נפתרה תעלומת הר הגעש היחיד מקרח על קרס
חוקרים בדקו מדוע יש רק הר געש אחד על כוכב הלכת הננסי הנמצא בין מאדים לצדק וגילו כי הרי געש אחרים פשוט השתטחו ונעלמו במשך השנים בשל תהליך שנקרא הרפיה צמיגית
בכוכב הלכת הננסי קרס, שנמצא בין מאדים לצדק, התגלה בשנת 2015 "קריו-וולקנו", הר געש של קרח בגובה 4 קילומטרים שנקרא אהונה מונס. מדובר בתופעה יחידה מסוגה, שאין דבר נוסף שדומה לה על פני קרס, שאורכו כ-950 קילומטרים. אבל כעת יכול להיות שמדענים הצליחו לפענח את תעלומת הר הגעש.
"תארו לעצמכם שהיה רק הר געש אחד על פני כל כדור הארץ", הסביר מייקל סורי, חוקר מאוניברסיטת אריזונה, בהודעה רשמית. "זה כנראה היה מוזר מאוד".
בהחלט ייתכן כי אהונה מונס הוא מאפיין יחיד במינו, אך מחקרו החדש של סורי, שממצאיו יפורסמו בכתב העת Geophysical Research Letters, מציע פתרון נוסף: להר הגעש מקרח היו הרי געש קרחיים נלווים, אך אלו השתטחו ונעלמו במשך השנים בשל תהליך שנקרא הרפיה צמיגית, שבמסגרתו מוצקים רבים על פני פלנטות מעין "זורמים" ומשתטחים, בהינתן מספיק זמן.
ההרים על כדור הארץ אבל, למשל, לא ממש משתפים פעולה עם התהליך הזה, אבל זאת מכיוון שהם עשויים סלע. אהונה מונס, לעומת זאת, עשוי מחומר שבו גם יש הרבה קרח לכן אפשרי שגודלו וצורתו ישתנו עם הזמן, כמו למשל במקרה של קרחונים על כדור הארץ.
במחקר הזה ניצלו חוקרים סימולציות מחשב כדי לראות איך יכול היה אהונה מונס להשתנות לאורך הזמן. הם מצאו כי אכן יכול להיות תהליך של הרפיה צמיגית אם להר געש יש לפחות 40% קרח. בתרכובת כזו, אהונה מונס יכול להשתטח בקצב של 50-10 מטרים בכל מיליון שנה.
קצב השטחה כזה יכול להשטיח לחלוטין הר געש של קרח בתוך כמה מאות מיליוני שנים או כמה מיליארדי שנים. מסיבה זו, טוענים החוקרים, אפשרי בהחלט שלאהונה מונס היו "אחים ואחיות" מבוגרים יותר, שפשוט נעלמו מאז מפני השטח של כוכב הלכת הננסי. "גילו של אהונה מונס של עולה על 200 מיליון שנה", הבהיר החוקר סורי. "אז פשוט לא היה לו מספיק זמן עדיין לעוות את צורתו".
כעת רוצים החוקרים לנסות ולאתר את שאריות הרי הגעש הקרחיים ש"נעלמו" על קרס באמצעות מידע שהתקבל על ידי הגשושית "שחר" (Dawn) של נאס"א.