חשד: שוטרים צבאיים זייפו ערעור של חייל החשוד שעודד סרבנות בעמונה
החייל שנשפט ל-20 ימי מחבוש טוען כי תאריך הערעור שלו שונה ולפיכך נפסל בטענה שאיחר את המועד. בצה"ל פתחו בחקירה פלילית לאחר שהתגלו מחיקות ותיקונים לכאורה במסמך הערעור. החייל עתר לבג"ץ
היחידה הפנימית בצה"ל לחקירות שוטרים צבאיים חוקרת חשד לזיוף מסמכי הערעור שהגיש החייל שלמה מט, שנכלא ל-20 ימי מחבוש בכלא הצבאי בגלל עידוד סירוב לפנות את עמונה. החייל טען כי בוצעו שינויים במסמך הערעור שהגיש על העונש, באופן שפגע בו. לדבריו, תאריך הערעור שונה כך שהוא הפך לא רלוונטי.
מט, חייל המשרת במסלול השירות החרדי ביחידת בינוי באוגדת איו"ש, תועד לטענת הצבא בסרטון כשהוא מעודד לכאורה סירוב לפנות את המאחז עמונה. הסרטון הופץ בהמשך בוואטסאפ. בצה"ל שקלו תחילה להעמידו על המעשה לדין פלילי בגין עבירת "מרי", אך בשל הרגישויות הוחלט להסתפק בדין משמעתי. מפקדו, סגן אלוף בפיקוד המרכז, דן אותו ל-20 ימי מחבוש, והוא הגיש ערעור על כך בסיוע עו"ד מנחם שטאובר וארגון "חוננו".
הערעור שהוגש בכתלי כלא 6 לא נדון מאחר ולטענת הצבא החייל איחר בהגשתו (תוך 72 שעות מהגשת הערעור יש לדון בו אחרת ההליך מתבטל). לאחר שטען מט כי התאריך ופרטים נוספים במסמך זויפו בכלא לרעתו, הוחלט להתחשב בו ולדון בערעורו על ידי קצין בדרגת אל"מ, אך ערעור זה נדחה. בערעור הוא טען שהוא לא הצטלם לסרטון ולא היה זה שהפיץ אותו, ולפיכך העונש שקיבל אינו מידתי.
"מעיון ראשוני במסמך הערר נראה כי אכן בוצעו תיקונים ומחיקות לכאורה בתאריך המסמך", הודו אתמול באי כוח הצבא בתשובה לעתירה שהגיש במקביל החייל לבג"ץ נגד חוקיות ההליך נגדו, "כבר כעת נבהיר, כי אנו רואים בחומרה את החשד שהתעורר לפיו נעשה שינוי בתאריך מסמך הערר שהוגש על ידי העותר. לנוכח חומרת הדברים, הוחלט על פתיחה של חקירה פלילית של היחידה העצמאית לחקירת שוטרים צבאיים". בצה"ל דחו את טענותיו של מט בעתירה, וציינו כי ההליך היה תקין ועליו לרצות את מלוא עונשו. דיון בעתירה נקבע ליום שלישי.
אם בג"ץ יורה על שחרורו מהכלא הצבאי של מט, זו תהיה הפעם השנייה בחודשים האחרונים שאירוע מעין זה קורה. חייל שחילק בבקו"ם מנשרים הקוראים לשחרורו של החייל אלאור אזריה, נשפט ונענש אך עונשו בוטל מאחר והערעור שהגיש לא נדון בתוך 72 שעות.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "צה"ל רואה בחומרה כל מקרה של סרבנות או קריאה לסרבנות. ב-29 בינואר 2017 הוטלו על החייל בהליך משמעתי 20 ימי מחבוש בגין פרסום סרטון הקורא לסירוב פקודה. ערר שהגיש החייל נדחה על ידי קצין בדרגת אל"מ. תגובה המדינה לטענות שהעלה החייל במסגרת עתירה לבג"ץ בנוגע להליך המשמעתי תימסר לבית המשפט במישרין כמקובל".
גורמים צבאיים הוסיפו: "טענות החייל בעניין זיוף ייבדקו לגופן. מכל מקום, אין בהן כדי להשליך על עצם ההליך המשמעתי בעניינו".
עו"ד מנחם שטאבור, המייצג את החייל מטעם ארגון חוננו מסר בתגובה: "מעבר לפגמים המשפטיים שנפלו בהליך המשמעתי, הרי שזיוף המסמך בידי רשויות הצבא הינו צעד חמור ביותר אשר צריך להטריד כל אדם. התערבות סגן הפצ"ר והחלטתו לאשר דיון מאוחר בערר בניגוד לפקודה ולמדיניות הנוהגת תמוהה ותתברר בבית המשפט העליון".
מארגון חוננו המלווה את החייל נמסר בתגובה: "זיוף המסמך הינו פשע חמור שיש לחקור עד תום, אולם החלטת סגן הפצ"ר המדיפה ניחוח פוליטי כבד, היא הוספת חטא על פשע. נראה כי המערכת כולה עומדת על רגליה האחוריות כדי למנוע את שחרור החייל, אך ורק בגלל שמדובר בהתנגדות להרס הישוב עמונה".