צור גולדין: "מתווכים זה לא מספיק, נתניהו יודע בדיוק מה צריך לעשות"
אחיו התאום של הדר גולדין, שנהרג בצוק איתן וגופתו נמצאת בידי חמאס, התייחס לדיווחים כי ישראל העבירה לחמאס הצעות לעסקת שבויים: "יש לגרום לארגון להבין שהחזקה וחטיפה של לוחמים זה נטל ולא נכס". אמו של אורון שאול: "מקווים לראות אותו במהרה בבית ולא ננוח עד שזה יקרה"
צור גולדין, אחיו התאום של הדר גולדין ז"ל, דיבר הבוקר (ד') עם ynet לאחר שהזרוע הצבאית של חמאס התייחסה לראשונה למגעים על עסקת חילופי שבויים - ואמרה כי ישראל העבירה הצעות באמצעות מתווכים, אולם "הנוסחה שמציעה ישראל לא מגיעה למינימום הדרישות". "כרגע אני רק רואה דרישות של חמאס", אומר גולדין. "אני לא רואה בשטח וברמת ההחלטות דרישות של ישראל מהארגון - והדרישות הן רבות. אנחנו ממשיכים לדרוש מהממשלה להפעיל את מלוא סל הכלים שעומד לרשותה כדי להפעיל לחץ אינטנסיבי על חמאס - רק לחץ כזה יוביל לתוצאות, ומבחינתנו כל השאר דיבורים.
"בפועל לא מתבצע שום דבר בשטח", המשיך גולדין. "משא ומתן צריך להתבצע - השאלה מאיזו עמדה. נתניהו יודע בדיוק מה צריך לעשות ומה הצעדים שצריכים להתבצע כדי שמדינת ישראל תבוא למשא ומתן כזה מעמדה של כוח וחוזק של מעצמה, ולא מדינה שנכנעת לביריון השכונתי. ארגון הטרור, ששולט ב-1.9 מיליון אזרחים, נמצא בבידוד מדיני, יש לגיטמציה בינלאומית להפעיל עליו לחץ פוליטי וכלכלי כדי שהוא יעמוד בדרישות. יש לארגון אסירים בבתי הסוהר שמקבלים פרסים ממדינת ישראל והתחנפויות משר הביטחון וראש הממשלה - במקום לקבל עמדה איתנה ויציבה שיכולה לשנות את המשוואה.
"יש לגרום לארגון להבין שהחזקה וחטיפה של לוחמים שהתגייסו לצה"ל זה נטל ולא נכס", הוסיף גולדין. "מתווכים זה לא מספיק, נתניהו יודע בדיוק מה צריך לעשות, כולל המגעים עם קטאר ומצרים, לאור הלגיטמציה מהממשל החדש בארה"ב והקהילה הבינלאומית, והלגיטמציה הציבורית. אני לא חושב שהציבור בישראל שמח ממה שקורה. לא הייתה ממשלה שהתעלמה באופן כל כך בוטה מחיילים שנמצאים בשבי של ארגון טרור. עוד מעט נושקים לשלוש שנים מיום החטיפה של אחי שנמצא בסך הכל מרחק של שעה וחצי מתל אביב. אנחנו מתקרבים לרגעים מכריעים שיכולים להוציא אותנו מהמצב האומלל הזה ולגמור את הסיוט שאנחנו נמצאים בו".
"יש פה עסקה חד-צדדית שמתבצעת באופן עקבי ורק מחמירה עם הזמן. יש כאן הזדמנות לשנות את המשוואה ולהגדיר מה השפה שמדברים מול ארגון טרור שחוטף חיילים. ברגע שהוא חוטף חיילים הוא חייב לשלם מחיר, ואם הוא רוצה להשתחרר מהמחיר הזה הוא צריך לקבל את הדרישה הבסיסית ללא תנאים ולהחזיר את לוחמי צה"ל שחטף. אנחנו יודעים שאפשר לכופף את חמאס, יש הסכמה גורפת בקרב קהילת הביטחון, רק חבל שהיא מטשטשת בדיבורים ותירוצים, שנכונים פוליטית כנראה, כדי לבטל את הפעולות שצריכות להתבצע", אמר גולדין.
גם זהבה שאול, אמו של החייל אורון שאול שהוגדר חלל ע"י בית דין צבאי-רבני ב-2014, הגיבה לדיווחים כי ישראל העבירה לחמאס הצעות לעסקת שבויים. "אנחנו מקווים לראות את אורון במהרה בבית ולא ננוח עד שזה יקרה", אמרה. "אני מצפה משרי ממשלת ישראל והעומד בראשה לנהוג בנושא כאילו בניהם הם אלו שנשלחו למלחמה בעזה, להגן על מדינת ישראל. כאילו בניהם הם אלו שמוחזקים בשבי החמאס.
אבירם שאול, אחיו של אורון, הוסיף: "היום הייתה הפעם הראשונה ששמענו שמנהלים איזשהו משא ומתן להחזרתם של אורון והדר. לצערי שמענו את זה קודם כל מחמאס. למרות שאנחנו מעודכנים פחות או יותר, לצערנו אנחנו ניזונים לפעמים גם מהתקשורת. הכתובת מבחינתנו היא לא חמאס אלא ממשלת ישראל, מדינת ישראל ומי שעומד בראשה. כמו שהוא ידע לשלוח את אורון למלחמה שנמשכה יותר מ-50 יום, צריך לדעת גם להחזיר אותו. אני מצפה ממשלת ישראל שתעשה הכול על מנת שנוכל לראות את אורון ואת הדר בבית.
"בשנתיים וחצי האלה שמענו יותר מדי דיבורים ויותר מדי אמירות, שבסופו של דבר התבררו לנו כאמירות שווא. נכווינו מזה לא פעם ולא פעמיים. אני חושב שהגיע הזמן שדברים יתקדמו. זה חלון הזדמנויות חשוב שצריך לנצל אותו. אני מקווה שאורון והדר עומדים בראש סדר העדיפויות של ממשלת ישראל. לא ראינו את זה עד עכשיו. היינו צריכים להגיש בג"ץ כדי שהצוות המיוחד יתכנס".
מוקדם יותר פורסם ברשת אל-ג'זירה המקורבת לחמאס, כי לפי הארגון ישראל העבירה הצעות באמצעות מתווכים, אולם הארגון סירב. בימים האחרונים ביקרה משלחת ביטחונית מטעם חמאס במצרים במסגרת הניסיון ליישר את ההדורים בין הצדדים. גורמים מצרים ששוחחו עם העיתון הלונדוני "אל-ערבי אל-ג'דיד" טענו כי כי הצד המצרי ניצל את הפגישה גם כדי לבקש ממשלחת חמאס - שכללה גם את סגן ראש הזרוע הצבאית, מרוואן עיסא - לפתוח לדיון את סוגיית הנעדרים הישראלים המוחזקים ברצועה. הגורמים העריכו לפי הדיווח כי הבקשה של הצד המצרי נולדה מתוך פנייה ישראלית בנושא.
בשעות אחר הצהריים גורם בכיר בזרוע הצבאית של חמאס סיפק פרטים נוספים על המגעים. הוא הכחיש את הדיווח לפיו ישראל הציעה הקלות כלכליות על רצועת עזה בתמורה לקיומה של העסקה, ומסר כי הצדדים כבר קיימו מגעים בנוגע לכמות האנשים שישוחררו משני הצדדים. לדבריו המספרים שהציעה ישראל לא מגיעים לדרישה המינימילית של הארגון.
ברצועה מוחזקות גופותיהם של חללי צה"ל אורון שאול והדר גולדין, שנהרגו במבצע "צוק איתן". גם אברה מנגיסטו, בן 29 מאשקלון, מוחזק ככל הנראה ברצועה לאחר שחצה את הגבול בספטמבר 2014. שלושה חודשים לאחר מנגיסטו, חצה את הגבול לרצועה הישאם א-סייד, בדואי תושב הדרום המוכר כלוקה בנפשו. ביולי האחרון חצה את הגבול לכיוון הרצועה אזרח ישראלי נוסף, ג'ומעה אבראהים אבו ענימה, המתגורר בכפר חאשם זאנה שבפזורה הבדואית.