הורביץ צפוי להיחקר בפרשת השוחד של טבע
בנו של מייסד טבע, חיים הורביץ, יידרש להסברים במסגרת הפרשה שבה הודתה טבע במתן שוחד של עשרות מיליוני דולרים לפקידים בכירים ורופאים ברוסיה, אוקראינה ומקסיקו, וכבר עלתה לה 519 מיליון דולר. הורביץ שימש כראש החטיבה הבינ"ל בתקופה הרלבנטית. החברה משתפת פעולה עם הרשויות. לפי הערכות, טבע תשלם קנס גבוה כדי לסיים את ההליכים בארץ
חיים הורביץ, מי שכיהן בעבר כמנהל החטיבה הבינלאומית של טבע, צפוי להיחקר במשטרה במסגרת החקירה הפלילית שנפתחה נגד החברה על מתן שוחד של עשרות מילוני דולרים לפקידי ממשל ברוסיה, אוקראינה ומקסיקו - כך מעריך גורם המקורב לחקירה. "לאור המיילים שהורביץ היה צד אליהם, המודעות והמעורבות שלו בפרשה צפויה להיבדק על ידי המשטרה", הוסיף הגורם.
המשטרה בודקת תלונות נגד טבע בגין העברת כספים לבכירים
"טבע תתאושש ותקטוף את הפירות מהרכישות שביצעה"
דרמת ענק בחברת טבע: המנכ"ל ארז ויגודמן פורש
טבע תשלם חצי מיליארד דולר להסדרת פרשת שחיתות
טבע חוקרת טענות לשוחד שנתנו עובדיה לרופאים ברומניה
הורביץ, בנו של מייסד ענקית התרופות, היה צד לתכתובות דואר אלקטרוני מול בכיר לשעבר בממשל הרוסי בשם בוריס שפיגל, שקיבל מטבע דרך חברה שברשותו 65 מיליון דולר, וזאת כדי לקדם במכרזים את תרופת הקופקסון. כספים אלה, כך נכתב בהסדר טיעון שעליו חתמה טבע בדצמבר מול רשות ני"ע ומשרד המשפטים האמריקאי, הוסוו כעמלות הפצה. תשלומי השוחד האלה הניבו לטבע רווחים בהיקף של 215 מיליון דולר, והיא שילמה קנס של 519 מיליון דולר לרשויות בארצות הברית כדי לחמוק מהעמדה לדין.
טבע לא דיווחה למשקיעים על החקירה
עם פרסום דבר ההסדר עליו חתמה טבע מול הרשויות האמריקאיות - הסדר שהוגש לבית המשפט הפדרלי בפלורידה - פרקליט המדינה שי ניצן הורה למשטרה לפתוח בבדיקה האם יש די ראיות לפתוח בחקירה גם בארץ. לאחר שהגורמים החברים בצוות הייעודי שמטפל באכיפת החוק האוסר על מתן שוחד לעובדי ציבור זרים סברו שיש די ראיות, ניצן הורה ליחידה הארצית לחקירות הונאה לפתוח בחקירה פלילית.
עם ההחלטה על פתיחת החקירה, המשטרה פנתה לטבע וביקשה לקבל את כל החומרים הרלוונטיים שבידיה. טבע, כך נודע, משתפת פעולה באופן מלא עם החוקרים. במקביל, משרד המשפטים צפוי לפנות לרשויות בארצות הברית בבקשה לסיוע משפטי הדדי, זאת כדי לקבל את מלוא חומרי החקירה שנאספו שם ולהעבירם למשטרה.
גורם משפטי בכיר העריך אתמול כי הצדדים יחתרו להסדר במסגרתו תשלם טבע קנס גדול. "קנס גדול על טבע, במסגרת הסדר מול משרד המשפטים שיסיים את ההליכים, הוא כנראה הכיוון שאליו יחתרו בסופו של דבר שני הצדדים", אמר הגורם בשיחה עם "כלכליסט". "חוק העונשין מאפשר להטיל קנס של פי ארבעה משווי טובת ההנאה שהופקה כתוצאה מתשלומי שוחד".
עוד הוסיף אותו גורם: "ההסדר מול האמריקאים נוקב ברווחים של 215 מיליון דולר שטבע הפיקה מתשלומי השוחד. לאור הקנס שהחברה כבר שילמה בארצות הברית, לא סביר שהרשויות בארץ ידרשו פי ארבעה מהסכום הזה. אבל כבר יש תקדימים לכך שתאגידים גדולים שילמו קנסות גבוהים כדי לא לעמוד לדין". על פי הערכות, הסיטואציה היחידה שבה עשויה חקירתו של הורוביץ להימנע היא מקרה שבו תגיע טבע להסדר עם משרד המשפטים.
עד כה, טבע לא דיווחה למשיקיעים בארץ ובארצות הברית על החקירה שנפתחה בישראל, על אף שמדובר לכאורה באירוע מהותי. "על פי המשטר הדיווחי החל על טבע, לא נדרש דיווח", טענה החברה בתגובה לפנייה בנושא.
האישיות הצבעונית והמקושרת של שפיגל
בוריס שפיגל, הבכיר לשעבר בממשל הרוסי שקידם את ענייני טבע במדינה, הוא אישיות צבעונית, מקושרת ורבת השפעה. הוא שילוב קלאסי של איש עסקים ואיש ממשל שמקובל מאוד בתרבות הרוסית ומעט קשה לעיכול בתרבות המערב. ב־1990 הוא הקים את חברת התרופות ביוטק שב־2010 הפכה למפיצה של הקופקסון של טבע ברוסיה.
במקביל לעסקיו, ב־2003-2013 שימש שפיגל כנציג מחוז פנזה במועצת הפדרציה הרוסית, וכיהן כמעין נציג רשמי של המחוז בבית הנבחרים. ב־2011 שפיגל מונה לסגן הראשון של יו"ר הוועדה לחקיקה ולעניינים משפטיים. באופן רשמי, כששפיגל נכנס לפוליטיקה הוא העביר את מניות השליטה שלו בביוטק לרעייתו, אך הוא ידע היטב מה מתרחש בחברה ובעסקיה השונים.
בכתב האישום שבו הודתה טבע בארצות הברית מצויין כי שפיגל סייע לטבע להכניס את הקופקסון לתוכנית מיוחדת של משרד הבריאות הרוסי למימון תרופות יקרות. בטרם נחתם ההסכם בין טבע לביוטק של שפיגל, שיגר אחד מבכירי טבע ברוסיה דואר אלקטרוני לבכיר בחטיבה הבינלאומית של טבע שבו הוא מתאר את פגישתו עם בכיר רוסי: "אני רוצה להדגיש את הקליבר של האדם. הוא לוביסט מפתח בכל האמור בסוגיות פרצמבטיות. הוא איש מפתח עבור הכנסת".
בדואר האלקטרוני הודגש כי הוא "בעלים של חברה רוסית. יש לו השפעה משמעותית בתעשייה", וכי הוא יכול לסייע ב"רישום מהיר יותר של מוצרים" ושלכן "יהיה עדיף לטבע להעניק את זכויות ההפצה של הקופקסון לחברה הרוסית". בדואר אלקטרוני מ־2010 בכיר בטבע רוסיה ביקש מההנהלה הראשית לאשר מיידית את ההסכם עם החברה הרוסית כי "אם לא נחתום על הסכם האספקה עד אמצע השבוע נהיה נתונים תחת איום של אובדן הכנסות של 100 מיליון דולר מעסקי הקופקסון ב־2011".
הסכם אכן נחתם וטבע שאפה להפיק את המיטב. בסוף דצמבר בכיר בטבע רוסיה שלח דואר אלקטרוני לבכיר אחד לקראת פגישה עם הבכיר בממשל הרוסי שבו הוא מבקש "לדחוף את הבכיר הרוסי לדרוש עוד מימון לקופקסון ב־2011 ולעמוד בהתחייבות שלו להגן על הקופקסון אצל שר הבריאות ואצל מקבלי ההחלטות". לאחר הפגישה התקבלה תשובתו של הבכיר: "הוא ממליץ בחום להדק את הקשרים עם נציגי הנוירולוג המקומי באזור כדי להבטיח את נתח השוק של הקופקסון בעתיד".
כתב האישום שבו הודתה טבע לא נוקב בשמו של הורביץ, אך מצוין בו כי הפעילות האסורה ברוסיה נעשתה בידיעה מלאה של "מנהל בכיר, אזרח ישראלי, שהיה אחראי מטעם טבע על הפעילות הגלובלית שלה ב־2002־2010 ושעזב אותה ב־2014".
כתב האישום עוסק כאמור כמעט כולו בפרשה "הרוסית", אך בהודעה הרשמית שפרסמו הרשויות בארצות הברית עם החתימה על ההסדר תוארו שתי פרשות שוחד נוספות שטבע הייתה מעורבת בהן: במסגרת הפרשה הראשונה טבע הודתה ששילמה שוחד לפקיד ממשלתי בכיר במשרד הבריאות האוקראיני כדי שיקדם קבלת אישורים רגולטורים שהיו נחוצים לה כדי לשווק ולמכור את מוצריה במדינה. ב־2001-2011 טבע שילמה לאותו פקיד "דמי ייעוץ" כתשלום חודשי ונתנה לו טובות הנאה בשווי 200 אלף דולר.
במסגרת הפרשה השנייה הודתה החברה כי מאז שנת 2005 הועברו מטעמה תשלומי שוחד לרופאים שמועסקים על ידי ממשלת מקסיקו. "מנהלי טבע בישראל שהיו אחראים על תוכנית האכיפה נגד שחיתות של החברה ב־2009 היו מודעים לשוחד ששולם לרופאי הממשלה במקסיקו", נכתב באותה הודעה רשמית.
"איש מהגורמים הפסולים אינו עובד כיום בטבע"
ממשרד המשפטים נמסר בתגובה לידיעה:
"פרקליט המדינה הורה לעבור משלב של בדיקה לחקירה פלילית נגד חברת טבע, נוכח חשדות שנציגי החברה שילמו שוחד במדינות שונות, ובהן רוסיה, כדי לקדם מכירות של מוצרי החברה. חשדות אלו הובילו את החברה לשלם לרשויות האמריקאיות מאות מילוני דולרים. מטבע הדברים, לא נוכל להתייחס לפרטי החקירה ולפעולות שבוצעו במסגרתה".
מטבע נמסר בתגובה: "למיטב ידיעתנו, בישראל מנוהלת חקירה בנוגע לאותן סוגיות אשר בקשר אליהן הגיעה החברה להסכמים עם רשויות האכיפה בארצות הברית. הסדר זה התייחס לשנים 2007־2012 ואיש מהגורמים המעורבים בתשלומים הפסולים אינו עובד כיום בטבע".
מחיים הורביץ נמסר בתגובה: "לא קיבלתי בינתיים שום הודעה על חקירה. אם וכאשר זה יקרה, אשתף פעולה ככל יכולתי".
משרד כהן סטרשנוב לונדון, המייצג את בוריס שפיגל בישראל, סירב להגיב לדברים.