נדחה הערעור של טראמפ: צו המוסלמים לא יופעל מחדש
שלושת שופטי בית המשפט לערעורים בסן פרנסיסקו פסקו פה אחד להותיר על כנה את החלטת השופט הפדרלי בסיאטל, שהקפיא את הצו שעליו חתם נשיא ארה"ב, האוסר על כניסת אזרחים משבע מדינות בעלות רוב מוסלמי. טראמפ צפוי לערער: "נתראה בביהמ"ש. ביטחון האומה מונח על הכף!"
נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, ספג הלילה (ו') מפלה משפטית, לאחר שבית המשפט הפדרלי לערעורים בסן פרנסיסקו סירב להשיב על כנו את הצו שעליו חתם, שאוסר כניסה של אזרחים משבע מדינות בעלות רוב מוסלמי. הרכב של שלושה שופטים קבע פה אחד כי ממשל טראמפ לא הצליח להביא "אפילו ראיה אחת" כי שיקולי ביטחון לאומי מצדיקים הפעלה מחדש של הצו הנשיאותי, שנחתם לפני שבועיים בדיוק.
זמן קצר לאחר שבית המשפט פרסם את פסק הדין בן 29 העמודים, טראמפ צפוי לערער לבית המשפט העליון. "נתראה בבית המשפט, ביטחון האומה שלנו מונח על הכף!", צייץ בחשבון הטוויטר שלו זמם קצר לאחר הפסיקה. בנוסף, הוא אמר לכתבים כי הממשל בסופו של דבר ינצח בבית המשפט, וכינה את פסק הדין "פוליטי". פסק הדין, המאשרר את ההחלטה של השופט הפדרלי המחוזי בסיאטל, ג'יימס רובארט, מלפני שבוע, לא ביטל את הצו הנשיאותי, אלא התייחס רק לשאלה האם להפסיק את הקפאתו. השופטים אמרו כי יידרשו דיונים נוספים כדי לקבל החלטה בעניין חוקיות הצו עצמו. שניים משופטי ההרכב מונו על ידי ג'ימי קרטר וברק אובמה, שני נשיאים לשעבר מהמפלגה הדמוקרטית, והשלישי מונה על ידי ג'ורג' בוש הבן, נשיא לשעבר מהמפלגה הרפובליקנית, מפלגתו של טראמפ.
ממשרד המשפטים, שייצג את הממשל בדיון שהתקיים שלשום, נמסר כי המשרד לומד את ההחלטה ושוקל את האפשרויות העומדות לרשותו. המשרד ערער על החלטתו של השופט רובארט להקפיא את הצו, לבקשת שתי העותרות, המדינות וושינגטון ומינסוטה, שטענו כי האיסור של טראמפ מפר הגנות חוקתיות נגד אפליה דתית. הצו עורר מחאות וגרם לכאוס בנמלי התעופה בארה"ב ומחוץ לה, במהלך סוף השבוע שלאחר הוצאתו.
כשנשאל על הציוץ של טראמפ, אמר התובע הכללי של מדינת וושינגטון, בוב פרגוסון: "ראינו אותו פעמיים בבית המשפט, ובשתיהן ניצחנו". הילרי קלינטון, מועמדת המפלגה הדמוקרטית שהפסידה לטראמפ בהתמודדות לנשיאות, הגיבה בציוץ קצר ועוקצני משלה, בהתייחס לערעור שנדחה פה אחד: "3-0".
למרות שבית המשפט לערעורים קבע שאינו יכול לפסוק בשלב זה האם הצו מפלה לרעה דת מסוימת, עד אשר המקרה יידון באופן מלא, הוא הוסיף כי העותרות הציגו ראיות לכמה התבטאויות של טראמפ בנוגע לכוונתו ליישם איסור כניסה למוסלמים. עוד קבע בית המשפט כי הממשל לא הצליח להראות שאדם כלשהו שהגיע משבע המדינות הכלולות בצו ביצע פיגוע בארה"ב. הממשל טען כי לבתי המשפט אין גישה לאותו מידע מסווג בנוגע לאיומים על המדינה שלנשיא יש. השופטים השיבו כי "בתי משפט מקבלים בקביעות מידע מסווג תחת חיסיון".
הצו הנשיאותי של טראמפ היה אמור למנוע את כניסתם של אזרחים מאיראן, עיראק, לוב, סומליה, סודן, סוריה ותימן למשך 90 יום ולעצור למשך 120 יום כניסת פליטים מכל מדינה שהיא, למעט כאלה שמגיעים מסוריה, שכניסתם נאסרה ללא הגבלת זמן. שלושת השופטים קבעו כי שתי המדינות שעתרו הראו שאפילו החזרה זמנית של האיסור לתוקף תגרום נזק. השופטים הכירו בפסק הדין בכך שזרימה חופשית של מהגרים מתנגשת עם האינטרס הציבורי של ביטחון לאומי, אך קבעו כי הממשל האמריקני לא הציג שום ראיה הקשורה לאינטרס זה, שמצדיקה את איסור הכניסה משבע המדינות הכלולות בצו.
בלימה של כניסת מהגרים לארצות הברית, כצעד לטובת הביטחון הלאומי של ארה"ב, הייתה הבטחת בחירות מרכזית בקמפיין של טראמפ, שבמקור אף הציע לאסור כניסה על כל המוסלמים. מאז הקפאת הצו, הוא הביע כמה פעמים את תסכולו מהמהמורות המשפטיות שבהן הוא נתקל. כעת, הממשל יכול לבקש מבית המשפט לערעורים בסן פרנסיסקו לקיים דיון בערעור בהרכב מורחב, או לעתור ישירות לבית המשפט העליון של ארה"ב, שככל הנראה, בכל מקרה יהיה זה שיפסוק סופית בסוגיה.
המועצה ליחסים אמריקניים-איסלאמיים, ארגון זכויות האדם המוסלמי הגדול בארה"ב, פרסם הצהרה שבה נכתב כי "הניצחון הזה לא צריך להוביל לשאננות. צו זה והוראות וקווי מדיניות נוספים של ממשל טראמפ עדיין מהווים איום על קהילות של שחורים, מיעוטים דתיים, נשים ואחרים". חברי המפלגה הדמוקרטית, שמהווים מיעוט בקונגרס, חגגו את הפסיקה. מנהיגת הדמוקרטים בבית הנבחרים, ננסי פלוסי, פרסמה הצהרה: "פזיזות הממשל הזה כבר גרמה נזק משמעותי למשפחות ופגעה במאבק שלנו נגד הטרור. למען הערכים שלנו וביטחונה של ארה"ב, חברי המפלגה הדמוקרטית ימשיכו לפעול לביטול הצו המסוכן והבלתי חוקתי של הנשיא טראמפ".
היועצת הבכירה של טראמפ, קליאן קונוויי, אמרה בריאיון לרשת "פוקס ניוז": "זו החלטת ביניים ואנו בטוחים לחלוטין שעכשיו, כשנזכה ליומנו בבית המשפט ונקבל הזדמנות לטעון לגופו של עניין – אנו ננצח". כשנשאלה אם הממשל יערער לבית המשפט העליון, אמרה: "אני לא יכולה להגיב על זה. הנשיא יתייעץ עם הפרקליטים ויקבל את ההחלטה הזו".
אם ממשל טראמפ יערער לבית המשפט העליון, הוא יזדקק לכך שרוב של חמישה שופטים לפחות מתוך שמונת השופטים בהרכב יצביעו בעד הפיכת ההחלטה של בית המשפט המחוזי. זו צפויה להיות משימה קשה, מאחר שבית המשפט העליון מחולק באופן שווה בין ליברלים לשמרנים והמשמעות היא שהממשל יצטרך לזכות לפחות באחד מקולות השופטים הליברלים.