ביטוח הטרדות מיניות אסור - חוץ מבמקרה אחד
מזה 3 שנים נאסר על חברות הביטוח למכור פוליסות המכסות נזקים שגרמו נושאי משרה בגין הטרדה מינית. מתי בכל זאת ביטוח כזה יכול להיות רלוונטי?
- עוד על ביטוח בערוץ הכסף שלי
במקרים רבים, אותם נושאי משרה מבוטחים במסגרת תפקידם, אך האם הטרדות מכוסות במסגרת פוליסה כזו? האם בכלל אדם יכול לבטח עצמו כנגד הטרדה מינית?
קיימות מספר פוליסות שנועדו להגן על בעלי תפקידים בגין נזק שנגרם במסגרת מילוי תפקידם. כך לדוגמה, ביטוח אחריות מקצועית שנועד לכסות נזק (נזקי רכוש, גוף או נזק כספי) שנגרם לצד שלישי. הכיסוי ניתן בגין הפרת חובה מקצועית אשר מקורה במעשה או במחדל המהווים רשלנות של המבוטח.
כך גם פוליסת ביטוח אחריות דירקטורים ונושאי משרה, מגנה מפני תביעות מצד בעלי המניות, העובדים, לקוחות, מפרק או כונס נכסים. מדובר בתביעות על הפרת חובת הזהירות, הפרת חובת האמונים, התרשלות, טעות, הטעייה, מצג שווא, חריגה מסמכות, הזנחה וכן רשימה ארוכה של מעשים.
עם זאת, בכל מקרים, יש צורך שהמעשה ייעשה בתום לב - מה שקשה לומר, בלשון המעטה, על הטרדה. למרות זאת, לפחות עד לפני כ-3 שנים יש שיאמרו שהייתה אי בהירות מסוימת בנוגע לכיסוי כזה ו"לגבולות הגזרה" שלו.
"ביטוח מפני המטרידים ולא מפני המוטרדות"
לקראת סוף שנת 2013 פרסמה המפקחת על הביטוח, דורית סלינגר, הוראה, לפיה על חברות הביטוח לתקן את פוליסות ביטוח אחריות, כך שלא יעניקו כיסוי המגן מפני הטרדה מינית.
על פי ההוראה, מסוף שנת 2013, אדם שהורשע בהטרדה מינית או השיג פשרה – לא יהיה זכאי לכיסוי ביטוחי. בנוסף, הפוליסות לא יכללו החזר הוצאות למעסיק שלא נקט בכל הצעדים המחויבים על פי החוק למניעת הטרדה מינית.
"מטרת ההוראה הייתה למנוע מצבים בהם חברות הביטוח מגנות על מעשים פסולים כהטרדה מינית", מסבירים עוה"ד ורד כהן ורענן בר-און ממשרד בר - און כהן, מומחים בדיני ביטוח ונזיקין. "יש בהוראה העברת מסר חברתי וערכי בנוגע לתופעת עבירות המין. בחברה מתוקנת אין לאפשר לנושאי משרה, למשל, שהטרידו מינית, ליהנות מהגנה ביטוחית. אדרבא, האמירה מאוד ברורה: אין ביטוח למטרידים מינית".
"ביטוח הוא כלי שאמור להגן עלינו מפני סיכונים. נשים שמוטרדות מינית הן לא הסיכון. הסיכון הוא המטריד. אם חברה רוצה לבטח את עצמה – עדיף שתבטח את עצמה מפני המטרידים, ולא מפני המוטרדות."
לאור האמור, מחויבות חברות הביטוח להחריג בפוליסות הביטוח שהנפיקו (כדוגמת פוליסה לביטוח אחריות נושאי משרה) מתן כיסוי ביטוח להטרדה מינית. על פי הוראות הפיקוח, חברות ביטוח שיעניקו כיסוי ביטוחי אסור בגין הטרדה מינית – תיבחנה, ויינקטו נגדן באמצעים המתאימים.
כך למשל פורסם לפני כשבוע, כי רשות שוק ההון בוחנת האם חברת הביטוח "מנורה מבטחים" פעלה שלא כשורה כאשר שיווקה פוליסת ביטוח אחריות מקצועית ללשכת עורכי הדין, כאשר נטען כי בפוליסה קיים סעיף המבטח מפני מקרה של תביעה על הטרדה מינית.
הגנה מתלונות שווא
ואולם, למרות האמור, אין כל מניעה חוקית או מוסרית לבטח אדם מפני נזק שנגרם לו עקב נקיטת הליך פלילי נגדו, אם מתברר שנקיטת ההליך לא היתה מוצדקת, והנאשם זוכה. אדרבא, ביטוח זה נועד לכסות אדם מפני ההוצאות הכספיות שייגרמו לו כאשר ייאלץ להתגונן מפני אשמת שווא.
כדי להתגונן מפני שלל הפעולות שיש בידי המתלוננים לנקוט כנגד המטרידים, "נגררים" המטרידים להוצאות כספיות ניכרות, בניסיון לנקות את שמם ולזכות בהגנתם.
עוה"ד בר-און וכהן מציינים כי מלבד הגשת תלונה במשטרה, וכן הגשת תלונה במקום העבודה על המטריד - מה שיגרום לפתיחת הליך משמעתי נגדו, המתלוננים יכולים להגיש תביעה אזרחית לקבלת פיצוי כספי משמעותי בגין ההטרדה המינית.
"ניתן להגיש תביעה כספית באופן בלתי תלוי בהליך הפלילי, גם אם כלל לא ננקט הליך פלילי ולא הוגשה תלונה כלל, ואפילו אם התיק במשטרה נסגר ללא הגשת כתב אישום", מדגישים עוה"ד.
"במידה שהתביעה האזרחית מתקבלת, עלול המטריד לשלם למתלוננת סכומי פיצוי העשויים להגיע למאות אלפי שקל. זאת, בין כפיצוי בגין נזק מוכח ובין כפיצוי ללא הוכחת נזק (פיצוי סטטוטורי עד לסך של 120,000 שקל, להטרדה)".
במציאות כזו אין מניעה לבטח הוצאות אלה ואולם, כפי שנקבע על ידי הממונה על שוק ההון, כיסוי ביטוחי לא יחול על מבוטח שהורשע בהטרדה מינית או הגיע להסדר פשרה עם צד התביעה.