התוקפנות של טראמפ תסייע לרוחאני: "מתאחדים נגד האויב"
בחודש מאי יגיעו האיראנים לקלפיות כדי לבחור נשיא. על אף המחאות האנטי-אמריקניות שנראו ברחבי המדינה במסגרת ציון 38 שנים למהפכה האיסלאמית, הקיצוניים באיראן לא מתכננים לשים מקלות בגלגלים של הנשיא הנוכחי והמתון: "הוא האפשרות הטובה ביותר"
מפגן השנאה השנתי בטהרן
רבבות איראנים פקדו את רחובות המדינה אתמול (ו') במסגרת יום השנה ה-39 למהפכה האיסלאמית שהוביל האייתולה חומייני שהביאה לסוף לשלטון השאה, שהיה חביב המערב. גם השנה נצפו לא מעט מקרים של שריפת דגלים אמריקניים והדבר היחיד שהתחלף מהשנים הקודמות הייתה בובה של דונלד טראמפ במקום של קודמו ברק אובמה.
כשברקע האיבה האיראנית כלפי האומה האמריקנית, בעוד שלושה חודשים ייצא העם האיראני להצביע בבחירות לנשיאות. למרות הטון התקיף של הממשל החדש בראשות דונלד טראמפ כלפי איראן, שכלל גם הטלת סנקציות חדשות לאחר שיגור הטיל הבליסטי על-ידי האיראנים, ברפובליקה האיסלאמית מעריכים דווקא שהנשיא חסן רוחאני ירוויח מזה וצפוי לזכות בכהונה נוספת.
עד כה לא קם מתמודד רציני אחד מהאגף הקיצוני באיראן כדי להתמודד מול רוחאני. הסיבה היא שהקיצוניים במדינה מאמינים שהמטרה קודמת לכל. "כדי להגן על איראן מפני איומים מבחוץ, עלינו לשים את המחלוקות בצד ולהתאחד נגד האויב", אמר בכיר איראני לסוכנות הידיעות רויטרס. "רוחאני הוא האפשרות הטובה ביותר להוביל את המדינה כדי להצליח במשימה".
עלי ואעז, מומחה לענייני איראן, אמר כי הקיצונים באיראן הגיעו למסקנה שהם צריכים את רוחאני בתפקידו במקרה שהסכם הגרעין יתמוטט לאור ההתבטאויות של טראמפ נגדו. "רק הצוות 'המחייך' של רוחאני והדיפלומטים המתונים שלו יידעו להפנות את האשמה כלפי ארה"ב ולהשאיר את הכלכלה האיראנית במצב יציב", הסביר המומחה.
עם זאת, תומכיו של רוחאני עדיין חוששים שעל אף שאין כוונה נראית לעין לרצון הקיצונים לראות את רוחאני עוזב את לשכת הנשיאות בטהרן, הם ינסו לנצל את העימות מול ממשל טראמפ כדי להחליש אותו עד לרגע שבו יפעלו כדי להחליפו.
"הקיצונים יעשו הכול כדי להתגרות בטראמפ. מניסויים של שיגור טילים ועד נאומים מתריסים", אמר בכיר לשעבר המקורב לרואחני. "הם ינסו להפוך את רוחאני לברווז צולע והם יעשו הכול כדי לערער על היציבות בשלטון באיראן עד שהם יחשבו אחרת".
גם במחנה הקיצוני מבינים שאין רצון להתסיס עוד יותר את האווירה המתוחה בין איראן לארה"ב. "נשיא מהמחנה הקיצוני יותר רק יגביר את המתיחות", אמר גורם איראני המקורב למחנה של המנהיג העליון עלי חמינאי.
הפרשן הפוליטי סעיד ליילאז הסביר: "גם הנאום של חמינאי לקראת יום השנה למהפכה האיסלאמית הראה קו מתון יותר. הם מעדיפים לראות את הפעולות של טראמפ ולא לפעול בגלל הרטוריקה התוקפנית שלו".
כעת נותר לרוחאני לראות אם הוא יקבל את תמיכת העם. למרות הסכם הגרעין, שהביא עמו את הסרת הסנקציות וחידוש המסחר הכלכלי של איראן עם מדינות העולם, הכלכלה האיראנית עדיין מדשדשת. גם ברחוב האיראני לא כולם ממהרים לתמוך בנשיא המתון שלהם, אבל מבינים שעדיף את רוחאני על מועמד תוקפני יותר.
"שום דבר לא השתנה תחת רוחאני", הסבירה תושבת טהרן. "אבל אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו מנהיג שישתמש באותה רטוריקה כמו של טראמפ כל עוד הוא יושב בבית הלבן".
פורסם לראשונה 10/02/2017 23:09
רוחאני וטראמפ
צילום: AP, רויטרס
מומלצים