שתף קטע נבחר

 

"ננצח גם הפעם". הבוקר שאחרי התפרעויות החרדים

בועז נקי, פעיל חרדי בולט נגד הגיוס, התראיין לאולפן ynet וירה לכל הכיוונים. "גם הצפונבונים לא משרתים", אמר. "אתם רוצים לעשות לנו כור היתוך ולשנות את החברה שלנו". על המאבקים הפנימיים מאחורי ההפגנות

 

  

החרדים נגד גיוס    (צילום: עפר מאיר וחגי דקל)

החרדים נגד גיוס    (צילום: עפר מאיר וחגי דקל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

  

"אם יבואו לקחת את הבנים שלי לצבא, אנחנו מוכנים לזה. הם יקחו גמרא, תפילין וסידור והם יישבו וילמדו שם, זה מה שהם יעשו". בועז נקי פעיל חרדי בולט נגד הגיוס, התייחס היום (ד') באולפן ynet להפגנות שהיו אתמול במחאה על מעצר תלמיד ישיבה שערק מצה"ל' ובהן נעצרו עשרות  אנשים. מאחורי ההפגנות הללו יש מאבקי כוחות פניימיים במגזר החרדי סביב חוק הגיוס והשליטה במגזר. 

 

אנחנו רואים את ההפגנות האלימות כלפי שוטרים, כך אתם רוצים להצטייר בחברה הישראלית?

 "זה אחד הדברים ההזויים, דובר המשטרה נהיה כמו דובר צה"ל. אתם רואים תמונות שאתם רוצים לראות, צפון קוריאה זה כאן. לידי עפה אישה אתמול, כל פניה התמלאו דם מהמכה שהיא חטפה כי המכת"זית העיפה אותה. ילד קטן הועף על ידי שוטר אלים אל הקיר".

 

אנחנו רואים את התמונות והחסימות, ראינו איך הם שועטים לעבר שוטרים.

"לא אמרתי שלא היו חסימות. בחוק כבוד האדם וחירותו יש גם את הזכות הרשות להפגין. אבל לקחת בחור שירד לכביש ולרסק אותו לקיר זה לא בסדר".

 

 (צילום: TPS) (צילום: TPS)
(צילום: TPS)

 (צילום: TPS) (צילום: TPS)
(צילום: TPS)

הפגנת החרדים אתמול ליד צומת שילת (צילום: TPS) (צילום: TPS)
הפגנת החרדים אתמול ליד צומת שילת(צילום: TPS)

אנחנו צפויים להמשיך לראות הפגנות אלימות אם לא יהיה תיקון לחוק הגיוס?

"אנחנו רוצים דבר אחד: אנחנו מבטיחים לא להפגין אם יחזירו את הסידור הזה שבחור ישיבה שלומד יכול לשבת ללמוד בלי מכסות, אנחנו לא קנטוניסטים, אנחנו לא נותנים ומוסרים. גם מי שישב הרבה פעמים על הברזלים חזר אחרי זה ללמוד בישיבה".

 

אותו תלמיד ישיבה, אם היה בא ללשכת גיוס ואומר 'אני לומד תורה' ומבקש דחיה או פטור, היה מקבל אותו. זה היה מונע את כל מה שראינו אתמול בלילה.

 "שקר וכזב, זה היה רק מגביר. אנחנו לא נותנים מכסות ואנחנו לא ניתן שיקחו 2,000 או 6,000. יש עשרות בחורי ישיבה שרצו להמשיך ללמוד והצבא אמר להם להתגייס. אנחנו הולכים לקראת צבא קטן וחכם. זה לא יעזור, אין חוסר כוח אדם בצה"ל, הצפונבונים לא משרתים. אתם רוצים לעשות לנו כור היתוך ולשנות את החברה שלנו דרך כור ההיתוך, דרך הצבא, זה לא קיים".

 

יכול להיות שיש קשר בין המחאה נגד חוק הגיוס לבין האלימות כלפי חיילים חרדים? מובילי קמפיין השיימינג וההסתה נגד החיילים החרדים תמיד יצאו מאותו פלג ליטאי ירושלמי.

"אנחנו נגד פגיעה בחיילים. רק פעם אמרתי להם שאני מציע להם להחליף לכיפה סרוגה. שר הביטחון לשעבר בוגי יעלון אמר פעם: 'אנחנו נשנה את החברה החרדית דרך זה שחבלי הכביסה יהיו מלאים במדים של צה"ל'. אנחנו לא רוצים שיבואו לשנות לנו את הדעה, ניצחנו את כולם וננצח גם הפעם. אנחנו נגד להרביץ, אנחנו בעד להגיד לבן אדם: 'דע לך, אתה משמש בלי לדעת כלי בידי הצבא לשנות את החברה החרדית'. עשו את זה בכל הדורות אבל תמיד ניצחנו".

 

הפלג הירושלמי נגד הפשרנים

"הפלג הירושלמי" במגזר החרדי זו תנועה שפרצה ב-2012, סמוך לפטירת הרב יוסף שלום אלישיב, שנודע כ"פוסק הדור" והמנהיג החרדי הבולט שהצליח לאחד סביבו את הזרם הליטאי כולו. עם ירידתו מן הבמה, טענו אנשי "הפלג" כי ליורשו הטבעי, הרב אהרון לייב שטיינמן, נטייה לפשרנות ופרגמטיות בנושאים דתיים (בדגש על ענייני דת-מדינה), כך שאינו נאמן לקו שהתוו קודמיו, הרב אליעזר שך והרב אלישיב, ולכן לא ראוי להיקרא ממשיך דרכם.

 

 

הפגנת החרדים במחאה על מעצר העריק    (מתי עמר TPS, אבי חי ואלי מנדלבאום)

הפגנת החרדים במחאה על מעצר העריק    (מתי עמר TPS, אבי חי ואלי מנדלבאום)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 (צילום: אביב מלכה) (צילום: אביב מלכה)
(צילום: אביב מלכה)

חרדים מפגינים בצומת בר אילן בירושלים (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
חרדים מפגינים בצומת בר אילן בירושלים(צילום: אלי מנדלבאום)

בצעד נדיר הקימו הליטאים הירושלמים אופוזיציה לשטיינמן והכתירו במקומו כמנהיגם את הרב שמואל אוירבך,  רוב הציבור הליטאי נאמן לרב שטיינמן, והוא נחשב למנהיג הזרם המרכזי, אך בזירה הציבורית והפוליטית מצליח גם "הפלג" להפגין את כוחו ולהוכיח כי הוא אינו מיעוט שולי: ראשית, את כל ההפגנות הסוערות נגד מעצרי העריקים מובילים אנשיו; שנית, בבחירות המקומיות הם התמודדו במסגרות עצמאיות ורשמו הצלחה לא מבוטלת בכמה ערים, בהן בני ברק וירושלים. את הבחירות לכנסת החרימו, כדי שלא לתמוך ביהדות התורה המסרבת להעניק להם ייצוג, ויש אומרים כי בכך מנעו ממנה את המנדט השביעי.

 

עיקר מאבקו של הרב אוירבך הוא בחוק הגיוס, גם לאחר שהגרסה המתוקנת והרכה שלו נוסחה ביוזמת המפלגות החרדיות ובהדרכת מועצות חכמי וגדולי התורה שלהן. לטענתו, קביעת מכסות לשירות בצבא מקרב תלמידי הישיבות היא חורבן עולם התורה. בשל כך הורה אוירבך לחסידיו להימנע מכל שיתוף פעולה עם הצבא, להתעלם מצווי ההתייצבות ולא להגיע ללשכת הגיוס, אף לא לשם הסדרת המעמד כבן ישיבה ודחיית שירות. התוצאה היא שתלמידים רבים הנשמעים לו מוגדרים כעריקים. בעיני אנשי "הפלג", כל מעצר של צעיר כזה היא הוכחה שחוק הגיוס הוא כישלון חרדי, פרי תפיסת העולם הפשרנית של הנהגת הזרם המרכזי.

 

ההפגנות הסוערות נגד הגיוס נועדו להפגין את כוחו של "הפלג הירושלמי" במאבק הפנים-מגזרי. לשם כך הם לא נרתעים משיתוף פעולה בנושא זה עם הזרמים הקיצוניים האנטי-ציוניים מקואליציית החצרות של "העדה החרדית", אשר הזרם המרכזי הקפיד תמיד להיבדל מהם.

 

 

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: TPS
הפגנת חרדים נגד גיוס
צילום: TPS
מומלצים