הקדים את זמנו / טור
הוא זכה לציון 10 הבלתי נשכח, הוביל את מכבי חיפה לדאבל, אבל האישיות הנדירה של השוער שהלך אתמול לעולמו תיזכר תמיד לא פחות מהתצוגות בין הקורות. תשאלו את שורה אובארוב. אבינעם פורת על אגדה ושמה ויקטור צ'אנוב
המחזור ה-31 בעונת 1990/91 בליגת העל זימן את אחד המשחקים הבלתי נשכחים. בוודאי ל-20 אלף האוהדי שהגיעו לאצטדיון ר"ג ב-15.6.91 כדי לצפות במשחק בין מכבי חיפה למכבי ת"א. הקרב בין חיפה של המאמן שלמה שרף להפועל פ"ת של אברם גרנט (לפני פריצתו הגדולה), היה בעיצומו. מכבי ת"א הייתה יכולה רק לקלקל לחיפה, כפי שאהבה לעשות.
חיפה התייצבה במומנטום שלילי. במחזור שלפני כן נוצחה בביתה, 2:1, בידי בית"ר ת"א. במחזור ה-31, עוד לפני שחיפה עלתה לכר הדשא בר"ג, גברה פ"ת על אותה בית"ר ת"א 1:4. אלא שחיפה התעשתה ב-90 הדקות הקריטיות, מחזור אחד לפני הסיום.
ויקטור צ'אנוב, בתצוגת שוערות נדירה, הצליח לעצור שני פנדלים מרגלי איציק זוהר וניר קלינגר. בעצירותיו העניק רוח גבית לחבריו וטל בנין (2), משה אייזנברג ושמואל טרגן קבעו 1:4. סביר שלא היו משייטים בקלות כזו אלמלא היכולת המזהירה של האוקראיני, שהעדיף את הכסף של יעקב שחר על פני הצעה ממנצ'סטר יונייטד שהונחה, כך לפחות על פי הפרסומים באותם ימים, גם היא על השולחן. סיקרתי את המשחק ההוא והענקתי בלי היסוס לצ'אנוב את הציון 10 הנדיר.
אין ספק, צ'אנוב בן ה-32, עם עבר אדיר בדינמו קייב ונבחרת ברית-המועצות, היה מהגורמים העיקריים לדאבל ההוא. הוא היה מספר הקוד בכספת של שחר ושרף. צ'אנוב הגיע מיד לאחר שמכבי חיפה הובסה 5:0 בקופסה ע"י מכבי נתניה של מוטל'ה שפיגלר. שרף, שהדבר השנוא עליו ביותר היה להפסיד, חיפש פתרונות. שחר הבטיח לו את צ'אנוב, ושרף אמר לבעלים: אם צ'אנוב יבוא - הוא מצדו יביא אליפות. שרף הביא לא רק אליפות, אלא דאבל.
צ'אנוב היה אישיות. על אף שישב על הספסל - כשוער מחליף בלבד בנבחרת ברית-המועצות של ואלרי לובאנובסקי (עם בחור מדינמו מוסקבה ושמו אלכסנדר אובארוב) - צ'אנוב לא נטר טינה לשורה. להיפך, הוא הציל את הקריירה של אובארוב בארץ. אחרי חמישה משחקים שבהם ספג 13 שערים, חלקם בלתי מחויבים, גרנט, שבינתיים הגיע לקריית-שלום, התחבט בעניין עתידו. להשאירו? לשלוח אותו הביתה? כותרות התקשורת עסקו בכך. היום, אובארוב הוא אזרחי ישראלי כבר 25 שנים וילדיו נשלחו לשירות בצה"ל.
בין המחזור החמישי לשישי, בו עמד להתקיים הדרבי התל-אביבי הגדול מול הפועל, התקיים משחק גביע הטוטו בין מכבי חיפה למכבי ת"א בקריית-אליעזר. חיפה ניצחה אבל לא זה העניין העיקרי של גרנט. באותו ערב סיפר לי גרנט, כי אחרי המשחק פנה לצ'אנוב וביקש לשוחח עמו. הייתה זו הפעם הראשונה שדיברו ביניהם. שיחת ייעוץ בין מאמן קבוצה יריבה לשוער גדול.
גרנט שאל את צ'אנוב אם מה שהראה עד אז, היא היכולת האמיתית של אובארוב. צ'אנוב ענה כי אל לגרנט לדאוג, אובארוב שוער מצוין. למעשה, גרנט קיבל חיזוק מפי אחד שמכיר, כי אובארוב
הוא שוער ברמה גבוהה והחליט להמר עליו גם להמשך הליגה. במחזור שלאחריו, השישי, בדרבי מפואר שכלל 0:4 על הפועל ת"א, אובארוב חזר לעצמו ודרכו להצלחה נסללה. בקיצור, צ'אנוב הציל את הקריירה הישראלית של יריבו.
אתמול, מיד לאחר היוודע מותו, אמר אובארוב כי הצלחתו של צ'אנוב שנה קודם לכן, הביאה להחלטת מכבי ת"א להחתימו ושינתה את מסלול חייו. למזלן של הקבוצות הישראליות באותה תקופה, עדיין היה ניתן להביא כוכבים גדולים מברית-המועצות המתפרקת, מה שלא ניתן לעשות היום.
ולא רק העצירות, אלא האישיות, המקצוענות ובישול השערים אפיינו את צאנוב. "אני חושב שהוא היה השוער המבשל הטוב בעולם", התבטא שלמה שרף וסיפר: "היו לו בעיטות שוער אדירות ומדויקות על המילימטר. ככה נבנו השערים של מוישל'ה אייזנברג ואיתי מרדכי. הוא הקדים את זמנו כשוער שהוא למעשה גם בלם".
בגיל 57, בנסיבות שהתגלו כניסיון רצח באוקראינה, הלך לעולמו בטרם עת אחד מגדולי שחקני מכבי חיפה לדורותיה. ברי המזל בשנות ה-90, זכו לראות אותו בפעולה.