עתירה ראשונה לבג"ץ נגד חוק ההסדרה
ארגון "עדאלה" וראשי רשויות מקומיות פלסטיניים הגישו עתירה לבג"ץ נגד החוק בטענה שיישומו יפגע בצורה משמעותית בזכויות הפלסטינים. "החוק הופך את זכויותיהם הבסיסיות של הפלסטינים להפקר בכך שהוא מאפשר את נישולם מקניינם הפרטי למען מתנחלים"
בזמן שארגוני השמאל עדיין מנסחים את העתירה שלהם לבג"ץ נגד חוק ההסדרה, ארגון "עדאלה", יחד עם 17 ראשי רשויות מקומיות פלסטיניים וארגונים פלסטיניים, הגיש היום (ד') עתירה לבג"ץ. הארגון טוען כי יישום החוק יפגע בצורה משמעותית בזכויותיהם של הפלסטינים.
על פי העותרים, החוק שאושר ביום שני האחרון בכנסת ברוב של 60 תומכים מול 52 מתנגדים, נוגד את המשפט הבינלאומי ופוגע בזכותם לקניין של התושבים הפלסטיניים.
"החוק הופך את זכויותיהם הבסיסיות של הנתינים הפלסטינים בגדה המערבית להפקר ולחסרות כל הגנה משפטית בכך שהוא מאפשר את נישולם מקניינם הפרטי למען מתנחלים ישראלים בגדה המערבית, ועל בסיס השקפה אתנית-אידאולוגית", נכתב בעתירה. "תכליתו המוצהרת והברורה של החוק, אשר מבקש להעדיף אינטרסים של קבוצה אחת על בסיס אתני ומוביל לנישולם של הפלסטינים, לא מותיר ספק שחוק זה נופל בגדר האיסורים המוגדרים כפשעים".
עורכות הדין סוהאד בשארה ומאיסאנה מוראני ממרכז עדאלה, ועו"ד סלימאן שאהין ממרכז ירושלים לזכויות האדם, שהגישו את העתירה, טענו כי החוק מכניס את עצמו לקטגוריה של "פשעי אפרטהייד אשר מגדירים פרקטיקות של אפרטהייד כפשע נגד האנושות". כמו כן, טענו כי החוק לא נועד לצרכים ביטחוניים לגיטימיים להגן על כלל הציבור בגדה המערבית, אלא "למען קידום ופיתוח האינטרסים של היהודים הישראליים המתנחלים בגדה המערבית".
החוק להסדרת ההתיישבות ביהודה והשומרון נועד להסדיר את מעמדם של אלפי בתים בהתנחלויות על קרקעות בבעלות פרטית של פלסטינים (על פי הערכה, כ-2,000 בתים). לפי החוק, הקרקע שעליה בנויים הבתים תישאר רשמית בידי בעליה, אולם המדינה תפקיע מהם את זכות השימוש בה ותעביר אותה לממונה על הרכוש הממשלתי באזור יהודה ושומרון. בתמורה יפוצו בעלי הקרקעות הפלסטינים בסכום גבוה משווי הקרקע, או יקבלו קרקע חלופית, לפי בחירתם.