבעלותם, וכן עקב מימון שהיית ההורים במוסד או בדיור מוגן. יו"ר הוועדה, ח"כ אלי אלאלוף (כולנו), דרש דיון מעמיק שיתקיים תוך שבועיים, ואמר, "איך מונעים ככה כספי קיום מאנשים חלשים? לא ייתכן שהקרנות יהיו גם הבודקות וגם הקובעות".
צילום: shutterstock
מומלצים