בית המשפט: לרוקן את מכל האמוניה בחיפה תוך 10 ימים
בית המשפט לעניינים מקומיים בחיפה קבע שעל חיפה כימיקלים לדאוג לרוקן את מכל האמוניה, כמו כן, נאסר עליה להוסיף אמוניה למכל. החברה תדאג למציאת חלופות להבטחת קיומו של מלאי אמוניה לשעת חירום. חיפה כימיקלים: "נכבד את החלטת בית המשפט"
על חיפה כימיקלים לדאוג לרוקן את מכל האמוניה בחיפה תוך 10 ימים ונאסר עליה להוסיף אמוניה למכל - כך קבעה היום (א') השופטת ראדה בסול בבית המשפט לעניינים מקומיים בחיפה. החברה תדאג למציאת חלופות להבטחת קיומו של מלאי האמוניה לשעת חירום.
כתבות נוספות בנושא בערוץ כלכלה ירוקה:
• מכל האמוניה יכול להתפרק מחר בבוקר
• דו"ח חמור: הובלת האמוניה לחיפה שקולה ל"אוניית תופת שעליה 5 פצצות אטום"
• "מערך ייבוא האמוניה מהווה סיכון לחיי אדם"
בנוסף קבעה השופטת כי ניתן יהיה להמשיך ולהשתמש בחומר שכבר מצוי במכל ולספק אותו לצרכנים. כמו כן הוסיפה כי "באם יתעוררו נסיבות המצדיקות מתן ארכה נוספת לצורך ריקון המיכל תהיה המשיבה רשאית לפנות לבית המשפט בבקשה מפורטת ומנומקת למתן ארכה".
ביום חמישי שעבר האריך בית המשפט ב-48 שעות את צו הסגירה למכל האמוניה לבקשת עיריית חיפה, בעקבות דו"ח שהזהיר כי חבלה באוניה המייבאת אמוניה לישראל או במכל עלולה להביא לפגיעה במאות אלפי תושבים.
במהלך הדיון ציינה השופטת כי ההליך הפלילי המתקיים בעניין חיפה כימיקלים בפניה טרם הסתיים, ומעורבים בו משרדי הממשלה הרלוונטיים. "עד היום ועל אף חלוף הזמן אין בנמצא פיתרון בידי המדינה", אמרה השופטת. "מכרז לשם העתקת מיכל האמוניה לדרום נכשל, וטרם גובשה הצעה פרקטית ישימה על ידי הגורמים המוסמכים לפתרון הבעיה".
עוד מתחה השופטת ביקורת על המדינה, "כאשר הרגולטור אינו פועל בשקידה הראויה למציאת פתרונות, בו בעת שאוכלוסייה אזרחית גדולה חשופה לסכנות מהמשך ניהול העסק דנן".
יש צורך בפחות מ-3,000 טון אמוניה
על פי הדו"ח, בישראל קיים צורך בפחות מ-3,000 טונות אמוניה מתוך 12 אלף הטונות הנשמרים במכל - כאשר יתרת הכמות משרתת את המפעל ומיועדת לייצוא. "אנחנו לא מתרשמים מאיומים שנועדו לזרוע אימה בכולנו על חומר הגלם הלאומי", אמרה נציגת עיריית חיפה בדיון עו"ד ענבל בן ארי, ואף הוסיפה כי בעוד שעורך הדין של המפעל מגיע מתל אביב - "אנו חיים פה וזה מטריד אותנו".
בהחלטת בית המשפט בשבוע שעבר נאמר: "החלטה זו מתבססת על הדו"ח שהוגש על ידי המומחים כראיות לכאורה המלמד על אפשרות לפגיעה ממשית בנפשם של עשרות (אם לא מאות אלפי) תושבים תמימים באזור חיפה והקריות, ככל ויתממש האיום אותו צופים המומחים, כסיכון ממשי ומיידי במידה והפעילות תמשך, וזאת כאשר בשלב זה לא נמצא אמצעי אחר שהפגיעה ממנו במשיבה יגרום לתוצאה דרסטית פחות".
בחיפה כימיקלים, המפעילה את המכל ומשתמשת ב-65% מהאמוניה המיובאת לצורך ייצור דשנים, אמרו בתגובה לדו"ח כי החוקרים שכתבו אותו ניפחו את גודל האיומים. גם ראש העירייה, יונה יהב, הותקף על ידי החברה: "ראש עירית חיפה מטעה במכוון את הציבור ועושה שימוש ציני בדו"ח שמסקנותיו כבר נדחו ונפסלו כליל על-ידי גורמי הביטחון האמונים על הטיפול במכל האמוניה".
הלך הרוח הכללי במשרד להגנת הסביבה הוא שסגירת המכל לא תהיה אסון. במשרד מדגישים כי רק מעט יותר מ-5% מכמות האמוניה המיובאת נדרשים למילוי הצרכים החיוניים של המשק. "בשביל הכמות החיונית של המשק אתה לא מקים מפעל ולא מחזיק את המכל הגדול הזה", אמר גורם במשרד.
הדו"ח, שנחשף על ידי עיריית חיפה במסיבת עיתונאים בחודש שעבר, נשען על חוות דעת שפורסמה לראשונה ב-ynet, ואשר התריעה כי "אוניית האמוניה, שנכנסת למפרץ חיפה כל 4 שבועות, שקולה לאוניית תופת שעליה 5 פצצות אטום חמושות, כל אחת קטלנית יותר מזאת שהוטלה על הירושימה".
מחיפה כימיקלים נמסר כי "החברה תכבד את החלטת בית המשפט״.
יונה יהב, ראש עיריית חיפה: "אני מברך את ההחלטה האמיצה של בית המשפט. זהו הישג נוסף במאבק ארוך שנים ולא נפסיק עד שיסולק מיכל האמוניה ממפרץ חיפה".
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "לאור החלטת השופטת, ולאור האפשרות שציינה בהחלטה לפיה תיתכן אורכה נוספת לריקון המכל - המשרד להגנת הסביבה ממשיך לפעול בכלים העומדים לרשותו, הנמצאים תחת אחריותו וסמכותו. המשרד סבור כי אין למכל האמוניה מקום במפרץ חיפה.
"לפי חוות דעתו המקצועית של המשרד להגנת הסביבה והערכות הסיכונים שבידיו, הוא דרש מחיפה כימיקלים במסגרת שימוע שהתקיים בדצמבר 2016 להציג סקר סיכונים וחלופות להסרת הסיכון בלוחות זמנים קצרים - אחרת לא יוכל להאריך את היתר הרעלים, שיפוג ב-1 במרס. "המשרד להגנת הסביבה לומד את תשובת חיפה כימיקלים שהוגשה ב-1.2.16, וממה שלמד עד כה – עמדה זו עומדת בעינה".
יו"ר איגוד הכימיה, פרמצבטיקה ואיכות הסביבה בהתאחדות התעשיינים, ד"ר אלי אברמוב, טוען מנגד כי סגירת המיכל תגרום משבר בתעשייה ועלולה להביא לסגירת מפעלים ולפיטורי אלפים. במכתב לראש הממשלה, בנימין נתניהו, כתב כי "המשק בכלל והתעשייה בפרט, אינם יכולים לסבול מציאות של היעדר יכולת לאספקת אמוניה, גם לא לתקופה הקצרה ביותר. האמוניה מהווה תשתית לאומית עליה מבוססות תעשיות רבות ושירותים חיוניים למשק כולו". הוא האשים את ראש העיר חיפה בחלטה נחפזת, שהתקבלה "ללא שיקול דעת רציני, מקצועי ומעמיק".
עו"ד ג'מילה הרדל ואכים, מנהלת עמותת אזרחים למען הסביבה: "זאת החלטה דרמטית והיסטורית משמחת מאוד. סוף סוף אנחנו מתחילים לראות שינוי לטובת תושבי חיפה ומפרץ חיפה. השינוי הוא בזכות הלחץ הציבורי המתמשך שבעקבותיו עירית חיפה פרסמה את הדו"ח החדש שגרם לשופטת לקבל את ההחלטה הדרמטית. גם אם המפעל יערער, אנחנו נמצאים בצומת דרכים היסטורית ומה שהתאפשר בעבר לא יהיה עוד".
מור גלבוע, מנכ"ל מגמה ירוקה: "אנחנו מברכים את החלטת בית המשפט לרוקן את מכל האמוניה - הפצצה המתקתקת במפרץ חיפה. הגיע הזמן שממשלת ישראל תעצור את כל התכניות להרחבת התעשייה המזהמת במפרץ חיפה ותתייחס לסוגיה כאל אתגר לאומי שמצריך את מעורבותם של משרדי ממשלה רבים יחד עם תקציבים הולמים שיסייעו בהבראת המפרץ ויתנו עתיד נקי לקרוב למיליון התושבים שחיים במטרופולין חיפה".
חיים צורי, ראש עיריית קריית מוצקין: "אני מברך את השופטת על ההחלטה האמיצה ואת ראש עיריית חיפה, יונה יהב, על האומץ הציבורי בהגשת העתירה לסגירת מכל האמוניה.
"כבר שנים אנחנו דנים בסילוק הפצצה המתקתקת הזאת מאזור מפרץ חיפה שאיימה על חייהם של מאות אלפי תושבים. כולי תקווה שהפעם תהיה זו החלטה סופית וניפטר אחת ולתמיד מהמכל שמהווה סכנה יום-יומית לחיינו".
צפו בכתבת ynet באתר מכל האמוניה